Nyheter

Nu är svenskarna en seger från Calder Cup-titeln

Redan i natt har Cristopher Nilstorp och Patrik Nemeth chansen att titulera sig Calder Cup-mästare. Efter att deras Texas Stars har vänt 0-3 till en 4-3-vinst efter förlängning mot St. John’s Icecaps i natt har svenskarna skaffat sig matchboll inför nattens femte final i AHL-slutspelet.

Texas Stars trivs uppe på Newfoundland. För andra matchen i rad besegrade sydstatslaget öborna i St. John’s Icecaps. Men det skedde inte utan dramatik. Stars låg under med 0-3 halvvägs in i matchen när man inledde sin comeback.

Och det var lagets stora stjärna den här säsongen, Travis Morin, som gjorde den möjlig. 30-åringen sköt 1-3 och hade assist på 2-3 innan Brett Ritchie kvitterade med 2.09 kvar att spela av den tredje perioden. I förlängningen dröjde det bara 2.24 innan Morin klev fram och avgjorde till 4-3.

Målet var 30-åringens nionde i slutspelet och han toppar slutspelets poängliga med 22 poäng (9+13) på 20 matcher. Morin vann även poängligan i grundserien genom att göra 88 poäng (32+56) på 66 matcher och utsågs till ligans MVP. Trots det spelade han bara fyra NHL-matcher med Dallas Stars under säsongen.

Cristopher Nilstorp räddade 32 av 35 skott för Texas. Han är nu bara en seger från att bli den tredje svenska målvakten att bli Calder Cup-mästare efter Johan Holmqvist (2003) och Robin Lehner (2011). En av spelarna som gjorde mål på Nilstorp för St. John’s var den mycket pigge och initiativrike Carl Klingberg. Han sköt fem skott på mål och gjorde sitt tredje slutspelsmål 27 sekunder in i den andra perioden när han bröt in på kassen och lyfte en backhand förbi Nilstorp.

Klingberg kolliderade även med Nilstorp tidigt i den tredje perioden och åkte ut för målvaktsinterference samtidigt som Nilstorp själv fick två minuter för att ha förstärkt situationen. Klingberg utsåg till matchens tredje stjärna efter matchvinnaren Morin och kvitteringsskytten Ritchie.

Finalmatch fem spelas i Mile One Centre i St. John’s i natt.