John Gibson.
Nyheter

Anaheim: Målvaktslöftet ska få ankorna att lyfta på allvar

ANNONS

Det var inte långt ifrån att Anaheim knäckte Stanley Cup-segrarna Los Angeles redan under slutspelet i våras och sedan dess har man hämtat in ytterligare spets i form av Ryan Kesler. Pallar nu bara superlöftet John Gibson och danske Frederik Andersen för trycket mellan lagets stolpar kommer Ducks än en gång vara med och på allvar utmana om hockeyvärldens mest åtråvärda pokal.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jason LaBarbera, mv, Chicago Blackhawks, Clayton Stoner, b, Minnesota Wild, Louis Leblanc, fw, Montréal Canadiens, Ryan Kesler, fw, Vancouver Canucks, Nate Thompson, fw, Tampa Bay Lightning, Dany Heatley, fw, Minnesota Wild.
Förluster: Jonas Hiller, mv, Calgary Flames, Stéphane Robidas, b, Toronto Maple Leafs, Luca Sbisa, b, Vancouver Canucks, Nick Bonino, fw, Vancouver Canucks, Mathieu Perrault, fw, Winnipeg Jets, Zack Stortini, fw, Philadelphia Flyers, Daniel Winnik, fw, Toronto Maple Leafs, Teemu Selänne, fw, pensionerad.

S9

S1Ryan Getzlaf
Efter en tung säsong 2011-2012 har Anaheims lagkapten de två senaste åren etablerat sig som en av ligans absolut bästa spelare igen. Han kommer från sitt poängmässigt näst bästa år i karriären och bara genom att dra på sig matchtröjan och entra isen gjorde han sina lagkamrater bättre. 29-åringen har växt ut till en ledare av rang och är en spelare som kan ta sitt lag på ryggen och bära dem en bra bit mot en ny Stanley Cup-triumf.

S2Corey Perry
Efter 50-målssäsongen 2011-2012 har Perry stundtals haft svårt att motsvara de höga förväntningar som med rätta finns på honom. Den gångna vintern var dock ett steg i rätt riktning och än en gång visade Getzlafs vapendragare att han är en av ligans främsta målskyttar. 29-åringen kan uträtta stordåd på små ytor framför motståndarkassen och har dessutom en fysik som gör att han på flera olika sätt kan göra skillnad för sitt lag.

S3Ryan Kesler
En av de främsta anledningarna till att Anaheim inte stått sig i konkurrensen när det hettat till i slutspelet de senaste åren är att man varit allt för beroende av lagets förstakedja. Det har man nu åtgärdat genom att plocka in en tvåvägscenter av toppklass för att bredda offensiven. I Kesler får Ducks en spelare kapabel att på egen hand leda en toppkedja som dessutom är ett vasst vapen i powerplay. Han är dessutom van att spela andrafiolen bakom bröderna Sedin och kan göra det bästa av den rollen, bara han håller sig frisk.

S4Cam Fowler
Den offensivt begåvade amerikanske backen har aldrig haft några större problem med att leverera poäng, men det var först den gångna säsongen som han tog steget fullt ut och visade att han är en toppback i ligan. Efter att ha stått på tillväxt och lärts upp av en erfaren tvåvägsback som François Beauchemin behärskar nu Fowler även den defensiva sidan av spelet, något som han tidigare haft en del problem med. Han snittade mest istid i Ducks den gångna säsongen och växte ut till det backankare som klubben hoppats på att han ska bli.

S6

Ryan Getzlaf
Säsong efter säsong har Getzlaf och Perry gjort upp om titeln som Anaheims interna poängkung och det lär inte bli någon skillnad kommande säsong. Att Getzlaf just nu är den bättre av de två är det heller inget större snack om. Anaheims lagkapten har något fler vapen i sin offensiva arsenal och är utan tvekan en av världens främsta spelare för tillfället.

S5John Gibson
21-åringen har under flera år setts som världens kanske största målvaktstalang och visade direkt varför när han fick chansen i Ducks under säsongsavlsutningen. Ynglingen gjorde ett så pass starkt intryck när han tog över målvaktssysslan i matchserien mot Los Angeles att Anaheim kände sig trygga med att göra sig av med en etablerad toppmålvakt som Jonas Hiller. Nu är det i stället amerikanens tur att skina och når han sin fulla potential har Ducks ett matchvinnarvapen som kan ta dem riktigt, riktigt långt.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Anaheim har tappat fler viktiga rollspelare från fjolårssäsongen i form av grovjobbaren Daniel Winnik och skickliga poängproducenter som Nick Bonino, Mathieu Perrault och inte minst Teemu Selänne, men trots det känns lagbygget än mer intressant denna säsong. I och med Ryan Keslers ankomst har truppen spetsats till ytterligare och kan en tidigare 50-målsskytt som Dany Heatley få rätsida på sin karriär igen har Ducks offensiva vapen i överflöd. Man har dessutom några ess i rockärmen i form av Emerson Etem och Jakob Silfverberg, som båda förväntas ta ytterligare ett steg framåt kommande vinter. Med flera unga toppbackar, som med hjälp av fjolårets erfarenhet sannolikt bara kommer att bli bättre, och en målvaktssida som osar potential finns alla möjligheter för Ducks att uträtta stordåd till våren, men mycket hänger också på en 21-årig amerikan. Detta är året då världens kanske största målvaktstalang, John Gibson, ska etablera sig som en toppmålvakt i NHL. Lyckas han med det kommer Anaheim vara en av de främsta utmanarna i kampen om Stanley Cup.

FAKTA

General manager: Bob Murray (sedan 2008).
Coach: Bruce Boudreau (sedan 2011).
Poängkung 2013/14: Ryan Getzlaf, 87 poäng (31+56).
Målkung 2013/14: Corey Perry, 43 mål.
Mest utvisad 2013/14: Patrick Maroon, 101 utvisningsminuter.
Facit 2013/14: Etta i Pacific Division (116 poäng), åkte ut ur Stanley Cup-slutspelets andra omgång mot Los Angeles, 3-4 i matcher.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Frederik Andersen
36) John Gibson

BACKAR:
3) Clayton Stoner
4) Cam Fowler
5) Bryan Allen
6) Ben Lovejoy
23) François Beauchemin ”A”
28) Mark Fistric
44) Sheldon Souray
45) Sami Vatanen
47) Hampus Lindholm

FORWARDS:
7) Andrew Cogliano
10) Corey Perry ”A”
15) Ryan Getzlaf ”C”
16) Emerson Etem
17) Ryan Kesler
18) Tim Jackman
19) Patrick Maroon
21) Kyle Palmieri
33) Jakob Silfverberg
39) Matt Beleskey
44) Nate Thompson
51) Dany Heatley
67) Rickard Rakell

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga