Nyheter

Arizona: Nytt namn – samma tunna offensiv

ANNONS

Phoenix Coyotes är ett minne blott. Till den stundande säsongen har organisationen bytt namn till Arizona Coyotes, men lagets problem består. Under flera år har offensiven varit ökenlagets stora bekymmer, ett bekymmer som knappast krympt efter att Radim Vrbata och Mike Ribeiro lämnat laget under sommaren. Det är således än en gång upp till skicklige coachen Dave Tippett att göra mycket av väldigt lite om det ska bli en rolig vinter i Arizona.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Devan Dubnyk, mv, Montréal Canadiens, Mike McKenna, mv, Columbus Blue Jackets, Dylan Reese, b, Amur Chabarovsk, Sam Gagner, fw, Edmonton Oilers, B.J. Crombeen, fw, Tampa Bay Lightning, Joe Vitale, fw, Pittsburgh Penguins, Justin Hodgman, fw, Admiral Vladivostok, Alexandre Bolduc, fw, St. Louis Blues.
Förluster: Thomas Greiss, mv, Pittsburgh Penguins, Andy Miele, fw, Detroit Red Wings, Tim Kennedy, fw, Washington Capitals, Mike Ribeiro, fw, Nashville Predators, Radim Vrbata, fw, Vancouver Canucks.

S9

S1Mike Smith
Var med i den kanadensiska OS-truppen i vintras, vilket säger en del om den kvalitet han har hållit under sina år i Coyotes. Smith gick från att vara en halvduglig andrekeeper till att bli en etablerad toppmålvakt i ligan så snart han landade i öknen för tre år sedan. Långa stunder har veteranen burit laget på sina axlar och det lär krävas även kommande säsong. Har en otroligt hög högstanivå och när han väl är på sitt bästa humör kan han spika igen kassen fullständigt.

S2Oliver Ekman Larsson
Det finns inte nog med superlativ för att beskriva den coola smålänningen. 23-åringen har växt för varje år han spenderat i Nordamerika och räknas nu allmänt som en av ligans absolut bästa backar. Lyckas med hjälp av sin kyla och rörlighet alltid komma ut ur besvärliga situationer med pucken i behåll och sannolikt är det bara en tidsfråga innan han blir nominerad till Norris Trophy.

S3Keith Yandle
Amerikanen har under flera år ryktats vara på väg bort från klubben i en trejd för att stärka lagets offensiv, men än så länge har 27-åringen blivit kvar. Det är också något som Arizona bör vara glada över. Förra säsongen var Yandle lagets främsta poängplockare och tillsammans med Ekman Larsson är amerikanen den offensiva ljuspunkten i en annars halvgrå gegga. Med sin erfarenhet och sina ledaregenskaper är den poängstarka backen också en förebild för alla de unga försvarare som Coyotes har i truppen. Kommer sannolikt vara med och konkurrera i toppen av backarnas poängliga även kommande vinter.

S4Shane Doan
Arizonas lagkapten har väl inte direkt blivit bättre med åren, men är fortfarande en spelare av hög klass. Han är visserligen inte lika dominant som han en gång var, men han är fortfarande en pålitlig poängproducent med ett vasst skott och stor spelskicklighet. Med sin rutin och klubbkänsla är också kanadensaren betydelsefull på så många andra plan än bara för det han gör på isen. Doan är hela Arizonas ansikte utåt och är den spelare som klubbens supportrar verkligen kan anknyta till.

S6

Sam Gagner
I Edmonton har Gagner under flera år fått finna sig att stå i skuggan av stortalanger som Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins och Jordan Eberle. Trots det har han producerat på en hög och jämn nivå. Med ett ökat förtroende i Coyotes lär knappast produktionen minska, snarare tvärtom. 25-åringen som tidigare har 47 poäng som sin bästa notering kommer vara den offensiva katalysatorn i ökenlaget och bör ha goda möjligheter att ta sig upp på runt 60 poäng.

S5Max Domi
Som jag tidigare varit inne på är Arizona i desperat behov av offensiv spetskompetens och i legendariske tuffingen Tie Domis son Max har man ett sparkapital. 19-åringen, som plockades som tolfte spelare i draften förra sommaren, har stått på tillväxt i OHL ett år och kan mycket väl komma att visa sig vara mogen för större uppgifter nu. Med ett starkt träningsläger har 19-åringen alla möjligheter att slå sig in i Coyotes och väl där kan han bli den offensiva artist som hela organisationen skriker efter.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Coyotes ledning bytte namn på organisationen från Phoenix till Arizona med hopp om att man skulle bli hela statens lag och attrahera mer fans utifrån. Ett mer framgångsrikt sätt att locka mer publik borde dock vara att stärka offensiven. Under flera år har Coyotes målproduktion varit av det blekare slaget och inte känns det bättre i år. Känslan är snarare att man tappat i slagstyrka framåt sedan såväl Vrbata som Ribeiro lämnat. Nu är det upp till nyförvärvet Sam Gagner och en åldrande Shane Doan att bära lagets offensiv, något som inte skänker allt för mycket hopp till lagets supportrar. Visst har laget fortfarande en målvakt och ett försvar i toppklass, men hålen i truppen känns allt jämt för stora för att man ska kunna hävda sig i den stentuffa västra konferensen. Än en gång är det upp till en av ligans främsta coacher, Dave Tippett, att trolla med knäna om det ska spelas slutspelshockey i öknen till våren.

FAKTA

General manager: Don Maloney (sedan 2007).
Coach: Dave Tippett (sedan 2009).
Poängkung 2013/14: Keith Yandle, 53 poäng (8+45).
Målkung 2013/14: Shane Doan, 23 mål.
Mest utvisad 2013/14: Martin Hanzal, 73 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Fyra i Pacific Division (89 poäng), missade slutspelet.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
40) Devan Dubnyk
41) Mike Smith

BACKAR:
3) Keith Yandle ”A”
4) Zbyněk Michálek
5) Connor Murphy
6) David Schlemko
20) Chris Summers
23) Oliver Ekman Larsson
29) Michael Stone
33) Brandon Gormley

FORWARDS:
9) Sam Gagner
10) Martin Erat
11) Martin Hanzal ”A”
14) Joe Vitale
18) David Moss
19) Shane Doan ”C”
24) Kyle Chipchura
28) Lauri Korpikoski
29) Jordan Szwarz
36) Rob Klinkhammer
44) B.J. Crombeen
50) Antoine Vermette
89) Mikkel Bødker

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL