SHL

AIK:s derbyrecept: två kanadensiska slagskott

ANNONS

När som mest stod på spel var det två kanadensiska backar som hade nerverna under kontroll. Med varsitt tungt slagskott såg Jordan Hendry och Brett Carson att AIK gick vinnande ur kvalseriepremiärens 08-derby mot Djurgården.
– Det viktigaste var att inte känna för mycket press från publiken, säger segerskytten Carson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Två krampfyllda perioder och sedan ett förlösande mål. Den Stanley Cup-meriterade AIK-debutanten Jordan Hendry klev fram vid bästa möjliga tidpunkt och kvitterade Djurgårdens 1-0-ledning tidigt i den tredje perioden.

Det var ett mål som löste upp många spända AIK-nerver. I ett powerplay halvvägs in i perioden var det dags för nästa NHL-meriterade kanadensiska back att slå till. Brett Carson sköt ett direktskott som seglade in bakom Adam Reideborn, ett mål som i slutändan gav AIK en 2-1-vinst.
– Det var starkt av (Derek) Joslin att finta skott där på blå. Deras forward gick på det och Derek spelade pucken till mig. Vi hade bra trafik framför kassen så jag försökte skjuta pucken på bortre hörnet. Lyckligtvis gick den in, säger Carson om målet.

AIK såg tagna ut av stundens allvar till en början. Eftersom djurgårdssupportrar inte var välkomna på Hovet kvällen till ära var det en högljudd gulsvart massa som tog emot spelarna. Deras stöd gjorde kanske mer skada än nytta för spelarna tidigt i matchen, då nervositeten slog till. I tredje perioden blev det bättre och att anspänningen släppte bidrog starkt till att det blev seger i slutändan.
– Det viktigaste var att inte känna för mycket press från publiken. Det var högljutt därute och de fick första målet. Det var en defensiv match och de gav oss inte mycket, men vi visste att om vi bara höll oss till planen skulle chanserna komma, säger Brett Carson.

Är det en tillfällighet att ni är två kanadensiska killar, som inte har riktigt koll på rivaliteten och historiken, som har sinnesnärvaro nog att gå in och avgöra matchen?
– Det är det nog. De har många killar som gillar att kliva fram och täcka skott. Därför pratade vi backar om att försöka utnyttja trafiken och ta chansen om vi kunde få igenom avsluten. Nu hade två av oss backar tur och fick igenom två puckar. Det var skönt.

Trots att Jordan Hendry och Brett Carson befinner sig i samma åldersspann och båda härstammar från provinsen Saskatchewan var de inte bekanta innan sammankomsten i AIK.
– Vi har spelat mot varandra, men jag har aldrig träffat honom tidigare, säger Carson om Hendry.
– Men Saskatchewan är ett rätt litet ställe så vi hade koll på varandra och har lite av en bindning mellan oss. De har låtit oss spela tillsammans och det funkade bra. Han är en stabil, enkel spelare.

Även om vinsten var långt ifrån vacker och glamourös ger den AIK ett självförtroendelyft inför fortsättningen av kvalserien, menar Brett Carson.
– Det var en karaktärsseger. Under hela säsongen har vi haft problem att hålla fast vid ledningar och att komma tillbaka sent i matcher. Att göra det nu var stort för vår grupp och jag hoppas att vi ska kunna bygga vidare på det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL