St. Louis

Det har lyfts fram som den mest explosiva slutspelsserien av alla. Och matchen mellan St. Louis och Chicago motsvarade sannerligen förväntningarna. Först i dem den tredje förlängningsperioden klev Alexander Steen fram och sköt St. Louis till en 1-0-ledning i matchserien.
– Det var stort, sa matchvinnaren.

Hur ska man egentligen beskriva den första ronden i den så omtalade slutspelsserien mellan St.Louis Blues och Chicago Blackhawks? Redan efter en magisk förstaperiod kunde man ana att en klassiker var på gång.

Målen bara rasade in bakom Ryan Miller och Corey Crawford, och när Patrick Kane överlistade Miller i slutet av den första perioden var ställningen 3-2 till Blackhawks.
– Dom hade några bra avslut där i första perioden, men jag insåg sen att jag också måste börja tävla, sa Ryan Miller till tsn.

Dessförinnan hade nämligen redan Johnny Oduya och Brent Seabrook lyckats överlista Miller, medan Adam Cracknell och Vladimir Tarasenko nätat för St.  Louis. Men, som Ken Hitchock sa:
– Efter det var målvakterna helt fenomenala.

Hemmalaget St. Louis, som avslutade grundserien med sex raka förluster, slet sedan länge för en kvittering, men fick vänta ända tills det återstod mindre än två minuter innan man fick jubla. Då klev nämligen Jaden Schwartz fram, och tog matchen till den redan nu klassiska förlängningen.

För det krävdes nämligen två mållösa förlängningsperioder innan vi till slut fick se ett avgörande. Och det var, som så många gånger tidigare under säsongen, Alexander Steen som blev hjälte för sitt St. Louis, 26 sekunder in i den tredje förlängningsperioden. Natten hade då hunnit bli morgon i Sverige, och dramat var också St. Louis längsta övertidsmatch någonsin.
– Det var stort. Vi ville verkligen få en bra start på serien, speciellt framför våra hemmafans, berättade Steen efter avgörandet.

St. Louis enda smolk i glädjebägaren var att nyckelbacken Jay Bouwmeester lämnade matchen under övertidsspelet med en skada,