Nyheter

Målvaktsrookiens mäktiga slutspelsdebut

John Gibson gjorde slutspelsdebut i natt. Den unge ameirkanske JVM-hjälten gjorde ingen besviken när Anaheim kvitterade till 2-2 i matcher sedan Gibson hållit nollan i 2-0-segern och blev den yngsta målvakten någonsin att hålla nollan i sin slutspelsdebut.
– Jag tror att det alltid finns nerver, men man måste alltid lära sig att kontrollera dem. Efter de fem första minuterna lugnade jag ner mig, säger Gibson till AP.

Med en succérookie på skadelistan kallade Anaheim in en annan rookie att vakta målet för klubben i den fjärde kvartsfinalmatchen mot Los Angeles.
Frederik Andersen skadade sig i den tredje matchen och istället för att spela med Jonas Hiller i den fjärde ringde man in John Gibson från farmarlaget Norfolk.

Det funkade i strålande. Fjolårets amerikanska JVM-gigant, som imponerat i Calder Cup-slutspelet för Norfolk och varit 95,5-procentig där, klev in och stoppade rubbet i sin Stanley Cup-debut.

Anaheim vann sin andra raka bortamatch och har nu hämtat upp 0-2-underläge till 2-2 i kvartsfinalserien mot Los Angeles efter att ha vunnit med 2-0 i natt.

Den 20-årige målvakten stoppade 28 av 28 puckar och blev tidernas yngste målvakt att hålla nollan i sin slutspelsdebut.

Schweizaren Jonas Hiller startade de två första kvartsfinalerna, där man förlorade båda. När man vann den tredje matchen var det Frederik Andersen som fick chansen och storspelade tills han blev skadad i sitt högra ben. Man valde snabbt att tänka över möjligheten att satsa på Gibson när denne kallades upp i och med att han spelat starkt i Calder Cup.
– Så fort vi kallde upp honom funderade jag på det. Han har spelat och han ger oss den bästa chansen att vinna, säger coachen Bruce Boudreau.

Framåt var det Devante Smith-Pelly (1+0), Ryan Getzlaf (1+1) och Corey Perry (1+1) som fixade det hela för Anaheim. Inom loppet av 2.43 i slutet av första perioden gjorde de matchens två mål.