SHL

Brynäs slår tillbaka: ”Kritiken har varit för hård”

ANNONS

En oväntat stark grundserie följdes upp av ett svagt slutspel. Brynäs åkte ut med buller och bång mot Färjestad med 1-4 i matcher och kritiserades hårt för för det. Nu slår tränaren  Tommy Jonsson tillbaka mot kritiken.
– Jag hörde att någon skrivit att det var ett totalt fiasko. Då kan jag fundera över vad dom andra åtta lagen som kom efter oss i grundserien gjort i så fall, säger han till hockeysverige.se.

Det har funnits en blandning mellan optimism och pessimism bland Brynäs fans både innan och under säsongen. Brynäs gjorde en mycket stark grundserie där man slutade fyra, men i slutspelet faller Gävlelaget mot Färjestad med 4-1 i matcher. Tommy Jonsson har varit head coach för Brynäs under tre säsonger och innan det tre säsonger som assisterande coach bakom Niklas Czarnecki.

Hockeysverige.se fick en lång intervju med Tommy Jonsson dagarna efter uttåget ur slutspelet och vi började med att låta honom förklara varför Färjestad vann kvartsfinalserien.
– Det grubblar jag på naturligtvis och det är alltid lättare att svara på den frågan med facit i hand. När man går in i ett slutspel måste man få många saker att falla på plats, egentligen allt, för att gå hela vägen. Det fick vi inte, vilket är sanningen.
– Jag tycker att det var en väldigt jämn matchserie i stort och den hade kunnat slutat hur som helst, men Färjestad vinner med 4-1 i matcher. Vi vinner ingen match på hemmaplan och det är klart att man måste göra. Samtidigt var inte marginalerna på vår sida.

Vi får ofta höra av spelare och ledare att man inte har marginalerna med sig utan en närmare förklaring om vad det är för marginaler vi talar om. Tommy, vilka marginaler hade inte Brynäs med sig men som Färjestad hade?
– Det skijde totalt tre mål mellan lagen under matchserien om man tittar på gjorda mål och insläppta varav ett av dom tre är i öppen bur. Framförallt framför egna målet har vi inte vunnit slagen. Där har Färjestad varit lite bättre. Tittar du på hur målen gått till det har varit volley-volley in i mål och det har varit styrningar. Dom har varit lite hetare än oss. Det är en av marginalerna som jag menar på inte har varit på vår sida.
– Samtidigt tycker jag att vi varit väldigt bra framför deras mål, men våra styrningar har gått en bit utanför eller att deras målvakt tagit styrningarna. Plus att det varit lite ribbskott och stolpskott.
– Det är svårt att precisera mer vad små marginaler är, men samtidigt måste du också ha ett flyt som man ändå i grunden ska förtjäna. Det flytet hade vi inte tycker jag.

Ett tufft avbräck på backsidan i Brynäs var då lagets bästa poängplockare i SHL, Ryan Gunderson, blev skadad.
– Det är också en sådan sak som jag menar då jag säger att man måste få det mesta att falla på plats. Ryan försvinner, Andreas Thuresson försvinner och även Simon Bertilsson. Det är tre namn som är landslagspotentiella spelare. Nu är inte Ryan svensk, men hade han varit det hade han varit aktuell. Klart att det också är en sådan här bit som påverkar, men det är ändå inte hela sanningen.

Hur har du upplevt trycket utifrån media och fans under säsongen?
– På något vis sedan 2012 då vi vann guldet känner jag i alla fall – jag tror även att föreningen i stort känner så – att det krävs guld varje säsong vilket jag tycker är rätt och vi har haft dom målsättningarna.
– Jag kan tycka att det här är ganska tufft att leva upp till och något som gör att det blir en lite annorlunda press på oss. Ska jag summera säsongen när det gäller pressen utifrån tycker jag att vi får lite obefogad kritik. Om vi tittar i grundserien spelade vi ihop 84 poäng och hamnade på en topp fyra-position. Det tycker jag att vi gör riktigt bra faktiskt.
– Sedan kan jag ha större förståelse för att vi får kritik efter att ha åkt ur slutspelet utan att vinna några matcher på hemmaplan, men i sin helhet är grundserien något som jag är riktigt nöjd med. Med tanke på det tycker jag att kritiken kanske har varit för hård. Jag hörde bland annat att någon skrivit att det var ett totalt fiasko. Då kan jag fundera över vad dom andra åtta lagen som kom efter oss i grundserien gjort i så fall.
– Det är min personliga uppfattning och jag känner ändå att vi inte har nått upp till målsättningarna som vi hade i slutspelet.

När du knallar runt på stan i Gävle, hur mycket hockeysnack blir det då?
– Det blir inte så mycket, men ska jag vara ärlig så har jag inte heller varit så mycket ute på stan, skrattar Jonsson.
– Jag vill också passa på att säga att vi får också otroligt mycket stöd och beröm för det vi har åstadkommit under säsongen, alltså det killarna har åstadkommit ute på isen. Det är många värmande ord som sägs. Men, som sagt var, hittills har jag inte visat mig så mycket ute.

Tommy Jonsson har kontrakt med Brynäs ytterligare en säsong och redan nu börjar så smått funderingarna kring nästa säsong ta fart hos Jonsson.
– Det blir mitt sjunde år totalt. Mitt fjärde jag går in på som huvudansvarig. Jag trivs väldigt bra i föreningen.
– Alla säsonger är unika. Jag tycker den här säsongen också varit väldigt lärorik på alla sätt och vis. Man har gått igenom olika perioder och faser under säsongen som har gjort att jag fått utvecklat mitt ledarskap och vänt in och ut på mig själv. Något som jag tror att jag kommer ha nytta av framöver.
– Nu har det gått några dagar sedan vi åkte ur, men jag har redan nu börjat se fram emot nästa säsong, planera och strategisk lägga upp den. Det blir naturligtvis en omsättning på spelare vilket blir mer och mer vanligt för varje år eftersom vi har konkurrenter i andra ligor som rycker i våra killar. Det blir ett nytt lagbygge och man funderar på spelsätt taktiskt men även försäsongsupplägg. Vi kommer att göra saker annorlunda. Vi gör redan bra saker, men vi kommer att försöka göra dom ännu bättre. Så jag ser fram emot säsongen väldigt mycket.
– Naturligtvis här och nu kommer jag ta ett break också för det behöver man göra mentalt, men jag har ändå svårt för det eftersom tankarna finns där hela tiden. Du behöver ändå få landa för att analysera på ett smart sätt.

Som du säger kommer antagligen en del tunga pjäser lämna Brynäs till nästa säsong. Finns det tillräckligt bra spelare i Brynäs ungdomsled som både nästa säsong och på sikt kan ersätta förlusterna eller måste ni plocka in mycket nytt utifrån?
– Det behövs både och. Däremot kan jag skriva under på att det kommer några väldigt intressanta juniorer underifrån som det ska bli otroligt roligt att jobba med och se hur deras utvecklingskurva kommer att se ut.
– För mig handlar det ändå inte om ålder. Jag tycker att det är kul att jobba med juniorer, men jag tycker också att det är roligt att jobba med äldre. Huvudsaken är att drivkraften finns där hos varje individ. Sedan kvittar det för mig om man är fyrtio eller sjutton år. Bara min vill tävla hela tiden och har lite av den här vinnarskallen tycker jag att det är otroligt givande.

Vill du se bröderna Pathrik och Ponthus Vesterholm i Brynäs nästa säsong?
– (Skratt) Det är helt klart intressanta spelare. Sedan får vi se var dom hamnar någonstans. Klart att det är ett intressant hockeyspelarpar.

När går Tommy Jonsson ut på stan i Gävle igen?
Det kommer jag göra alldeles strax faktiskt. Det har bara inte blivit så. Jag var och handlade i går faktiskt.
– Det gäller att hålla huvudet högt och, som jag sa till killarna när vi skildes åt, dom behöver verkligen inte skämmas för sina prestationer fast det just för stunden känns tungt. Killarna har gjort en hedersam säsong tycker jag.
– Jag vill även passa på att tacka alla Brynäs fantastisk fans som har stöttat oss under hela säsongen. Dom har gjort ett otroligt bra jobb för att stötta hela laget. Tack!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games