Nyheter

Svensken får ta över NHL-jobb efter legendar

ANNONS

Den tidigare storbacken Scott Stevens har valt att lämna sitt jobb som assisterande coach i New Jersey Devils. Nu ersätts han av en svensk – närmare bestämt Tommy Albelin.
– Det är ett perfekt scenario eftersom Tommy har jobbat med ungdomarna i farmarlaget, säger Devils general manager Lou Lamoriello till NorthJersey.com.

Tommy Albelin har varit assisterande coach i AHL-laget Albany Devils sedan 2010. Dessförinnan hade han under fyra säsonger samma uppgift i New Jersey, NHL-klubben som ex-backen tillbringade större delen av sin egen karriär.

Nu får han återvända till NHL. 50-åringen har nämligen kallats in som ersättare till den före detta storbacken Scott Stevens, som utan förklaring valt att lämna jobbet som assisterande coach till Peter DeBoer.
– Jag pratade med Tommy när han återvände från Sverige förra veckan och det här är ett perfekt scenario utan Scotty eftersom Tommy har jobbat med ungdomarna nere i farmarlaget, säger general managern Lou Lamoriello till NorthJersey.com.

Som spelare gjorde Tommy Albelin 956 NHL-matcher för Québec, New Jersey och Calgary. Han vann två Stanley Cup-titlar med Devils (1995 och 2003) och är i Sverige kanske mest ihågkommen som en spelare som hade del i Sveriges klassiska 2-2-mål mot Sovjet i VM 1987. Där vann han VM-guld.

Albelin avslutade NHL-karriären som 42-åring 2006. Ett år senare anställdes han som assisterande coach i Devils organisation. 2010 var han assisterande coach till Bengt-Åke Gustafsson under OS i Vancouver.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL