SHL

Nu har Jacob de la Rose gjort sitt val

ANNONS

Han skrev NHL-kontrakt med Montréal Canadiens efter att säsongen hade tagit slut. Nu har Jacob de la Rose tagit beslutet att han kommer att testa lyckan i Nordamerika på en gång. Därmed går Leksand miste om den 19-årige forwarden.
– Jag känner mig mogen både i spelet och utanför isen för att nu flytta till Nordamerika, säger de la Rose till hockeysverige.se.

Jacob de la Rose är förlorad för Leksand inför nästa säsong. I dagarna har den 19-åriga värmlänningen tagit beslutet att han nästa säsong tar upp jakten på en NHL-plats i Montréal Canadiens.
– Det är i alla fall i dag bestämt vilket land jag kommer att spela i nästa säsong. Jag kommer att åka över till Kanada till nästa säsong. Först kommer jag åka över för att vara med på camperna. Sedan får vi se om jag kommer att ta en plats i Montreal eller om det blir spel i Hamilton (i AHL). Allt beror ju på hur det kommer att gå på campen, berättar Jacob de la Rose för hockeysverige.se.

Vad fick dig att ta det här beslutet?
– Montréals organisation har sagt att man tror mycket på mig.  Sedan var deras önskan att jag skulle åka över. Samtidigt har det växt fram att det känns rätt att åka över nu.
– Jag känner mig mogen både i spelet och utanför isen för att nu flytta till Nordamerika.

Vad har Montréals ledning sagt om kommande säsongen för din del?
– Dom har inte sagt så mycket. Det är bara för mig att åka över och slåss om en plats på campen. Sedan är jag fullt medveten om att jag är så pass ung att det kan bli något år i AHL.
– Jag åker över för att spela så bra som möjligt. Sedan får vi se hur långt det räcker. Det är inget att bedröva sig över om jag får spela i AHL. Det är utvecklande det med. Det är upp till mig att visa att jag inte ska vara där nere. Alla vill ju spela i NHL och det är också dit jag vill.

”DET KAN JU BLI SÅ ATT MAN INTE TRIVS DÄRBORTA”

Jacob de la Rose var på väg över för att spela juniorhockey i Kanada redan inför förra säsongen. Nu blev han kvar i Leksand under fjolåret också eftersom han hade kontrakt med klubben. Med facit i hand ångrar han inte att det blev ett år i SHL.
– Som det blev nu tycker jag att jag hade en bra säsong i Leksand och jag tycker att jag utvecklades bra där. Sedan är det jättesvårt att säga hur det hade varit om jag åkte över eller inte. Det hade varit i en juniorliga i så fall.
– Det går inte att spekulera i om hur det hade varit om jag åkte över eller om det var bättre att stanna. I alla fall hade jag en bra säsong och det fungerade bra att vara hemma också så det där är inget som jag grämer mig över nu.

Vad känner du att du utvecklade under säsongen i SHL?
– Först och främst fick jag spela mot riktigt bra spelare. SHL är en bra liga och jag fick mycket förtroende av tränarna och en hel del speltid. På det viset tycker jag att jag utvecklade allting. Det som har känts bra i Leksand är att jag tagit steg varje år i min utveckling.

Hur väl känner du killarna i Hamilton?
– Jag känner några av killarna som spelar där. Sedan får vi se om det blir någon ytterligare svensk som ska åka över och slåss om en plats i Montreal.
– Man lär ändå känna varandra snabbt så den biten är ingenting som jag är orolig över.

Är du definitivt förlorad för Leksand den kommande säsongen?
– Man ska aldrig säga aldrig. Det kan ju bli att man inte trivs där borta. Jag åker över för att ha full fokus på att stanna där. Tar jag inte en plats i Montreal får jag ta andra vägen till NHL via farmarlaget.
– Jag tänker inte ge upp någon dröm. Sedan är det alltid lätt att säga så nu, men jag känner mig själv och vet att jag är redo och mogen för att åka över. Samtidigt är jag lättanpassad så det kommer inte bli något problem för mig att spela och bo vart det än blir. Jag spelar i första hand för att det är roligt.

Vad har Leksands sportchef Tommy Salo sagt om att du åker över till Montréal?
– Vi har haft en dialog efter säsong. Jag har meddelat honom att jag skulle åka över så vi har hela tiden haft en öppen dialog.
– Salo sa att han nästan hade förväntat sig att jag skulle åka över till nästa säsong. Han sa också att han har dörren öppen till Leksand om det skulle bli så att jag åker tillbaka. Det känns givetvis bra om det skulle bli aktuellt.
– Men, som jag sa förut, så åker jag inte över för att vända hem igen. När jag väl är där vill jag göra det som behövs till hundra procent.

När åker du över?
– Först ska jag i väg på camp i början av juli. Sedan åker jag över i september igen när dom andra camperna börjar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL