SDHL

Damernas svåra ekvation – heltidsjobb och elitsatsning

ANNONS

Att jobba heltid och samtidigt försöka driva en karriär som elitidrottare är ingen enkel ekvation. Det har Leksands landslagsforward Lina Wester fått erfara. Nu är hon osäker på om hon orkar fortsätta sin satsning på landslagskarriären.
– Det blir inte så mycket tid över till annat och jag kan känna att jag vill hinna göra lite andra grejer också, säger Wester till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lina Wester, 21, var en av Damkronornas viktigaste spelare under lagets framgångsrika OS-turnering i Sotji. Men inför kommande säsong var det osäkert hur hårt Leksandsforwarden var beredd att satsa på hockeyn med tanke på att all hennes tid gick åt till just hockey och hennes jobb.

Lina Wester.

Leksands IF kan i alla fall andas ut eftersom hon i alla fall bestämt sig för att spela vidare med laget i Riksserien. Fast om det kommer bli aktuellt med spel i Damkronorna är Lina Wester fortfarande osäker på när hockeysverige.se träffar henne utanför Tegera Arena i Leksand för en pratstund.
– Jag kände efter OS och hela satsningen på det att jag var ganska mätt på hockey. Satsningen som krävdes tog ganska mycket tid och ork, så efter OS blev det nästan helt lamslaget – ”oj, vad hände nu, orkar jag mer, vill jag mer?”
– Just nu har jag inte riktigt full motivation och det är också därför som jag tackar nej till landslaget. Jag tycker att det är väldigt kul med hockey och vill därför nu bara satsa på Leksand där det inte är lika stora krav som det är i landslaget nu. Sedan kan ju motivationen för att spela i landslaget komma tillbaka under säsongen, det vet man ju aldrig. Då kanske jag vill försöka ta mig tillbaka dit, men just nu är det bara Leksand som gäller.

Hur ser en normal hockey dag för dig ut?
– Förra säsongen var det så att jag jobbade vilket gjorde att jag aldrig hann träna på morgonen, men jag tränade i stället två pass på kvällen, is och fys.
– Jag jobbade till fyra ungefär och sedan skulle man vara på hallen vid fem. Efter det hade vi två pass vilket man var klar med framåt åtta eller nio. Sedan ska man äta efter det och sedan blir det bara att sova. Det blir inte så mycket tid över till annat och jag kan känna att jag vill hinna göra lite andra grejer också.

Är det där som motivationen försvann?
– Ja, lite så var det. När man bara spelar hockey och jobbar blir det lite mycket till slut. Det är också därför som jag bara väljer Leksand eftersom det blir lite mindre i alla fall och då kan jag i alla fall vara ledig lite mer så man kan variera sitt liv lite åtminstone.

Mycket av den så kallade tidsbristen bottnar givetvis i den ekonomiska situationen inom damhockeyn. Klubbarna har helt enkelt inte råd att anställa sina damspelare. Hur man ska få en bättre ekonomi kring damhockeyn för att kunna ersätta spelarna har givetvis Lina Wester ingen lösning på.
– Det är svårt att svara på, men det handlar antagligen om att få in fler sponsorer. Det är ju så att sponsorer helst sponsrar killar eftersom dom har mer publik och syns mer i media.
– Jag tycker ändå damerna har börjat växa med tanke på lagen som kommit nu med Färjestad, Frölunda, Djurgården och så vidare.


Foto: Ronnie Rönnkvist

SER GÄRNA TACKLINGAR INOM DAMHOCKEYN

Ny tränare i Leksand inför kommande säsong är tidigare storspelaren Jens Nielsen, en tränare som Lina Wester tror kommer att bli bra för Leksands damlag.
– Jag har stora förhoppningar på Jens. Under mötena som vi haft har det låtit väldigt bra och seriöst. Det känns som att han verkligen tar tag i det här nu och göra det så bra som möjligt för oss. På det viset känns det också motiverande till att fortsätta.

Han kommer ställa höga krav på dig och laget. Är det något som du känner att ni behöver?
– Ja, absolut. Det tror jag. Sedan har Jens sagt vad han tänkt med säsongen, med spelet och hur han vill ha det. Det är på så sätt som man vill spela, att ha mer puck inom laget och inte kasta bort den och så vidare. Det är sådant som han gått in för mycket vilket känns kul. Det är inte så kul att alltid jaga puck, skrattar Wester.

Du är en ganska komplett spelare, men kanske lite svag på att skjuta…
– Ja, det vet jag, haha…

Vad känner du själv att du måste utveckla i spelet?
– Det är väl framför allt skottet. Det går lika bra att passa så får någon annan skjuta. Skämt åsido så är det nog skottet och kanske lite mer styrka som jag i första hand måste förbättra. Nu får man inte tackas och så vidare, men man behöver styrkan ändå.

Hur ser du på det här, ska vi kalla det för, halvtacklingsförbudet som finns i damhockeyn?
– Det där är ganska svårt eftersom alla domare ser på det olika. Vissa matcher händer det att man verkligen får smälla på och i nästa match får man inte ens peta på någon.
– Jag skulle nog tycka det var kul om man tillät tacklingar. Då får man också lite mer aggressivitet i spelet och vad jag förstår vill också nästan alla ha tacklingar.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”BARA POSITIVA MINNEN FRÅN OS”

Lina Wester var en av Damkronornas tongivande spelare under OS i Sotji. Bland annat svarade hon för ett viktigt mål i kvartsfinalen mot Finland.
– 2-1-målet, det var mitt mål va? Det är nog sjukaste känsla jag känt. Den rysningen som gick genom kroppen när jag såg att pucken gick in är det sjukaste jag känt i hela mitt liv tror jag.
– Sedan gjorde Finland 2-2 bara tolv sekunder efteråt så jag hann inte vara glad så länge. I alla fall är det skönaste målet i min karriär.

Hur minns du annars OS?
– Jag har bara positiva minnen från OS och det gick ju bra fram till sista matchen.

Leif Boork kom in i Damkronorna under fjolårssäsongen, hur upplevde du det?
– Han är skön, Leffe. Han säger var han tycker och vad han vill, alltså vad han vill se från oss. Sedan sätter han ner foten när det behövs. Jag tycker att det är bra att han kommit in och tagit över landslaget.
– Leffe är väldigt seriös och alla respekterar honom. Man vågar inte riktigt säga emot honom, men det är bra eftersom vi behöver veta vad vi gör för fel och vad vi kan göra bättre.

Vad hände i sista perioden av bronsmatchen mot Schweiz?
– Ja, vad hände? Jag vet inte om vi började slappna av eller om det var nerver. Jag tror nog att det var nerver.
– Det är nog olika från person till person. Jag tror att vissa kände att vi bara spelar av det här och slutade följa vår gameplan. Vi vart kanske stressade och vågade inte riktigt tro på det så det vart fel. Det var verkligen en helomvändning på tjugo minuter.
– Vi gör två bra första perioder och känner att det här har vi… men det är svårt att sätta ord på vad som hände sedan.

Hur ser du på landslagsspel framöver?
– Jag tar det lite som det kommer nu. Jag har precis fått en fast heltidstjänst och det känner jag måste gå i första hand. Man behöver vara borta väldigt mycket när det är landslaget och jag tror inte att jag får vara borta så mycket.
– Får jag upp motivationen nu när jag ställer mig på isen igen så redan i september kanske man vill tillbaka till landslaget eller kanske aldrig.

Har du haft en dialog med Leif Boork?
– Ja, vi har pratat om det. Han trodde väl inte riktigt att jag skulle sluta i landslaget. Han sa att bollen ligger hos mig. Vill jag tillbaka till landslaget så får jag höra av mig och får då försöka att slå mig tillbaka dit. Han kommer inte att tjata.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 31 mars
17:30 Pelicans - Ilves Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
19:00 Växjö - Frölunda SHL
20:00 Servette - Zug National League
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
16:00 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
18:30 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
15:00 Frölunda - Växjö SHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
19:00 Örebro - Skellefteå SHL
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Biel - Zürich National League
tisdag 04 april
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Dallas Stars - Nashville Predators NHL
04:00 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Frölunda SHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Ottawa Senators NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
onsdag 05 april
02:00 St Louis Blues - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Calgary Flames - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Seattle Kraken NHL
04:03 San Jose Sharks - Colorado Avalanche NHL
04:03 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
17:30 Tappara - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Skellefteå - Örebro SHL
20:00 Zürich - Biel National League
01:30 New York Rangers - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 Winnipeg Jets - Calgary Flames NHL
torsdag 06 april
04:00 Anaheim Ducks - Edmonton Oilers NHL
17:00 Tyskland - Sverige VM Damer
17:30 Ilves - Pelicans Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Växjö SHL
01:00 Florida Panthers - Ottawa Senators NHL
01:00 Montreal Canadiens - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:30 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 07 april
02:00 Nashville Predators - Carolina Hurricanes NHL
02:00 St Louis Blues - New York Rangers NHL
02:30 Dallas Stars - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL
04:30 San Jose Sharks - Colorado Avalanche NHL
16:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
16:00 Tappara - Helsingfors IFK Liiga
19:30 Örebro - Skellefteå SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten