Nyheter

Kungliga ”kackerlackor” – Kings klart för final

För tredje serien i rad tvingades de spela en sjunde och avgörande match på bortais. För tredje serien i rad vann Los Angeles Kings den matchen. Alec Martinez övertidsmål efter 5.47 tog laget till Stanley Cup-final mot New York Rangers.
– Någon beskrev oss som ett gäng kackerlackor som aldrig försvinner. Vi ger aldrig upp… säger Martinez efter 5-4-segern i United Center i Chicago.

Det var ingenting annat än en modern klassiker, det som många kallade för den moraliska Stanley Cup-finalen. Chicago Blackhawks och Los Angeles Kings bjöd på en konferensfinal som det slog gnistor om ända in i förlängningen av den sjunde och avgörande matchen i natt.

Gästerna från Kalifornien var på efterkälken stora delar av matchen. Chicago sköt två tidiga mål då Brandon Saad och Jonathan Toews överrumplade Jonathan Quick innan halva den första perioden var spelad. När Kings väl fick upp vittringen, då gick det fort. Jeff Carter och Justin Williams gjorde varsitt mål inom loppet av 51 sekunder. Därefter dröjde det vara ytterligare tolv sekunder innan Patrick Sharp lyfte in 3-2 efter Marcus Krügers förarbete. Och det var bara början på en hisnande färd som säkerligen gav en och annan åskådare åksjuka.

I den andra perioden tog sig Kings ifatt hemmalaget en gång till när Tyler Toffoli slog in sitt sjunde slutspelsmål på bortre stolpen. Med 1.35 kvar av perioden återtog Chicago kontrollen när Patrick Sharp blev tvåmålsskytt när han satte 4-3 bakom en skymd Jonathan Quick i powerplay.

STANLEY CUP-FINALEN STARTAR NATTEN MOT TORSDAG

Målet och det spelövertag Chicago hade haft i andra perioden gjorde att hemmafansen vädrade blod inför slutet av matchen. Men precis som så många gånger tidigare i det här slutspelet kan man inte räkna bort Los Angeles Kings. Vi pratar trots allt om det lag som låg under med 0-3 i matcher mot San José Sharks i andra slutspelsrundan. Det lag som sedan tappade 2-0 i matcher till 2-3 mot Anaheim Ducks och ändå avancerade till konferensfinalen. För det laget var inte heller det här en tillräckligt stor knipa. Slutspelets målkung Marían Gaborik sköt 4-4 med 7-17 kvar av perioden och i förlängningen som följde såg Kings ännu en gång till att segrande ur en sju matcher lång serie genom att vinna den sjunde och avgörande matchen på bortais.

5.47 in i förlängningen sköt backen Alec Martinez sitt fjärde och hittills viktigaste slutspelsmål. Den 26-årige amerikanens skott från blålinjen styrdes via Chicagobacken Nick Leddy och fladdrade in i Corey Crawfords mål. Det var en fullträff som fick den goda stämningen i United Center att dö ut i en handvändning. Ännu en gång hade Los Angeles Kings lyckats ta sig ur en knipa och avancera. Den här gången till en Stanley Cup-final mot New York Rangers.
– Någon beskrev oss som ett gäng kackerlackor som aldrig försvinner. Vi ger aldrig upp… sade matchvinnaren till AP efteråt.

Los Angeles Kings beger sig nu hem till Kalifornien där Stanley Cup-finalen mot New York Rangers inleds natten mot torsdag. Det blir en serie som har mycket att leva upp till om den ska komma i närheten av de båda konferensfinalerna vi just har beskådat.

Chicago – Los Angeles 4-5 (3-2, 1-1, 0-1, 0-1)