VM 2014

Vitrysslands-dödaren: ”Jocke är den bästa vi har i Europa”

ANNONS

Säg Vitryssland och OS 2002 kommer garanterat upp på tapeten. Fiaskot i Salt Lake City för tolv år sedan är om inte glömt så i alla fall historia. Senast Tre Kronor ställdes mot Vitryssland var i VM förra året.
Då hette segerskytten Fredrik Pettersson.

– Det var en otroligt tuff match och vi vann bara med 2-1, säger göteborgaren till hockeysverige.se.

När det vankas match mot Vitryssland dammar man oftast av minnena från OS 2002 då Tre Kronor förlorade kvartsfinalen med 4-3 efter en svag insats från coacher, målvakt, backar och forwards. Tommy Salo, som släppte in det ökända målet som avgjorde matchen, berättade bland annat i boken Old School Hockey:
– Matchtiden var inte den bästa. Hur vi än försökte ställa om oss till att spela en match klockan elva på förmiddagen så fungerade det inte. Vi verkade inte vakna och även om vi hade det mesta av spelet så satte vi inte dit puckarna.
– Egentligen går inte förlusten att skylla på något annat än att det var en för dålig prestation av oss.

Om pucken som trillade över hans axel berättade han följande:
– Jag såg pucken först, men tappade den med blicken för en stund. Tanken var att jag bara skulle stå och få pucken på mig men, äh det gick inget vidare. För dåligt som sagt var.

Nu är det långt ifrån det senaste mötet mellan Tre Kronor och Vitryssland. För oss journalister som hängde i Globen under första halvan av maj 2013 är mötet i VM som slutade med svensk seger med 2-1 det som sitter närmast på näthinnan. Konstantin Koltsov gjorde 1-0 till Vitryssland, mycket rättvist, i första perioden. Oscar Lindberg kvitterade i andra perioden efter ett mål som videogranskades först innan det godkändes. Trots två stolpträffar från Vitryssland lyckas ändå Tre Kronor hitta ett sätt att vinna matchen. Matchhjälte blev Fredrik Pettersson med ett handledsskott.
– Den matchen minns jag faktiskt ganska väl. Det var en otroligt tuff match och vi vann bara med 2-1. Vitryssland har otroligt många bra spelare samtidigt som river och sliter. Jag tror matchen i kväll kan bli ännu mer speciell eftersom dom har hemmaplan, det är utsålt och alla kommer att heja på Vitryssland, säger Fredrik Pettersson till hockeysverige.se.
– Samtidigt kommer det bli väldigt sporrande för Sverige att spela under dom förutsättningarna. Det är mer på riktigt kan man väl säga. Det blir nog en grym match.

Tycker du att Vitryssland spelar typiskt ryskt?
– Typiskt ryskt? Ja, någorlunda i alla fall. Ryska hockeyn har förändrats en del senaste fyra, fem åren, men dom är kreativa och har en del spelare som är väldigt skickliga individuellt. Spelare som verkligen kan göra det här lilla extra och bryta matchbilden.
– Bröderna Andrej och Sergej Kostitsyn är väldigt skickliga. Sergej vet jag kan göra en stor skillnad om han har en bra dag. Som lag får jag ändå säga att dom jobbar hårt. I och med att dom är så pass skickliga så är dom farliga varje gång dom kommer i anfall. Jag är övertygad om att det kommer att bli ett krig.

”JOCKE ÄR DEN BÄSTA FORWARDEN VI HAR I EUROPA”

Joakim Lindström.

Den som avgjorde matchen i VM 2013 mellan lagen var alltså Fredrik Pettersson.
– Ja, det var ju jag. Det målet kommer jag ihåg ganska väl. Jag spelade med Joel (Lundqvist) och vi båda hade spelat en del tillsammans i landslaget senaste åren. Jag är alltid höger men vi hade varianten där jag bytte till vänster i teckningssituationen när den sker på vänster sida. Vi vill ju att Joel ska vinna tekningen till mig så jag kan gå in och ta skottet.
– Jag vet inte om det var Andreas Jämtin eller Dick Axelsson som blockar så jag kommer upp och kan skjuta. Jag får på ett skott som man kanske inte får på varje dag, ganska långt utifrån var det också. Det var en skön känsla.

Triggar det lite extra att äntligen vara framme i slutspelet?
– Ja, det är klart. Under ett VM kan dom här matcherna innan gå både lite upp och ner. Man vet oftast ganska tidigt i turneringen att vi kommer att spela kvartsfinal.
– Det är ändå nu det börjar och man har chans att slåss om medaljerna. Du har bara en match i kvartsfinalen och det gäller att komma upp i nivå direkt.

Hur ser du på Tre Kronors insats så här långt i VM?
– Jag har missat två matcher, bland annat Kanadamatchen. Killarna har skapat sig ett kanonläge. Jag menar att dom placerade sig topp två. Det kanske är svårt att säga hur nöjda dom är med spelet i sig, men av det jag har sett har dom gjort det väldigt bra. Framför allt är det många spelare som spelat på sin högsta nivå och gjort det riktigt bra.

Vem eller vilka har klivit fram lite extra enligt dig?
Oscar Möller tycker jag har varit fantastiskt bra. Jocke Lindström är alltid bra. Jag tycker att Jocke är den bästa forward som Sverige har i Europa och det har jag tyckt länge. Det är kul att han får komma in i Tre Kronor och visa hur bra han verkligen är.
– Det är många av mina kompisar som är där i Minsk och som jag tycker gör det väldigt bra. Linus Klasen är fantastiskt duktig han också. Han kan verkligen bryta mönstret och han har den här individuella skickligheten som gör att ett lag kan bli riktigt spetsigt.
Mikael Backlund har varit väldigt bra han också. Det är lite av ett genombrott för honom i landslaget. Han är tagit kliv framåt även i Calgary och man ser verkligen att han utvecklats och har ett bra självförtroende.
– Det är också kul att se drivet. Det är många som vill och som kör och verkligen sliter för man vill någonstans. Det är också därför Tre Kronor spelat så bra.

Varför vinner Tre Kronor ikväll?
– När vi kommer till den här kontinuiteten över 60 minuter så är Sverige bättre. Sedan är det så att Sverige jobbar hårdare för att vinna. Jag tror att alla vitryssar idag verkligen kommer att vilja vinna, men när det väl kommer till kritan och den här karaktären för att göra det jobbet som krävs för att vinna tror jag Sverige är bättre.
– Jag tror att vi vinner med 3-1 och jag tror Klasen hänger första rätt upp i högra krysset.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games