VM 2014

Guldhjälten inför rys(s)aren: ”Passar Sverige perfekt”

ANNONS

Henrik Tallinder gjorde ett mycket fint VM ifjol när Tre Kronor gick hela vägen och plockade hem guldmedaljerna. Den här turneringen har han dock valt att stå över även om det lockar en del att vara på plats i Minsk nu när han blickar tillbaka på turneringen ifjol och minns känslan då det drog ihop sig till slutspel.
– Det hade varit jättekul. Det är alltid kul att spela mästerskap och komma just till kvartsfinal, semifinal och final. Det är då som själva turneringen börjar, berättar Henrik Tallinder för hockeysverige.se och fortsätter:
– Man vet ju känslan dom sitter med där borta nu och den är fantastiskt rolig samtidigt som det är en inspirerande känsla.

Av det du har hört om Tre Kronors framfart i Minsk vad är dina intryck så här långt?
– Det är bara vad jag läst och jag vet inte hur mycket man ska tro eller tycka utifrån det eftersom alla har så mycket åsikter, säger Tallinder med ett skratt.
– I alla fall verkar det som dom har fått ihop det riktigt bra. Att gå till semifinal i ett VM är alltid bra. Det verkar som flera av killarna har tagit ett extra steg i sin utveckling plus att man har fått ihop det till ett lag, vilket är jätteviktigt i sådana här korta turneringar.

Vad är Pär Mårts styrka i ledarskapet som gör att gruppen hela tiden växer sig så stark?
– Han vill ha åsikter och han vill ha en diskussion i själva gruppen. Att alla känner sig involverade i själva laget. Han är inte den här som skriker och gapar för att få igång killarna på det sättet utan han är mer pedagogisk. I stället ser han mer till vikten av att få ihop en lagsammanhållning.

Tre Kronor vann över Vitryssland i kvartsfinalen och att göra det på deras hemmaplan tycker Tallinder visar på moral och styrka i gruppen.
– Jag tycker inte att det är självklarhet i år att slå Vitryssland. Det är en fördel att spela på hemmaplan och dom laddade till tänderna. Det är givetvis en extra inspiration att spela på hemmaplan och den sjunde spelaren är fansen så att säga.
– Sverige gjorde det bra. Dom vann under ordinarie tid i en kvartsfinal. Vad mer kan man begära?

Om några timmar ställs Tre Kronor mot Ryssland. Ett Ryssland som ställer upp med båda sina storstjärnor, Jevgenij Malkin och Aleksandr Ovetjkin, två spelare som Henrik Tallinder spelat mot många gånger borta i NHL.
– Båda dom där är helt otroliga och väldigt skickliga individualister som hittar dom här öppnande passningarna eller den avgörande passningarna till mål. Båda har dessutom fruktansvärda skott så det är klart att det är två världsstjärnor som ryssarna har.

Som back är det extremt svårt att möta Ovetjkin och Malkin?
– Nej, dom är inte extremt svåra att möta. Det gäller att du spelar som ett lag emot dom. Du kan inte tro att du ska kunna spela en mot en utan man måste få hela femman att försvara sig mot dom. Att få hela laget att försvara sig just när Ovetjkin och Malkin har pucken så att dom inte får någon tid eller ytor för att krympa deras område att agera på.

Är du överraskad över Anders Nilssons internationella genombrott?
– Jag har spelat mot Anders och jag tycker inte att jag känner mig speciellt överraskad över hans genombrott. Han har alltid varit en bra målvakt, i alla fall när vi har mött honom. Jag tycker att han har alla kvalitéer till att bli en stormålvakt både internationellt och här borta i NHL.

Hur slutar eftermiddagens semifinal mellan Tre Kronor och Ryssland?
– Jag tror att Sverige vinner. Det passar Sverige perfekt att vara lite ”underdogs” i en semifinal mot Ryssland som är nära hemmaplan. Sverige vinner med 3-2 precis som i kvartsfinalen.
– Det avgörande målet? Nicklas Danielsson skjuter från blå i powerplay och ”Jimpa” Ericsson styr in den. Där har du det!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games