SHL

Luleås sjuka underläge: ”En tränare måste alltid åka med”

ANNONS

Som om underläge med 0-2 i matcher inte vore nog har Luleå en sjuk tränare också. Jonas Rönnqvist kämpar inte bara mot Växjö under den pågående kvartsfinalserien, han har även en jobbig förkylning som hämma honom i båset.
– Hur risig en tränare än är så måste han åka med då det är slutspel, säger Rönnqvist till hockeysverige.se inför kvällens tredje kvartsfinal mot Växjö.

Det har varit uppförsbacke i SM-slutspelet för Luleå. Inför kvällens kvartsfinal har man två raka förluster mot Växjö. Första mötet vann Växjö ganska enkelt med 4-0 i Vida Arena. I matchen senast i Coop Norrbotten Arena gjorde Luleå en mycket bättre match, men Växjö imponerade också och vann med 3-2.
– Första matchen kuggade ingenting i. Då var vi riktigt dåliga. I tisdagens match var vi riktigt bra och kanske förtjänade att vinna. Vi var det bättre laget i den matchen, men där var det effektiviteten som inte kuggade i riktigt, säger Luleås tränare Jonas Rönnqvist till hockeysverige.se.

Ni hamnar i underläge tidigt i båda matcherna och får jobba därifrån, hur mycket har ni pratat om att undvika att hamna i samma läge inför kvällens match?
– Första matchen gjorde vi två självmål så det är inte mycket att prata om det. Det är ingen som vill göra självmål utan det sådant som emellanåt händer, tyvärr. Det är inga robotar där ute som gör rätt varje gång.
– Nu senast är det inte heller så mycket att säga om. Vi måste förvalta våra chanser på ett bättre sätt. Gör vi det så är det i stället vi som tar ledningen. Man kan inte spela en hel match utan målchanser emot och Växjö tog vara på sina målchanser på ett bra sätt.

Kedjan med Per Ledin, Niklas Olausson och Linus Klasen levererade mycket bra offensivt i SHL, men så här långt i kvartsfinalserien har det bara blivit ett mål och långa stunder har trion varit osynliga i matcherna.
– Nog har vi stora förväntningar på att den kedjan ska producera. Jag vet att dom har stora förväntningar på sig själva också. Vi har också stora förväntningar på hela laget, men jag har även det på mig själv och det är stora förväntningar på Luleå Hockey i allmänhet.
– Vi som lag har inte spelat bra på senaste tiden. När vi har spelat bra har vi inte förvaltat det till vinster. Så kanske det varit lite grann även för den kedjan. Att dom har spelat bra emellanåt men inte förvaltat det till att göra mål, men emellanåt har dom liksom laget presterat dåligt.

”OMARK GÖR SIN BÄSTA MATCH”
Linus Klasen gjorde mål mot Växjö i den senaste matchen och det tror Jonas Rönnqvist var viktigt för både Klasen och den kedjan.
– Ja, jag tror det var viktigt. Det är alltid kul att få göra mål och för sådana spelare som ska producera är det alltid skönt att få göra mål och växa med det.
– Trots allt var det viktigaste att vinna matchen, men det gjorde vi inte. Ska jag ändå hitta någon ljusglimt i det så är nog det att Klasen fick göra mål.

I slutet av februari gjorde Linus Omark comeback i Luleå efter att tidigare under säsongen försökt ta en plats först i Edmonton Oilers och sedan i Buffalo Sabers utan någon större framgång. I SHL, innan slutspelet drog igång, svarade Omark för ett mål och totalt fyra poäng på fem matcher. Så här långt in i slutspelet har han svarat för en assist.
– Det har väl för Omark precis som för laget gått i vågor. Jag tycker ändå att han senast gjorde sin bästa match under den tiden som han har varit hos oss den här säsongen. Det kändes som att vi kanske har hittat rätt där med att Omark spelar med Anton Hedman och Daniel Mannberg. Dom tre kompletterade varandra bra och var också bra matchen igenom, vilket var kul att se.
– Återigen, det går ofta så när ett lag inte kuggar i och inte får vinnarhjulet att börja snurra. Då är det lätt hänt att individer i det laget inte heller får saker och ting att riktigt gå sin väg. Så har det väl varit lite för Omark också.

Nu möter ni Växjö borta ikväll, vilka förväntningar har du på lagets prestation och vilka knappar har du skruvat lite extra på?
– Vi måste någonstans fortsätta från där vi avslutade senast. Det var ändå ett steg i rätt riktning. Vi hade bra energi i gruppen och det såg ut som vi hade ett riktigt bra tryck i benen. Jag hoppas att vi kan ta vid där.
– Det har sett lite si och så ut senaste tiden. Vi har haft lite sjukdomar i laget och jag själv är sjuk också. Det har varit lite störningsmoment som gjort att många känt sig sega och kanske inte kunnat prestera på topp. Det behövs bara att du har ett par i laget som är lite sega för då spelar du med fyra och en halv spelare där ute istället för fem. Då blir det sällan bra.

Du låter genomförkyld, kommer du själv åka med till Växjö?
– Jo, jag måste åka med. Hur risig en tränare än är så måste han åka med då det är slutspel. Samtidigt har du det där med smittorisk och sådant. Jag var riktigt risig på matchen senast, men jag försöker göra så lite som möjligt runt spelarna så man inte smittar dom. Ändå vill man vara med och försöka påverka också.

Finns det någon stress i gruppen över att en förlust ikväll betyder tuffa 0-3 i matchserien?
– Jag skulle ljuga om jag säger något annat. Det är lite klyschigt det här att prata om att det är först till fyra, man tar en match i taget och så vidare. Så är det och det är så man måste tänka. Det finns inget annat tankesätt egentligen.
– Samtidigt är det så att ju fler matcher du förlorar desto jobbigare blir resan och ju mindre odds har man att vinna. Till slut har man inga marginaler på sig att göra en dålig match. Klart att leder Växjö med 3-0 så sätter vi oss i en ännu svårare sitts. Då blir det också en ännu större press på oss. Klart att det säkert skapar en stress.
– Det gäller att vara stark i pannbenet och fokusera på det som du kan påverka. Även om du leder med 3-0 i matcher måste du slå in spiken i kistan. Ligger du under med 3-0 har man egentligen ingenting att förlora utan det är bara att köra på eftersom det är först till fyra som gäller.

Varför står det 2-1 i matchserien efter kvällens match?
– För att vi har gjort en riktigt bra prestation, hoppas jag, och haft ett riktigt bra tryck i gänget.

Kvällens matcher
SM-slutspelet
Brynäs – Färjestad (C More / TV 4 play)
Växjö – Luleå (Kanal 9)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games