Växjö Lakers HC

Ett hälsosamt hat: ”Det här ökar temperaturen”

ANNONS

Teemu Lassilas jubel senast satte Färjestads känslor i brand. Den finske målvakten har blivit Karlstads fiende nummer ett. Hockeyexperten Petter Rönnqvist på C More och Kanal 9 gläds åt att Lassila ger SM-slutspelet mer kryddor.
– Det här ökar temperaturen och du får den här heta hetsen och irritationen, säger Rönnqvist till hockeysverige.se.

Växjös målvakt Teemu Lassila hamnade i fokus efter den senaste semifinalen mot Färjestad. Han bidrog starkt till att Växjö kunde vinna med 2-1 genom sitt målvaktsspel, men drog också på sig två minuter i utvisningsbåset när hans Växjö hade ledningen med 1-0. Dessutom fick Lassila en crosschecking av Färjestads kapten Ole Kristian Tollefsen och blev anklagad för att håna Färjestads bås efter slutsignalen. Det har gjort den finske puckmotaren till den mest omtalade spelaren i SM-slutspelet just nu.

Petter Rönnqvist.

En som har följt Teemu Lassila på nära håll under slutspelet är C Mores och Kanal 9:s expert Petter Rönnqvist. Han menar att Lassila inte hade några dolda intentioner med sitt glädjetjut utanför Färjestads bås.
– Jag pratade med Lassila efteråt och hans sa ”Fan, jag måste väl få hurra?” Lassila åker väl då antagligen lite för nära båset. Det är vad som hänt som jag har förstått det och då har Färjestad tagit illa upp, säger Rönnqvist till hockeysverige.se om situationen som uppstod efter Alexander Johanssons 2-1-mål i förlängningen.
– Sedan ser jag repris på situationen fem gånger när Tollefsen åker en sväng och crosscheckar Lassila rakt över armen.

Hur mycket tror du dom här omtalade situationerna påverkar lagen inför kvällens match?
– Jag tycker att det är positivt. Man får säga vad man vill men utan att veta i vilken utsträckning nu Lassila hånade så är det inget ovanligt. Det är sådant man gör – in your face, här har du!
– Jag tycker faktiskt att det blir roligare att åka ner och jobba med den här matchserien nere i Växjö i dag. Det här ökar temperaturen och du får den här heta hetsen och irritationen. Lagen har mött varandra fyra gånger och det är sådant här som gör att det blir den här slutspelskänslan.
– Av vad jag förstod det så fick Lassila ett märke på högerarmen. Om det kan stanna någonstans där så det inte sticker iväg och någon slår någon annan i huvudet eller crosscheckar någon allvarligt, utan ligger där på gränsen där exempelvis Tollefsen åker fram och ger Lassila en rejäl putt, då är det precis det som skapar hela den här slutspelskänslan.

Kan det bli så att lagen släpper fokus från det viktiga, det vill säga att vinna matchen genom att spela hockey, och lägger för mycket energi på dom här incidenterna?
– Det är därför det fortfarande finns sådana spelare som Per Ledin, Andreas Jämtin och även Ole Kristian Tollefsen och har den roll man har i sina lag. Det är helt klart att vad det handlar om är att få motståndarna ur fokus och att motspelarna att tappa koncentrationen på vad dom ska göra. Det är också lagen som grejar att hålla fokus på det man ska göra som vinner. Jag skulle vilja säga att det här är en balansgång hela tiden.

”HAN ÄR VÄLDIGT LUGN UTANFÖR BANAN”

Petter Rönnqvist känner Teemu Lassila relativt väl efter att dom båda spelade tillsammans i Djurgården tidigt på 00-talet.
– Jag känner Lassila ganska väl. Vi umgicks ganska mycket det året vi spelade tillsammans. Den säsongen blev jag skadad och det var mitt absolut sista år i hockeysammanhang. Eftersom jag skadade mig i ryggen redan innan säsongen började var jag inte med och spelade, men jag var väldigt mycket i omklädningsrummet och på sommaren umgicks vi ganska mycket.
– Sedan har vi inte umgåtts under den här perioden han har varit i Finland och Ryssland.

Beskriv personen och målvakten Teemu Lassila.
– Han är väldigt lugn utanför banan. Ingen högljudd kille utan väldigt lugn, nästan tillbakadragen, med stort fokus på det han håller på med.
– Lassila var riktigt talangfull när han kom till Djurgården för snart tio år sedan. Han var draftad och det var egentligen så att han bara skulle ta klivet över dit vilket han också var väldigt fokuserad på att göra. Han kom från TPS i Åbo där det kommit en del bra målvakter ifrån, Jani Hurme, Fredrik Norrena och så vidare. Lassila var i Djurgården under två säsonger men han fick inte det riktiga lyftet. Han var stabil och så där, men det riktiga lyftet fick han senare i Finland vilket gjorde att han kom med i landslaget och blev proffs i KHL.
– Lassila är en målvakt som inte är helmodern skulle många säga. Jag tycker kanske ändå att han är modern för han jobbar med det nya men även går på känsla om man säger.

Hur ser du på målvaktsmatchen mellan Teemu Lassila och Fredrik Pettersson Wentzel så här långt?
– Det står väl 2-2 i matcher så kampen mellan dom måste väl också vara 2-2, ha ha…
– Jag tycker ”PW” hade mer och göra i måndags än vad Lassila hade. I slutet av matchen och i förlängningen gör Lassila några riktigt bra räddningar. Det är också vad det här handlar om för en målvakt, att göra dom här matchavgörande räddningarna. Det handlar om att vinna matcher.
– Ser man över hela matchen tycker jag att ”PW” håller kvar Färjestad i matchen och det är han som ser till, genom bra räddningar, att Färjestad får chansen att göra 1-1 så det till slut blir förlängning.

Vilken av målvakterna kommer att ta sitt lag till finalen?
– Okej, man kan tala om matchen i matchen fast jag har lite svårt för att säga att det är målvakten som vinner matchen för man är ändå ett lag. Man kan dra en parallell till Linköping och Skellefteå. Du kan inte spela bättre än vad Marcus Högberg gjort under hela slutspelet faktiskt. Även om Linköping förlorat tycker inte jag att han förlorat målvaktsmatchen mot Markus Svensson.
– Jag tippade innan att Växjö skulle vinna men att det skulle bli väldigt jämt. Skellefteå är outstanding i svensk ishockey just nu och det känns som Växjö är det lag som har störst chans att i alla fall kunna rubba Skellefteå.

Kvällens match:
Växjö – Färjestad (Kanal 9)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL