SDHL 1

Victoria – nästa stjärna i familjen Samuelsson

ANNONS

Familjen Samuelsson fortsätter göra avtryck i hockeyvärlden. Efter pappa Ulf och bröderna Philip och Henrik är Victoria den senaste ur Sveriges svar på familjen Sutter att visa framfötterna på rinken.
– Min familj har lärt mig mycket. Dom finns alltid där om man har några frågor, säger Victoria Samuelsson till hockeysverige.se.

Modo förlorade SM-finalen mot Linköping i sudden death efter ett märkligt beslut från Modos ledarteam att mäta Linköpingsmålvakten Kim Martin Hassons mask. Masken höll måttet och eftersom Modo redan hade Maria Lindh utvisad blev det spel i fem mot tre för Linköping, vilket inte ens stormålvakten Valentina Lizana Wallner kunde stå emot.

En av Modos bästa spelare under säsongen har varit juniorlandslagsspelaren Victoria Samuelsson. Hockeysverige.se når henne på Arlanda där hon tillsammans med övriga landslagstjejerna väntar på flyget till Budapest där Junior-VM spelas kommande vecka.
– Vi åker med ett rätt starkt lag till Junior-VM så det ska bli ganska intressant att se hur vi står oss jämfört med USA och Kanada. Det kommer att bli riktigt tuffa matcher, men vi får väl kriga oss igenom matcherna och se vad resultatet blir, säger Victoria Samuelsson till hockeysverige.se

Victoria Samuelsson, född 1996, svarade för en mycket fin säsong i Modo och kom fyra i lagets poängliga efter Tina Enström, Erika Grahm och Emma Nordin på elva mål och totalt 20 poäng på 24 matcher.
– Jag är väldigt nöjd med min säsong och jag tycker att jag spelade bra samtidigt som mitt självförtroende med puck blivit bättre.

Varför lyckas ni inte få till det i finalen som du ser det?
– Vi satte inte dit chanserna i powerplay som vi borde ha gjort. Sedan tror jag att vi fokuserade lite för mycket på andra grejer runt omkring matchen. I förlängningen blev det spel fem mot tre som avgjorde allting.
– Annars tycker jag att vi gjorde en bra match där det hände mycket och vi kom till många bra avslut.

Hur reagerade du på det med mätningen av Kim Martin Hassons mask?
– Dom kom in och sa det till oss när det var några minuter kvar innan vi skulle gå ut och sa att det skulle bli spel fem mot tre. Energin gick ur oss en del när vi fick höra det. Det var svårt att tagga om igen när vi skulle gå ut och spela med ett sådant underläge.
– Jag tror inte vår tränare tänkte på eller visste vad som skulle hända om hennes mask var godkänd. Det var nog något som kom spontant i tanken hos honom.

Det hade kommit 3 449 åskådare till Fjällräven Center för att se finalen och Victoria Samuelsson var imponerad av inramningen kring matchen.
– Dom i föreningen hade gjort ett väldigt bra jobb. Det var många som hjälpte till och sålde biljetter och responsen var riktigt bra. Jag måste få tacka alla som var med och hjälpte till och dom som kom och kollade på matchen. Det var riktigt roligt att dom kom dit.

Victoria Samuelsson är fostrad som hockeyspelare i Nordamerika, vilket om inte annat hörs när hon pratar med en skön amerikansk-svensk dialekt.
– Jag har växt upp med tre bröder och en pappa som spelat hockey så jag har växt upp med ishockeyn. Jag har väl inte haft så mycket val om jag ville vara med, skrattar Samuelsson och fortsätter.
– Det har varit riktigt bra att haft min familj och dom har lärt mig mycket. Dom finns alltid där om man har några frågor.

Pappa till Victoria är givetvis tidigare NHL-stjärnan Ulf Samuelsson och hennes bröder är Philip, Henrik och Adam Samuelsson.
– Jo, jag hann se pappa spela, men jag var så ung. Jag var bara fyra år när han slutade spela.

Hur mycket hockey har du spelat i USA och Kanada?
– Jag började när jag var kanske sju eller åtta år. Då spelade jag i ett tjejlag i Connecticut. Sedan spelade jag tre år ytterligare med tjejlag, men efter det har jag spelat med kill-lag hela tiden.

Har man samma inställning till damhockeyn i Sverige som man har i USA och Kanada?
– Det kanske är mer folk som är insatta i damhockeyn i USA, men jag tycker att tjejerna här i Sverige har väldigt hög nivå jämfört med USA.

Vad saknar svensk damhockey för att komma ikapp USA och Kanada som du ser det?
– Jag tror att det handlar om att ha mer styrka, teknik och spelförståelse i stället för att åka så mycket skridskor.

Det kommer uppgifter om att din lagkamrat i Modo, Valentina Lizama Wallner, kommer lägga plockhandsken på hyllan och sluta med ishockey. Vad måste man göra för att damhockeyspelarna i Sverige ska fortsätta spela längre?
– Vi måste ge våra spelare chansen att börja tjäna lite pengar. Det är svårt att balansera att träna med laget och träna extra samtidigt som du måste jobba för att tjäna pengar.
– Det blir lite för mycket på en gång. Visst, man får belöning genom glädje och sådant, men inte med några pengar.

Har du själv gått i skolan vid sidan av hockeyn eller har du jobbat uppe i Örnsköldsvik?
– Jag har gått i high school så jag ska kunna gå på college.

Victoria Samuelsson lämnar i och med SM-finalen Modo för den här gången och återvänder till USA.
– Ja, jag lämnar Modo och ska flytta till USA närmare familjen. Jag vet inte hur det blir med hockeyn, men det finns jättemånga lag där och jag har pratat med några. Sedan vet jag inte om jag ska börja på college i år eller nästa år. Det ska jag avgöra sedan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL