Vancouver

Här lad(d)ar Eddie Läck upp för en ny säsong

I en lada omgjord till ett gym i Siljansnäs i Dalarna. Där lägger Eddie Läck tillsammans med sin personliga tränare Lukas Fierro Smith just nu grunden för vad som ska göra att han tar nästa steg i sin NHL-karriär. Hockeysverige.se har träffat senaste säsongens mest otippade svenska målvaktsetta.
– Det är mycket jag känner att jag vill utveckla den här sommaren. Min teknik och så vidare har inte varit etthundra procentig. Det är också mycket därför som jag tagit hjälp av Lukas för att verkligen kräma ur den här sista procenten, säger han till hockeysverige.se.

SILJANSNÄS (HOCKEYSVERIGE.SE)
6 oktober 2013, Vancouver Canucks har match mot Calgary Flames på bortaplan. Matchen innebar att ytterligare en svensk målvakt, Eddie Läck från Norrtälje i Roslagen, fick debutera i NHL.
– Jag tycker att det var en väldigt nervös dag. Det var helt klart den mest nervösa väntan i mitt liv och det var många minnen som gick runt i huvudet. Man funderade på Norrtälje och alla människor som hjälpt mig dit jag är idag, berättar Eddie Läck för hockeysverige.se när vi träffar honom i en till ett gym inrymt i en lada i Siljansnäs.
– När matchen väl startade kändes det som vilken match som helst egentligen och det var bara fokus på pucken.

När Eddie Läck spelade med Leksand delade han på målvaktssysslan med Ed Belfour. Redan då sa målvaktslegendaren att Läck en dag kommer att spela i NHL. Något som han också berättade om när hockeysverige.se träffade honom för två veckor sedan för en intervju.
– Jag såg hans driv att vilja bli så bra som möjligt. Han jobbade hårt varje dag tillsammans med ”Hjalie” (målvaktstränaren Christer Hjalmarsson). Han körde alltid två pass extra varje dag och jobbade hela tiden hårt i gymmet för att bli starkare, minns Ed Belfour.
– Samtidigt var han alltid motiverad att träna och var han hela tiden villig att lyssna och lära sig mer. Dessutom var Eddie en väldigt bra lagkamrat. Jag såg som du förstår många bra kvalitéer i Eddie som spelare och nu är han också i NHL och jag vill verkligen önska honom lycka till där.

När vi berättar om samtalet med Ed Belfour skrattar Läck och säger:
– Han såg väl något som inte jag sågHade du någonstans i bakhuvudet en dröm eller mål då, att som icke draftad, att komma till NHL?
– Klart att man alltid haft det som dröm och målsättning. Det gick lite snabbare att skriva NHL-kontrakt än vad jag hade trott och det blev då bara en säsong i Brynäs.

Hur var det att träna tillsammans med Ed Belfour?
Det var skitkul. Hans uppvärmning inför matcher är fortfarande den hårdaste jag sätt. Han var en jäkel på att förbereda sig.
– Jag kommer ihåg att han stod och slipade sina skridskor tre timmar efter träningarna eftersom just skridskorna var det viktigaste för honom. Till slut tog han nyckeln från Johan Bonde, Leksands materialförvaltare, så låste han hallen själv när han gick.

Vancouver Canucks nådde inte upp till sina mål den här säsongen. Man missade till och med slutspel, vilket var en stor besvikelse för både Eddie Läck och övriga laget.
– Det var en väldigt konstig säsong. Först och främst hade vi väldigt mycket skador. Det är väl egentligen ingenting att skylla på eftersom egentligen alla lag hade mycket skador, men det var verkligen jobbiga skador på våra nyckelspelare. Det påverkade vårt lag mycket tror jag.
– Jag tycker ändå att vi spelade väldigt bra fram till jul och nyår. Sedan kom vi in i en dålig spiral, det dippade nedåt och vi hade svårt att komma ur den.

Tränare för Canucks förra säsongen var John Tortorella, en coach som Eddie Läck uppskattade mycket.
– Jag har bara positiva grejer att säga om honom. Jag är jätteglad att han gav mig chansen att spela. Det var tråkigt att det blev som det blev, men ibland är det så att trots att man ger sitt bästa så räcker inte det till helt enkelt.

Ny tränare i Canucks inför nästa säsong blir Willie Desjardins som senaste säsongerna coachat Texas Stars i AHL.
– Jag har en väldigt bra kompis, Mikael Ahlén, som spelar i Djurgården nu. Han hade faktiskt Desjardins i Medicine Hat Tigers. Micke hade bara bra saker att säga om honom. Det är väl också egentligen det enda jag vet. Sedan får jag bilda mig en egen uppfattning när jag kommer över.

I början av säsongen kamperade Eddie Läck ihop med Roberto Luongo. Men efter en trejd i början av april kom Luongo att hamna i Florida och deras målvakt, Jacob Markström, kom i stället att bli Canucks målvakt.
– Det var konstigt att där borta spela med en kompis, men framförallt var det väldigt roligt. Jag tror att när vi båda fått en sommar att träna på så kan vi göra bra saker tillsammans redan nästa säsong.

Ni har även Joacim Eriksson i organisationen.
– Han var uppkallad någon gång när Luongo var skadad. Sedan hade vi dessutom träningslägret tillsammans. Han hade en jättebra säsong i Utica. Det är första gången som det är tre svenskar i ett och samma NHL-lag.

Markström bor i Gävle och Eriksson i Hedesunda vilket inte är jättelångt från Siljansnäs om man tar bilvägen över Falun och Hofors, innebär det att ni kommer att träna tillsammans?
– Jag ska försöka åka över och sno lite is med Pecka (Alcén) i Brynäs. Jag måste veta att Pecka är på bra humör innan jag ringer bara, ha ha…

När Eddie Läck med Canucks mötte sin kompis Roberto Luongo i Florida lär han ha utmanat honom på en fight under matchen.
– När vi mötte Florida satt vi båda och stretchade på rödlinjen. Då frågade jag – ska vi gå en fight idag? Men det blev ingen fight utan det var mest på skoj, säger Läck med ett leende.

Vad betyder bröderna Daniel och Henrik Sedin för Canucks?
– Oerhört mycket. Henrik och Daniel är bästa spelarna i laget och framförallt för mig som svensk när jag kom som ny tog dom in mig i laget från början. Det känns som att dom gör det med alla nya som kommer. Det betyder mycket när man inte känner så många i laget att då det är dom bästa spelarna som tar han om än.

Hockeysverige.se träffade nyligen ytterligare en rospigg från Norrtälje, men som än så länge ”bara” spelar i SHL. Det handlade om David Åslin som trots den relativt lilla åldersskillnaden (Läck född 1988 och Åslin 1989) spelade tillsammans först i Leksand.
– Jag vet inte vad som är speciellt med just Norrtälje, men jag och David har haft en väldig tur att vi lyckats kommit så långt i våra karriärer.
– David är ett år yngre än jag, född 1989, och spelade 88:orna medan jag, som är född 1988 spelade med 87:orna. Det här gjorde att vi inte spelade med varandra i Norrtälje innan vi kom till Leksand. Det var först i Leksand som vi började umgås mycket och hänga med varandra.

När vi träffar Eddie Läck är han alltså på gymet i Siljansnäs tillsammans med sin personliga tränare Lukas Fierro Smith och flickvän Joanna från Chicago. Ett toppmodernt gym alltså inrett i en gammal lada.
– Det är mycket jag känner att jag vill utveckla den här sommaren. Min teknik och så vidare har inte varit etthundra procentig. Det är också mycket därför som jag tagit hjälp av Lukas för att verkligen kräma ur den här sista procenten.

Lukas Fierro Smith berättar:
– Jag är personlig tränare. Eddie har dragits med mycket skador och mycket av det beror kanske på överbelastning och felaktig teknik. I hockeyvärlden är det mycket av den här attityden att det ska vara väldigt hårt, gärna blod, svett och tårar samtidigt som man glömmer bort tekniken. Det är inte alltid så mycket kvalité på fysträningen.
– Jag lärde känna Eddie genom en gemensam vän. Jag har jobbat med personlig träning i tio år och hjälpt olika idrottare, framförallt då inom fotboll, kampsportare och dansare. Nu fick jag för frågan av Eddie och det är otroligt kul att jobba med Eddie.

Eddie, hur hittade du den oasen inrymd i en lada i Siljansnäs att träna i?
– Via min pappa. Det här ligger ungefär fem minuter från där jag bor. Här får vi vara ganska ensamma och köra vilket är skönt. Vi kör två pass om dagen, måndag till fredag.
– Det första är fokuserat på rehab, hållning och allt sådant medan det andra passet är lite mer styrketräning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 23 september
18:00 Djurgården - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
20:30 Modo - AIK Hockeyallsvenskan
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten