Nyheter

VIDEO: Milda makter – vilket övertidsavgörande, Nemeth!

ANNONS

Patrik Nemeth sparade det bästa till sist. Efter att ha gått mållös under hela Calder Cup-slutspelet blev den tidigare AIK-backen stor övertidshjälte när han i natt sköt Texas Stars till mästerskapssegern – med ett solomål – när St. John’s Icecaps besegrades med 4-3 i den femte finalen.

I JVM-finalen 2012 spelade han fram Mika Zibanejad till det legendariska övertidsmålet som gav Sverige sitt första guld på 31 år. I natt gjorde Patrik Nemeth jobbet själv. 14.30 in på förlängningen av den femte finalmatchen såg han till att skjuta målet som gav Texas Stars 4-1 i matcher mot St. John’s Icecaps.

Och det var inte vilket mål som helst. 22-åringen snodde åt sig pucken på egen blålinje och gav sig ut på en solotur som slutade med att han fintade upp en av motståndarbackarna på läktaren och sedan vräkte in segermålet med ett backhandavslut som fick hemmafansen i Mile One Center på Newfoundland att tystna tvärt.

 

Den defensivt lagde Patrik Nemeth hade dessförinnan inte gjort ett enda slutspelsmål, bara noterats för fyra assist på 18 matcher. Målet satte punkt för en dominant säsong för Texas, som var poängbäst av samtliga lag i grundserien och nu även det lag som drog det längsta strået i finalen.

Utöver Nemeth ingår även målvakten Cristopher Nilstorp i laget. 2011 ledde han Färjestad till SM-guld efter att ha tagit över kassen från Alexander Salak. Nu plockade 30-åringen sin andra tunga titel efter att ha stoppat 33 av 36 skott i nattens final. Nilstorp hade en räddningsprocent på 91,9 i slutspelet och förväntas nu lämna Nordamerika och återvända till Europa. Målvakten har placerats i Växjö.

Forwarden Travis Morin utsågs till grundseriens mest värdefulla spelare i AHL. I natt fick han även Jake A. Butterfield Trophy som slutspelets MVP efter att ha vunnit poängligan med 22 poäng (9+13) på 21 matcher.

För Texas var det tredje matchen i följd de vann efter förlängning i Mile One Center. Efter de två inledande finalmatcherna i Cedar Park i Texas var serien oavgjord, 1-1 i matcher. Därefter har Stars tagit en 2-1-seger och två raka 4-3-vinster.

Cristopher Nilstorp och Patrik Nemeth är svensk nummer 19 och 20 att kunna titulera sig Calder Cup-vinnare i AHL-historien.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games