Patric Blomdahl.
Nyheter

AIK: ”Kommer behöva starkt kollektiv för att lyckas”

ANNONS

En tuff SHL-säsong och en degradering till Hockeyallsvenskan. Nu får AIK börja om på ny kula med ett till stora delar nytt lag. Viasat-experten Erik Granqvist tror att laget kan överraska – om man får ihop kollektivet.
– AIK blir ett mellanlag som tar sig till topp åtta och med hjälp av hårt lagarbete och ungdomlig entusiasm, säger han till hockeysverige.se.

Nedflyttningen till Hockeyallsvenskan kom som ett brev på posten. Fjolårets AIK hade svårt att mäta sig med de övriga lagen i SHL och drogs utöver det med ekonomiska problem som efter degraderingen höll på att leda klubben till konkurs. Efter att ha räddats i sista stund tar den anrika föreningen nu ny sats i Hockeyallsvenskan. Och man gör det med en hel del nytt blod i omklädningsrummet.

Erik Granqvist.

– AIK har ett väldigt ungt, nytt och utvecklingsbart lag som kommer behöva ett starkt kollektiv för att lyckas med målet att gå upp. En olycklig fotskada förra veckan på målvakten Robin Rahm är det som oroar mest. Det kommer att ta cirka fyra veckor att läka enligt doktorerna. Sedan har AIK en härlig glädjespridare i forwarden Marcus Jonsson. En spelare med en offervilja i Kåberg-klass, säger Viasat-experten Erik Granqvist om det nya AIK.

AIK fortsätter på spåret med delat ledarskap. Den här säsongen ska nygamle gnagaren Peter Gradin och Färjestads tidigare J20-tränare Thomas Fröberg leda laget, sida vid sida. Dessutom ska sportchefen Daniel Rudslätt ha en del att säga till om när det gäller laguttagningarna.
– Det kan fungera, men kräver tydlig kommunikation och att de står ”rygg mot rygg” när det stormar, säger Erik Granqvist om upplägget.
– Den dygnetrunt-jobbande målvaktstränaren och videocoachen Stefan Persson har en viktig roll i att instruera och utveckla de unga spelarna så att både försvarsspelet och effektiviteten runt anfallsmålet blir optimalt.

Erik Granqvists tre profiler i AIK

Robin Rahm, Alexander Hamberg och Gustaf Lindvall
– Målvakterna spelar en nyckelroll där skadan på Robin Rahm öppnar dörren för Alexander Hamberg och Gustaf Lindvall. Det ska bli intressant att följa den utvecklingen.

Jordan Henry
– Skridskoskicklige backen Jordan Henry sprider ett lugn på isen med sin placeringsförmåga och spelskicklighet. Han träffar dessutom oftast målet när han skjuter.

Ryan McKiernan
– Han är en offensivt skicklig back som det kommer hända mycket runt.

Erik Granqvists genombrottsman i AIK:

Michael Lindqvist.

Michael Lindqvist
– Han är en högerfattad spelare med bra bössa och som kommer få ett genombrott i vinter. Han ger alltid hundra procent både med och utan puck. Dessutom är han både en målskytt och framspelare.
– Victor Ekarv gjorde elva poäng på de tre första försäsongsmatcherna. Han är också en målskytt med bra spelförståelse och som kan producera även i Hockeyallsvenskan.

Så går det för AIK, enligt Erik Granqvist:
– Jag tror AIK blir ett mellanlag som tar sig till topp åtta och med hjälp av ett hårt lagarbete kryddat med ungdomlig entusiasm, kan överraska i slutfasen av säsongen och utmana om avancemang.

Historisk kuriosa om AIK
AIK:s tränare, Peter Gradin, blev svensk mästare i klubben både 1982 och 1984. När AIK körde över Djurgården i tre raka finaler 1984 svarade Peter Gradin för en assist i första matchen och en i tredje. Den avgörande finalen vann annars AIK med 4-1. För två av målen svarade Per-Erik Eklund. Tomas Nord och Roger Lindström gjorde AIK:s andra båda mål. När AIK tog sig till finalen vann man över Södertälje med 11-1 i den avgörande semifinalen. Gradin hade stor show och svarade för två av målen.

TRUPPEN 2014/15

Målvakter:
29) Gustaf Lindvall
30) Alexander Hamberg
35) Robin Rahm

Backar:
8) Albin Lorentzon
15) Jonathan Andersson
27) Jordan Hendry ”A”
47) Eric Norin
50) Robin Olsson
64) Ryan McKiernan
67) Martin Ahnelöv
77) Jacob Spängberg
81) Theodor Lennström

Forwards:
12) Fredrik Hynning
13) Marcus Jonsson
19) David Lillieström Karlsson
21) Christian Sandberg
24) Johan Andersson
34) Michael Lindqvist ”A”
55) Victor Ekarv
56) Dennis Nordström
63) Joakim Hagelin
69) Johan Sellerstrand
71) Daniel Olsson Trkulja
84) Patric Blomdahl ”C”
88) Mathias Franzén
96) Robin Kovacs

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
03:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL