SHL

HV-värvningen fick körtelfeber: ”Kunde inte träna på tre månader”

ANNONS

Första halvan av fjolårssäsongen i Karlskrona var spektakulär och lade grunden för ett SHL-kontrakt med HV71. Andra halvan var tyngre och säsongen avslutades på sämsta sätt med att Simon Karlsson drabbades av körtelfeber.
– Jag kunde inte träna på nästan tre månader, berättar backen för hockeysverige.se.

Det var en hockeyhöst som få i Karlskrona lär glömma. Deras KHK, som ett år tidigare hade tvingats kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan, gick fram som en skördetröska genom serien och slog motståndare efter motståndare.

En av spelarna som imponerade allra mest i Blekingelaget var den unge rightbacken Simon Karlsson. Han hade återvänt till moderklubben på en tryout efter vad han beskriver som ”en tung säsong” i den kanadensiska juniorligan OHL. Det slutade inte bara med att han fick kontrakt – utan även en plats i första backparet med lagkaptenen och veteranen Nick Angell vid sin sida.

20-åringen gjorde så bra ifrån sig att HV71 hörde av sig och erbjöd ett tvåårskontrakt som han nappade på. Men dessvärre blev inte avslutningen av säsongen lika rolig som inledningen. Den tidigare Malmöbacken missade totalt 15 matcher i grundserien och hela KHK:s kvalresa på grund av skador och sjukdom. Han försökte göra comeback i lagets första kvalmatch på vårkanten, men tvingades kliva av redan efter första bytet.
– Jag hade känt mig trött och hängig ett tag och vi hade tagit en massa tester, men inte fått något svar på vad det var för fel, berättar han för hockeysverige.se.
– Jag fortsatte att träna och försökte spela, då smällde det till rejält.

Det visade sig att Simon Karlsson hade dragit på sig körtelfeber. Eftersom han hade fortsatt att utsätta kroppen för fysiska aktiviteter slog det tillbaka mot honom rejält.

GICK NED ÅTTA-NIO KILO

– Ofta brukar man kunna vara tillbaka i träning efter en månad ungefär. För mig blev det nästan tre månader utan träning. Så jag missade början av sommarträningen efter att jag hade flyttat till Jönköping, säger han.

Hur artade sig sjukdomen?
– Det är olika från människa till människa, men jag blev helt däckad och låg i sängen i fem dagar. Jag orkade inte äta eller göra någonting. Jag tappade all energi, hade feber och kräktes. Efteråt tog det lång tid för kroppen att återhämta sig – den var helt utkörd. Det var jobbigt.

Under sjukdomstiden gick Simon Karlsson ned åtta-nio kilon och hamnade naturligtvis på efterkälken i träningen. All förlorad vikt har han lyckats återfå och han känner att han har återhämtat sig i övrigt också.
– Jag åt ju ingenting när det var som värst där, men så fort jag kunde käka igen gick det ganska snabbt.
– Jag känner faktiskt att jag är ikapp nu. Fystränarna och tränarna här i HV har gjort ett jättejobb och sagt åt mig att det får ta den tid det tar att komma tillbaka. Kanske blir det så att jag stannar i gymmet och kör fys en extra vecka när de andra kliver på is. Vi får se.

Simon Karlsson tror inte att sjukdomsperioden ska påverka hans säsong negativt.
– Nej, det finns ingenting att skylla på. Jag får träna på extra hårt här sista veckorna innan vi ska samlas igen.

Hur ser målsättningen ut inför säsongen?
– Först och främst vill jag ta en plats och etablera mig i laget. Sedan vill jag spela så mycket som möjligt och visa att jag klarar av att spela i SHL.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL