Växjö Lakers HC

Kritiken mot Luleås målvaktsval: ”Det är värdelöst”

ANNONS

Luleå eller Växjö? I kväll kan kvartsfinalserien få ett slut i Coop Norrbotten Arena. Hockeysverige.se tog hjälp av Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson för att få grepp om den jämna serien. Han är bland annat kritisk till Luleås sätt att matcha sina målvakter på.
– Luleå har hållit på och hatta mellan Mark Owuya och David Rautio. Det är ju värdelöst, säger Jansson.

Kommer Växjö sätta spiken i den berömda kistan ikväll eller kommer Luleå kvittera och ta kvartsfinalen till ett avgörande i Växjö på fredag? Serien har svängt fram och tillbaka samtidigt som vi har bjudits på en relativt bra hockeyunderhållning.

För att ta reda på hur det går ikväll och vilket lag som går till semifinal har hockeysverige.se tagit hjälp av Radiosportens expert, Lars-Gunnar Jansson.

L-G, är du överraskad över Växjös framfart i slutspelet?
– Både ja och nej. Med tanke på deras framfart i ligan är jag inte överraskad. Sedan är jag ändå överraskad över hur man har fått ihop det när man har elva utländska spelare, att man fått alla killarna att dra åt samma håll och framförallt fått dom att göra ett väldigt bra jobb.
– Jag är inte mycket för utländska spelare. Det finns några som är riktigt duktiga, men det är inte så många. Här har hela Växjö gjort ett kanonjobb. Innan alla dom här kvartsfinalserien drog igång så tippade jag faktiskt Växjö.

Vad är Växjös styrka som lag?
– Dels har Växjö ett målvaktsspel som fungerar. Sedan har dom skickliga spelare som kan gör en massa individuella prestationer som ställer motståndarna. Bland annat transatlanterna, men även dom svenska spelarna.
– Sedan har man ett bra kollektiv. Se på gamla Tomi Kallio vilken enorm nytta han gör med sin skridskoåkning och hans rutin. Växjö har en spetskompetens som man tar vara på genom att man fått dom killarna att jobba utav helsike.

Vem ser du som en typisk matchvinnare i Växjö?
– Det finns flera stycken. Rhett Rakhshani är en matchvinnare. Det går heller inte att komma ifrån att Kallio är en som ibland lyser med sin frånvaro men är livsfarlig när han får chansen. Du har även lilla Ryan Lasch. Han har haft det lite tufft mot slutet, men han verkar också ha näsa för målet.

Hur ser du på Luleås framfart i slutspelet?
– Luleå har tagit ett steg framåt. Dom brukar vara väldigt bra när det drar ihop sig till slutspel. Klart att man nu är begränsade som sjutton av alla skador. Inte minst på backen Johan Fransson. Bara han själv är ett hot mot vilket motståndarförsvar som helst när han kör.
– Sedan tycker jag nog att brorsorna (Cam och Chris) Abbott har inte motsvarat förväntningarna på något sätt. Inte då genom att dom inte gör poäng, vilket dom brukar göra. Däremot genom sin arbetsinsats. Den kanske är lika bra som tidigare, men den har inte gett resultat.
– Jag gillar Linus Klasen, men det verkar som många tror att han själv ska avgöra matcher. Han är listig, men det blir lite för mycket ”one man show”. Visst, han har varit bra med fina dribblingar och allt, men det har inte varit tillräckligt.
– Sedan är det även målvaktsspelet där Luleå har hållit på och hattat mellan Mark Owuya och David Rautio. Det är ju värdelöst.

Vad talar för att Luleå går till semifinal?
– Det enda jag kan se är att Växjö skulle falla ihop helt och hållet eftersom dom har visat på en stabilitet som består. Att man sedan inte vet om Jonas Rönnqvist blir kvar och Linus Persson tycks flytta är givetvis till nackdel för Luleå.

Vem ser du som en typisk matchvinnare i Luleå?
– Jag säger nog Linus Klasen där i alla fall.

Hur ser du på tränarkampen mellan Sam Hallam i Växjö och Jonas Rönnqvist i Luleå?
– Den är rätt kul. Jonas Rönnqvist är naturligtvis mer etablerad och har över tid visat att han är en skicklig taktiker. Han har drivit igenom sina idéer och spelat, inte destruktivt som många vill säga, men defensivt bra. Jag vet inte om han har tummat på det i år, men jag vet inte om grabbarna i dag lyssnar lika intensivt. Man kan lyssna på tränaren, men man kanske inte gör det lika hängivet.
– Nu vet inte jag om det är så men när det cirkulerar rykten att han, Linus Persson, Linus Klasen och även Anton Hedman är på väg bort påverkar det kanske.
– Sam Hallam är det nya stjärnskottet. Stockholmskillen som gått hela vägen till Växjö via Karlskoga. När man ser hur Sam är mot media ger han ett väldigt positivt intryck. Det är lätt att tycka om honom, men det blir ingen ko bara genom det. Han verkar ändå kunna bevisa för sitt lag, men dom här elva utländska spelarna, att han är en kapacitet.
– Jag tycker att det är oavgjort mellan coacherna.

Hur slutar kvällens match och vilket lag av Växjö och Luleå går till slutspel?
– Jag kan tänka mig att Luleå kan vinna ikväll i ett sista desperat försök. Nu har ändå Växjö spelat alldeles utmärkt på bortaplan i Luleå.
– När ett lag har flera chanser på sig, vilket inte Luleå har men Växjö har, kanske man, inte slå av på takten eftersom man naturligtvis vill vinna, inte gör riktigt hundra i insatsen. Men, Ronnie, som svar på din fråga så tror jag att Växjö går till semifinal.

Kvällens matcher
SM-slutspel
Luleå – Växjö (Kanal 9)

Kval till Hockeyallsvenskan
Troja – Kallinge/Ronneby
Piteå – Björklöven
Tingsryd – Vita Hästen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games