Nyheter

Iron Mike mästare igen efter 20 år – blåste svenskarna på titeln

Det blev ingen svensk seger i Gagarin Cup-finalen. I den sjunde och avgörande finalen i Magnitogorsk blev det hemmalaget som tog hem sin första titel sedan 2007 och gav comebackande coachen Mike Keenan sin första titel på 20 år. Samtliga tre spelare i superkedjan med Sergej Moziakin, Danis Zaripov och Jan Kovář sköt mål i matchen.

Fyra svenskar hade chansen att vinna Gagarin Cup på onsdagen. Calle Ridderwall, David Ullström, Martin Thörnberg och Patrik Zackrisson i Lev ordnade fram en sjunde och direkt avgörande final i Magnitogorsk efter segern hemma i Prag senast.

Men någon mästartitel blev det inte för svenskarna och vi fick inte se historia skrivas i att ett icke-ryskt lag fick vinna Gagarin Cup för första gången.
Istället vann favoriterna Magnitogorsk till slut ganska behagligt med 7-4.

Men det var jämnt ganska länge. David Ullström, som inte spelade i förra matchen, styrde in 1-1 i första perioden och Ryan O’Byrne sköt oväntat nog mål för andra matchen i rad när han kvitterade till 2-2 i slutet av andra.

Men sedan rann det iväg. Jaroslav Kosov sköt 3-2 och Jan Kovář  styrde in 4-2 inom loppet av 41 sekunder innan andra perioden var över och tidigt i tredje sköt Sergej Moziakin, poänggiganten, 5-2 vilket också blev det mål som tillskrevs som det matchvinnande målet.

Mästartiteln var den första för Magnitogorsk under KHL-eran. Senast man vann något var när man vann det ryska mästerskapet 2007.
Segern innebar också en minst sagt lyckad coachcomeback av Mike Keenan, Stanley Cup-mästare med Rangers 1994, som efter fyra års frånvaro från coachjobbet tog över Magnitogorsk i somras.

Danis Zaripov gjorde 6-2 i slutet av matchen innan Martin Thörnberg fastställde slutresultatet med sin reducering.
Zaripov vann Gagarin Cup både 2009 och 2010 med Ak Bars och blev den första spelaren att vinna titeln tre gånger. Han svarade också för ett mål och tre assist i matchen.

Mest notabelt i övrigt? Att Justin Azevedo i Lev sköt mål även i den sjunde finalmatchen och därmed gjorde mål i samtliga sju matcher i finalserien.
Det lyckades inte ens Magnitogorsk med som lag.