SHL

Experten: ”Brynäs stjärnor måste höja sig”

ANNONS

Det blev en fysisk första kvartsfinalmatch mellan Brynäs och Färjestad. I dag stångas lagen vidare i Löfbergs Arena. Då vill C Mores expert Arto Blomsten vill se mer av Brynäs tongivande spelare.
– I Brynäs måste sådana som Petteri Nokelainen och Johan Harju kliva fram bättre, säger han till hockeysverige.se.

Brynäs inledde första kvartsfinalen mot Färjestad mycket fint, men allt eftersom åt sig värmlänningarna in i matchen och vann till slut med 2-1. Varför lyckades Färjestad vända och vinna matchen och hur kommer resten av kvartsfinalserien mellan lagen se ut? På plats i Läkerol Arena i söndags för C Mores räkning fanns Arto Blomsten. Hockeysverige.se ställde dom frågorna till honom inför andra kvartsfinalen som spelas i Löfbergs Arena i Karlstad.
– Jag tycker att Fredrik Pettersson Wentzel har en stor del i att Färjestad vann. Sedan tycker jag att Färjestad blev bättre under matchens gång. Första period gick klart till Brynäs, men Färjestad lyfte sig efter det och spelade tajtare och bättre försvarsspel framför ”PW”.
– Framför allt är det försvarsspelet som gör att Färjestad vinner plus lite ineffektivitet från Brynäs sida.

Det var en del incidenter och tjuvsmällar i matchen. Gick lagen över gränsen vid något tillfälle eller kändes det som en bra slutspelsnivå?
 – Var det verkligen så mycket incidenter? Det var Ole-Kristian Tollefsen som skickade en liten vänsterklapp på Andreas Thuresson i båset. Det var det enda som kanske var lite fult, men samtidigt var inte det någon hård smäll. Sedan gick Tollefsen sönder när han tacklade och studsade tillbaka från planket. Annars tycker jag inte att det var mer fula grejer än vad det är i en vanlig SHL-match.
– Däremot var det en intensiv första period med mycket fysisk kontakt. Det tycker jag bedarrade i andra då Färjestad fick mer av spelet. Då blev det mer bök och stök kring sargerna och inte så mycket öppet spel och fart som Brynäs vill ha.

”LÅT BLI MARGINALUTVISNINGARNA”
Det talas om att man höjer nivån på domsluten och att domarna släpper på lite mer när det kommer till slutspel. Om det är bra eller dåligt är Arto Blomsten lite kluven inför.
– Lite grann tycker jag man ska höja nivån. Sådana här marginalutvisningar bör domarna låta bli att ta. Så länge spelarna visar varandra respekt så det inte blir fult tycker jag att domarna kan släppa matchen. Däremot om spelarna efter varje avblåsning börjar böka och ta upp handskarna i ansiktet på varandra eller om det blir lite väl höga klubbor och rapp tycker jag att domarna fort ska ta utvisning och sedan snacka med båsen. Man kan bara säga att ”Nu får ni lugna ner er. Ni har skött det bra hittills, men fortsätter det här kommer ni börja åka ut”.
– Då vet spelarna det här. Man går ner ett hack, klubborna åker ner på isen och då blir det inte heller dom här fula smällarna.

Ett bra matchledarskap med andra ord?
– Ja, det tycker jag. Klart att domarna ska ta för regelbrott, men jag tycker att så länge det inte gynnar ett lag att hålla på och så länge man visar varandra respekt tycker jag att domarna kan släppa.

TOLLEFSEN – ETT STORT AVRBÄCK
Mycket talar för att Ole-Kristian Tollefsen inte kommer att spela ikväll mot Brynäs. Ett tufft avbräck för Färjestad menar Arto Blomsten.
– Om han är borta är det naturligtvis ett avbräck för Färjestad. Med sin fysiska närvaro, där har retar upp motståndarna precis som han själv blir uppretad, måste dom han möter se upp och ha blicken uppåt för att veta vart man har honom på isen.
– Jag tror också att Shawn Belle få mera ansvar och ta den biten. Sedan tycker jag att Anton Grundel och Niklas Arell tillsammans med Bell ska ta mer av det fysiska ansvaret om Tollefsen är borta. Det är rätt stabila grabbar det också, men dom måste öka närvaron, ta för sig mer och visa att dom är där för att bestämma.

Vilka förväntar du dig ska kliva fram mer i kvällens match?
– I Brynäs måste sådana som Petteri Nokelainen och Johan Harju kliva fram bättre. Jag tycker att Andreas Thuresson var bra halva matchen senast, Anton Rödin gjorde mål, Greg Scott hade ett par lägen och dom var med och skapade mycket framåt. Jesper Ollas och Bill Sweatt likaså. Sweatt var riktigt bra i tredje perioden. Däremot, Petteri Nokelainen, Jonathan Granström och Johan Harju, tycker jag måste komma upp ett snäpp.
– Kedjan med Milan Gulas, Jack Connolly och Christian Berglund i Färjestad såg man knappt röken av senast. Dom måste naturligtvis upp. Joakim Hillding avgör och Patrik Lundh sätter ettan och den kedjan tycker jag sköter sig riktigt bra.

Vilka fyra lag ser vi i semifinal?
– Jag tror på Skellefteå, Växjö, Brynäs och Linköping.

Kvällens matcher:
SM-slutspel
Luleå – Växjö (TV 4 play/C More)
Färjestad – Brynäs (TV 4 play/C More)

Kval till Hockeyallsvenskan
Troja – Piteå

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL