SHL

Med en Stanley Cup-ring i kvalserien

ANNONS

2010 blev han Stanley Cup-mästare med Chicago Blackhawks. Fyra år senare står Jordan Hendry inför en mindre munter uppgift: att rädda kvar AIK i SHL.
– En annorlunda uppgift, men jag ser fram emot utmaningen, säger Hendry till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han värvades inte för att bidra i offensiven. Det hindrade inte AIK:s debutant Jordan Hendry från att klämma in den otroligt viktiga kvitteringen till 1-1 i måndagens kvalseriepremiär och derby mot Djurgården. 30-åringens mål blev början på AIK:s vändning i matchen, som man slutligen vann med 2-1 efter Brett Carsons segermål.

För Jordan Hendry var matchen på Hovet en annorlunda debut i svensk hockey. Knökfullt och högljutt på Hovet – en kvalserie på liv och död för AIK.
– Det var en häftig start här för mig. En fullpackad arena och ett coolt välkomnande från fansen. Det var överraskande att se hur högljudda och passionerade de är. Det skapade verkligen en slutspelsatmosfär i arenan, säger Hendry till hockeysverige.se.

Att kastas rakt in i en kvalserie och dessutom inleda med ett Stockholmsderby skulle kunna vara omtumlande för vem som helst. Jordan Hendry hade dock gjort sin läxa och visste vad han hade att vänta innan han klev ut på isen i måndags.
– Jag har insett vad som står på spel här och det är ingenting jag tar för givet. Vi ville få den första segern mot Djurgården och ge vårt lag en bra start på serien här, säger kanadensaren.

”KAN INTE TA LÄTT PÅ UPPGIFTEN”
Hendry, som har 131 NHL-matcher på sin resumé, lämnade tyska Straubing Tigers för spel i AIK innan transferfönstret stängde i februari. Att komma till en klubb som slåss för sin existens är en lite annorlunda uppgift jämfört vad han är van vid.
– Normalt sett när man kommer till en ny klubb har man målsättningen att vara med och vinna ett mästerskap. Nu blir det inte så, men jag ser ändå fram emot utmaningen. Killarna här verkar taggade och det är kul att få vara med om den här resan.

Jordan Hendry har spelat med en hel del svenskar under åren i Nordamerika. Magnus Johansson, Niklas Hjalmarsson, Viktor Stålberg och Marcus Krüger i Chicago samt Hampus Lindholm i Anaheim Ducks farmarlag Norfolk Admirals i AHL i fjol.
– Jag ringde aldrig till någon av dem innan jag skrev på för AIK, men under mina år med de där killarna brukade jag alltid fråga ut dem hur det var att spela och leva i Sverige. På det sättet hade jag byggt upp vissa förväntningar. Jag visste att det fanns många bra spelare här och att man inte kunde ta lätt på uppgiften.

Tillsammans med bland annat Hjalmarsson var Jordan Hendry med om att vinna Stanley Cup med Chicago Blackhawks 2010. Hendry var ombytt i tre av de sex finalmatcherna mot Philadelphia Flyers och har en Stanley Cup-ring hemma i Kanada.
– Det var en otrolig grej. Som barn i Kanada växer alla upp och drömmer om att vinna Stanley Cup en dag. Jag fick uppleva det med en väldigt speciell grupp av spelare i Chicago. Det är ett minne jag aldrig kommer att glömma, säger Jordan Hendry innan han med ett brett leende avslutar intervjun med att säga:
– Men det spelar inte så stor roll därute nu i de här matcherna. Tyvärr ger inte den där ringen dig några magiska krafter.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM