Växjö Lakers HC

Lagkaptenen tvekar om framtiden: ”Är ganska eftertänksam av mig”

ANNONS

Han kom till Växjö 2005 och har varit lagkapten för klubben sedan 2009. Nu är det oklart om det blir någon fortsättning i klubben för Johan Markusson eller om det är slutspelat helt och hållet.
– Jag behöver ett par dagar eller någon vecka till innan jag kan ta någon typ av beslut, säger Markusson till hockeysverige.se.

Han må härstamma från Gävle och spelade juniorhockey i Brynäs. Men i dag är det bara dialekten som avslöjar var Johan Markusson har sina rötter. Efter sina nio säsonger i Växjö är 34-åringen tätt förknippad med Kronobergs stolthet.

Om det blir en tionde säsong i Växjös färger är fortfarande oklart. Markusson är mitt inne i en beslutsprocess och är inte villig att yppa vartåt det lutar när hockeysverige.se ringer upp.
– Jag har en dialog med både Henrik och Sam. Dom har varit väldigt generösa när det gäller att ge mig betänketid. Det är mycket som ska passa in. Jag menar att fysiska statusen måste kollas av och så vidare, säger Markusson.
– Direkt efter en säsong, speciellt i år, känner man sig ganska tom. I år fick vi avsluta med ett slutspel och kniven mot strupen-matcher.
– Tyvärr, men jag är ganska eftertänksam av mig och jag är, som sagt var, ytterst tacksam att dom har gett mig den här extratiden att fundera på. Vi får se vad som händer, men jag behöver ett par dagar eller någon vecka till innan jag kan ta någon typ av beslut.

Johan Markusson har varit lagkapten sedan 2009 då laget fortfarande låg i Hockeyallsvenskan. Hans första säsong som lagkapten hade Växjö fyra utländska spelare. Säsongen 2013/14 hade Växjö tolv utländska spelare. Trots det tycker han inte att hans roll som lagkapten förändrats speciellt mycket.
– Vi har nästan alltid haft ett ganska internationellt lag. Kanske inte lika extremt som senaste åren, men vi har brukade ha ett par tre finnar, några amerikanare och någon tjeck eller sloven i allsvenskan också.

Många utländska spelare vittnar om att Växjö är en bra miljö att komma till när man kommer till Sverige för att spela. Vad bottnar det i tror du?
– Egentligen ska du ställa den frågan till dom på kansliet. Det jag har märkt är att man har en bra organisation och ganska klara roller med vem som ska hjälpa till med vad. Annars kan det vara lite hönsgård på vissa kanslier vilket man varit med om själv tidigare. När man kommit till en klubb är det många som inte vet vem som ska göra vad.
– I Växjö finns det en organisation som vet hur det ska funka direkt när man kommer hit. Man vill utesluta alla energitapp vid sidan av isen. Det ska vara glasklart att man kommer hit för att spela hockey när man kommer ner i omklädningsrummet och drar på sig grejerna. Det är där som man ska kunna ha fokus. Allt måste kunna flyta på. Man har en utarbetad plan för alla utlänningar när dom kommer utefter deras familjesituation, behov och personligheter.
– Som spelare är det egentligen bara sunt förnuft som gäller. Det gäller att välkomna alla spelare oavsett vilken nationalitet man har.

Du är 34 år och har gjort nio säsonger i Växjö. Börjar du känna att Växjö Lakers är den klubb som ligger dig närmast om hjärtat trots att du är fostrad i Brynäs?
– Jag har väldigt svårt att se mig själv spela någon annanstans kan jag väl säga. Jag och Växjö har ett bra förhållande till varandra. Nu har jag haft fördelen av att ha, inte som sportchef alla åren, kvar en stark ledare i Henrik Evertsson. Vi har ungefär samma åsikter och värderingar och man har haft ett bygge som jag gillat. Det har gjort att jag trivts bra.
– Sedan att du har det här intresset och brinnande vilja från dels dom som är i klubben och dels från dom som är i stan har varit enorm egentligen sedan jag kom hit. Självklart är det flera som är engagerade nu när vi är på en högre nivå. Det här har gjort att jag inte kan se en bättre klubb i Sverige. Nu har jag i och för sig inte så mycket att jämföra med, men jag kan inte se en bättre klubb för mig i alla fall att vara i.

Har det aldrig lockat att få spela med Brynäs i SHL?
– Jag skulle ljuga om jag sa något annat. Klart att man växer upp i en stad med ett elitserielag, dessutom spelade jag där som junior och pojklagsspelare i tio år, att man hade velat spela där.
– Samtidigt när det blev som det blev med Växjö och då vi gick upp skulle inte jag byta det mot någonting. Att vara med och lyfta en förening en nivå är ganska oslagbart det också.

Växjö tog ett rejält kliv framåt under den gångna säsongen. Inte nog med att första gången tog sig till slutspel, laget avancerade dessutom till semifinal efter att ha besegrat Luleå i första rundan. Under dom två tidigare säsongerna i högsta serien har man fått kämpa för att etablera sig i elitserien, men nu omnämns Växjö som en utmanare till SM-guldet.
– Det har varit mycket som fallit på plats den här säsongen kan man väl säga. Vi fick in lite nya skickliga spelare samtidigt som vi fick lite klarare roller. Det här gjorde att vi blev ett mer harmoniskt lag med lite mer skicklighet på vissa delar. Vi som inte riktigt har dom ingredienserna fick i stället koncentrera oss på våra andra roller, säger Markusson.
– Dessutom fick Sam (Hallam, tränare) jobba från grunden med den här gruppen i stället för att hoppa in efter 10-15 omgångar. Klart att det blev en trygghet för honom, men även för laget.

Hur skulle du säga att Sam Hallam har satt sin prägel på laget?
– Sam är väldigt metodisk och taktisk. Han har fått oss att komponera en bra mix helt enkelt. Sedan är han ytterst noggrann och vaksam på vad motståndarna ställer upp med för spel och hur vi ska förhålla oss till det.
– Jag tycker också vi har fått ett spel som gör att vi kan föra matcherna. I många matcher har inte vi behövt fokusera så mycket på motståndet. Så var det inte direkt första åren i elitserien. Då var det mera att vi anpassade oss. Det har väl också med mognad att göra. Att få en grupp med bra självförtroende som vågar att spela ett eget spel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM