Västerås IK

Västerås: ”Blir ett topplag – men det ser tunt ut bakåt”

ANNONS

I dag inleder hockeysverige.se sin genomgång av de allsvenska trupperna inför seriestarten. Fram till första nedsläpp kommer Viasat Hockeys experter hjälpa oss att utvärdera lagen. Först ut i dag är Erik Granqvist som tar tempen på hårdsatsande Västerås.
– Framåt har de tre femmor som kan producera. Däremot ser det lite tunnare ut bakåt, säger Granqvist till hockeysverige.se.

Västerås har vässat truppen ordentligt inför årets säsong. Efter ett par säsongers misslyckande i kvalserien har sportchefen Niklas Johansson lassat på med massor av offensiv skicklighet för att göra truppen slagkraftig i toppen i allsvenskan – och för att i längden kunna slåss om en SHL-plats. Erik Granqvist, som kliver in i Viasat-studion samtidigt som tidigare Västeråsprofilen Johan Tornberg kliver ur densamma, är imponerad av vad klubben ställer på isen. Samtidigt ser han små sprickor i fasaden.

Martin Filander.

– Årets spelartrupp ser mycket intressant ut. Framåt har de tre femmor som kan producera. Däremot ser det lite tunnare ut bakåt då Västerås har väldigt offensivt lagda forwards. Man kommer att ha ett fantastiskt powerplay och där måste motståndarna vara väldigt noga med scoutingen för att eliminera VIK:s främsta varianter

Ny tränare i Västerås är Martin Filander, 33. Han kommer närmast från Örebro där han har haft hand om klubbens J20-verksamhet.
– Det ska bli spännande med Martin Filander som huvudansvarig för ett lag med flera starka personligheter. Han coachar backarna. Kulturbäraren Pär Hellenberg har en viktig roll och coachar forwards medan Tomas Mitell ansvarar för powerplay och håller koll på spelet. Målvaktstränaren Patrik Sjöström har hittat en fin harmoni i arbetet med Jonas Fransson, som är en lugn, erfaren och smart målvakt. Det blir väldigt viktigt att ledarna håller ihop och är tydliga i sitt budskap till laget.

Erik Granqvists tre profiler i Västerås:

Conny Strömberg
– Han är extremt puckskicklig och har många kreativa idéer i powerplay.

Jeremy Williams
– Han tycks vara en lugn personlighet som tar stort ansvar i laget. Dessutom är han utrustad med ett ruskigt direktskott.

Nick Angell
– Nick är som alla vet en spelskicklig back som sällan blir uppstressad på isen. Precis som Williams har han också ett riktigt bra skott.

Erik Granqvists genombrottsman i Västerås:

Hampus Larsson
– Han är en ung back som nog kommer att ta ett stort kliv i sin utveckling under vintern. Han vågar hålla i pucken och har en bra blick för spelet.
– En annan är Linus Svedlund, som kanske inte kommer göra så mycket poäng, men han får nog en stor roll i boxplay och kommer att spela i viktiga situationer i matcherna för att bevaka en ledning till exempel.

Så går det för Västerås, enligt Erik Granqvist:

– Västerås blir ett topplag och har en bra chans på topp två om tränarstaben får laget att underordna sig ett hundraprocentigt jobb även i spelet utan puck. Vilket kommer göra att Jonas Fransson återigen placerar sig i toppen av målvaktsligan.

Historisk kuriosa om Västerås:
När Västerås vann A-JSM säsongen 1989/90 fanns det inte mindre än tre spelare i truppen som kom att hamna i NHL, Tommy Salo, Patrik Juhlin och inte minst Nicklas Lidström. Lägg därtill Fredrik Nilsson som under tre säsonger stod på gränsen till San José. Femman med Nicklas Lidström, Henrik Andersson, Patrik Juhlin, Stefan ”Loppan” Hellkvist och Fredrik Nilsson svarade för sju av Västerås tolv mål i slutspelet. Det ska tilläggas att samtliga fem spelade i elitserien den säsongen.

TRUPPEN 2014/15

Målvakter:

Jonas Fransson.

32) Jonas Fransson
37) Jonatan Bjurö

Backar:
7) Nick Angell
16) Mattias Linnarud
20) Johan Jonsson
26) Hampus Larsson
44) Per Helmersson ”C”
55) Simon Fredriksson
58) Jonas Emmerdahl

Forwards:
12) Fredrik Johansson
18) Jeremy Williams
23) Robert Lantosi
24) Conny Strömberg
61) Matt Fornataro
71) Cristopher Mastomäki
72) Linus Svedlund
79) Brock Monpetit
80) Eddie Davidsson
82) Markus Söderkvist
83) Dustin Johner
86) Mathias Bromé
91) Mikael Frycklund
93) Evan McGrath

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM