SHL

Leksands nya retsticka: ”Har tittat mycket på Ledin och Jämtin”

ANNONS

Han har gjort sig känd som en av de jobbigaste spelarna att möta i Hockeyallsvenskan de senaste åren. Nu står Viktor Mårtensson redo att vara lika jobbig för motståndarna i SHL. Leksands nya retsticka lär utan tvekan vara i händelsernas centrum ofta även kommande säsong.
– Jag har tittat mycket på spelare som Ledin och Jämtin och det ska bli jäkligt kul att få möta dem, säger Mårtensson till hockeysverige.se.

Han är en spelare som är älskad av de egna fansen och som hatas av motståndarna. Viktor Mårtensson är urtypen av en retsticka som älskar att göra livet surt för de motspelare han ställs mot. Efter fyra år i Västerås är nu 25-åringen redo för en återkomst till det Dalarna han är uppväxt i och det lag han varit supporter till sedan han var liten.
– Det känns för jävla kul att få representera Leksand, säger Mårtensson till hockeysverige.se.
– 98% av de som växer upp i Dalarna och är hockeyintresserade håller på Leksand och runt 2% håller på andra lag.

Mårtensson har också en bakgrund i Leksand sedan tidigare. Han representerade klubbens J18-lag för sju år sedan, men fann sig aldrig tillrätta och vände i stället hem till Borlänge.
– Drömmen att få representera Leksands a-lag har alltid funnits där. Det var inget jag gav upp bara för att jag flyttade ifrån klubben.
– När jag skulle gå på hockeygymnasiet i Leksand saknade jag morsan och farsan för mycket och valde att flytta hem. Jag var alldeles för ung och omogen och klarade inte ens av att laga mat själv. Därför tror jag att det bara gjorde mig starkare att jag tog beslutet att vända hem.

”SKA BIDRA MED ENERGI TILL LAGET”

Foto: All Over Press.

Efter tre år i Borlänge fick så 25-åringen chansen i Hockeyallsvenskan med Västerås och där har han de senaste säsongerna växt ut till en av allsvenskans jobbigaste spelare att möta. Tiden i Västmanland har också betytt mycket för Mårtensson.
– När jag kom till VIK handlade egentligen allt om att gruffa och en käft som glappade. Min uppgift var att få motståndarna att tappa humöret och det var naturligt då man måste börja någonstans.
– Under tiden i Västerås har jag dock växt som spelare och jag har blivit mer delaktig i spelet för varje säsong som går. Jag har känt att jag kunnat bidra med bra mycket mer än att reta upp motståndare.

Någon större poängproduktion är dock knappast att förvänta från Mårtensson i SHL. Under sina fyra säsonger i Hockeyallsvenskan samlade han på sig totalt 18 poäng och till Leksand är han inplockad för ett helt annat syfte.
– Jag ska tacklas mycket och åka mycket skridskor. Bidra med energi till laget och fortsätta spela det spel som tagit mig hit.

Hur viktigt är det med spelare som kan ligga på och tacklas och få motståndarna ur balans?
– Det är väldigt viktigt. Inte bara för att man med en tackling kan bidra med energi till laget, utan också för att man får motståndarna att se sig om en extra gång ute på isen.
– Samtidigt vet jag att om någon ligger på och tacklas så smittar det av sig till ens eget lag. Ser jag någon i mitt lag som tacklas vill jag åka ut och göra detsamma, på så sätt tror jag också att det lyfter hela laget.

”VISSA SPELARE ÄR LÄTTARE ATT RETA UPP ÄN ANDRA”

Mårtensson säger också att han inför varje match ofta bär med sig vilka motståndare som är lätta att få ur balans och försöker trycka till dem lite extra.
– Jag vet att det är lättare att reta upp vissa spelare än andra, samtidigt missar jag aldrig chansen att tackla någon. Men det är klart att man kanske trycker till de spelare som man vet är lättirriterade lite extra.

Mårtensson har själv hämtat inspiration från spelare som Per Ledin och Andreas Jämtin och ser fram emot att få spela mot dem kommande säsong.
– Jag har tittat mycket på spelare som Ledin och Jämtin och det ska bli jäkligt kul att få möta dem. De har varit med länge och är väldigt skickliga på det de gör. Det är klart att man själv kollar på spelare som liknar en själv och försöker snappa upp det som de gör bra.
– Jag har dock aldrig varit den som startar att tjafsa utan visar snarare tydligt med mitt kroppsspråk vad jag tycker och tänker.

Den 25-årige forwarden har onekligen potential att växa ut till en publikfavorit i Tegera Arena, men lika uppskattad lär han knappast vara i övriga SHL-arenor runtom i landet kommande säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM