VM 2014

Publiktryck i världsklass: ”De kan säkert gå på rus”

ANNONS

Tre Kronor kan räkna med ett jäkla liv på läktaren när pucken släpps i kvällens VM-kvartsfinal mot värdntionen Vitryssland. Lagkaptenen Joel Lundqvist säger att svenskar är förberedda på det värsta.
– Vitryssland kan säkert gå lite på rus med hjälp av publiken så det gäller att vi håller oss kalla, säger han till hockeysverige.se.

När det är dags för kvartsfinalspel säger många att ”Äntligen börjar VM!” Om påståendet stämmer har hockeyälskarna något att se fram emot i dag. 15.00 möts USA-Tjeckien, 16.00 Ryssland-Frankrike, 19.00 Kanada-Finland och slutligen 20.00, Sverige-Vitryssland. Vad som kan sägas är anmärkningsvärt från årets turnering är att finalisten från fjolårets turnering, Schweiz, inte är med i kvartsfinalen. När hände det senast att ett av finallagen inte spelar slutspel året efter?

För svensk del väntar Vitryssland i ett kokande Minsk Arena. En uppgift som kan låta enkel i teorin, men som alla förstår blir det en mycket speciell match för Tre Kronor.
– Det blir jättehäftigt. Vi var några stycken och såg två perioder av Vitryssland mot Ryssland. Då fick man en liten försmak av det hela. Det är verkligen feststämning där inne och ett otroligt tryck samtidigt som det är en häftig arena. Det finns alla möjligheter för att det kan bli en härlig kväll, berättar Tre Kronors lagkapten Joel Lundqvist för hockeysverige.se.

Rycks man med i den här stämningen eller kan man rent av bli lite skärrad?
– Det gäller att ha fokus på vårt spel och vår egen prestation så man inte rycks med. Vitryssland kan säkert gå lite på rus med hjälp av publiken så det gäller att vi håller oss kalla.

Ni har bara en förlust innan kvällens match, vad är det som tagit Tre Kronor till kvartsfinal som du ser det?
– Jag tycker att vi har ett bra lag här samtidigt som vi har ett bra grundspel. Sedan har självklart Anders (Nilsson) varit bra i målet. Både powerplay och boxplay har varit bra vilket ofta är nycklar i sådana här korta och intensiva turneringar.
– Just powerplay, boxplay och målvaktsspelet är tre viktiga nycklar i fortsättningen också om vi ska lyckas i turneringen.

Vad i just Pär Mårts grundspel gör att ni känner er trygga?
– Det känns som att vi är samspelta som lag. Vi utgår från en aktiv spelidé där vi ska ha mycket puck och röra oss på banan. Vi vet vad vi ska göra och det är en fördel, haha…

”TRE KRONOR SKA ALLTID GÅ FÖR GULD”

Tre Kronor har ett relativt orutinerat, men spännande lag, på plats i Minsk, men man har inte lagt ner så mycket tid på att prata om förväntningarna som det alltid är på Sverige i ett VM. Den pressen är man införstådd med redan då man åker till ett VM, menar Joel Lundqvist.
– Nej, det har vi inte pratat om. Förväntningarna, oavsett lag, är att Tre Kronor alltid ska gå för att vinna och gå för guld. Någon annan målsättning har man varken själv eller utifrån.

Kan du se liknelser mellan guldlaget i fjol och årets lag i själva gruppsammansättningen?
– Det är alltid svårt att jämföra lag eller kopiera ett annat lag. Man får skapa något nytt på något sätt. Nya spelare får kliva fram i nya roller.
– Jag tycker att vi har ett jämt och hårt jobbande lag med självklart (Mattias) Ekholm i spetsen och (Mikael) Backlund, Gustav Nyquist och så  vidare. Det är ett nytt lag med nya förutsättningar, men det känns bra i alla fall.

En av Tre Kronors starkaste bitar under VM har varit powerplay. I senaste matchen mot Italien svarade laget för fyra av fem mål i just ”pp”.
– Förstaformationen är väldigt samspelta med Jocke Lindström, Oscar Möller och Jimmie Ericsson framför kassen. Dom tre vet precis vad dom ska göra.
– Nu senast kom vi igång bra med andraformationen också. Det känns jättebra att gå in i kvartsfinalspelet med det i ryggen.

Hemmanationen Vitryssland slutade trea i sin grupp före bland annat Finland. I sista omgången förlorade Vitryssland med 2-1 mot storfavoriterna Ryssland.
– Vitryssland är ett individuellt skickligt lag. Det är helt klart den ryska skolan där spelarna är duktiga skridskoåkare samtidigt som dom är starka. Det kommer att gå undan och dom kommer att ha ett otroligt stöd på läktaren.
– Det kommer att bli en tuff match, men vi tror på oss själva som lag och att vi ska vinna.

Vitryssland målas upp som en så kallad B-nation, kan man vara det när man går till kvartsfinal i ett VM?
– Nej, jag tycker inte det. Alla nationerna som man kanske inte är van att se i en kvartsfinal har tagit steg för varje år. Det blir jämnare och jämnare. Vitryssland har visat i den här VM-turneringen att man verkligen har förtjänat sin kvartsfinalplats. Det kommer att bli tufft.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games