SHL

Experten höjer varningens finger: ”LHC kan bli riktigt farliga”

ANNONS

Ikväll börjar slutspelet i SHL med det som kallas Play in och som man kalla för någon form av åttondelsfinaler där man ska spela om sjunde och åttonde platserna i kvartsfinalspelet. Matcherna det handlar om är Linköping mot Modo och HV 71 mot Leksand.

För att få lite bättre kunskap om var dom fyra lagen står just nu bad vi C Mores expert, Petter Rönnqvist, hjälpa oss.

Linköping – Modo
Linköping:
– Det positiva hos Linköping är givetvis är helt klart deras powerplay och offensiva spets. Dom har den bästa plus/minus-killen i Mattias Bäckman, man har bästa målskytten i Chad Kolarik och poängligavinnaren i Pär Arlbrandt. Jag ser Linköping som den största outsidern om dom går vidare från det här play in.
– Det som talar emot Linköping är så klart defensiven. Spelet utan puck och målvaktssidan, dom två bitarna vilket även går ihop lite också. Det har sett bättre ut och man hade sex raka segrar innan torsken mot Brynäs och det har framförallt sett bättre ut sedan Niclas Hävelid kom in. På något vis känns det som att Linköping är på rätt väg. Det viktigaste som ändå måste fungera är målvaktssidan med Marcus Högberg och Christian Engstrand. Högberg är orutinerad, men har sett väldigt bra ut mot slutet.

Petter Rönnqvist profil i Linköping:
– Linköping har en del att välja på forwardssidan. Det är som ett buffébord att välja på. Jag gillar Simon Hjalmarsson enormt mycket så det får bli han även om jag också gillar Kolarik och Arlbrandt.

Modo:
– Positiva sidorna är Linus Ullmark och deras skridskoåkning. Modo är väldigt oberäkneliga. Dom kör bara vilket också är det som talar för Modo lite grann. Sedan har man Kirill Kabanov och William Nylander.
– I ett slutspel måste man se lite mer linjer vilket är det negativa i Modos spel. Det är djupa dalar och höga toppar.

Petter Rönnqvist profil i Modo:
– Linus Ullmark. Jag tycker att han varit årets rookie i SHL. Jag såg att man inte räknar med honom som rookie. Jag fattar ingenting. Han har gjort en enormt bra säsong och sista tjugo matcherna har han varit lagets förstamålvakt. Modo visade tidigt att det är han man skulle satsa på trots att Anton Forsberg inte heller har varit dålig i Modokassen när han spelat.

Så slutar matchserien mellan Linköping och Modo:
– Jag sa redan i C Mores sändning att Linköping är mitt guldtips. Klarar sig Linköping förbi det här play in och det visar sig att man fått ordning på defensiven tror jag att dom kan bli riktigt farliga.

HV 71 – Leksand
HV 71:
– Här är det ganska enkelt. Tittar man först på det positiva så finns det en offensiv i HV 71. Det finns offensiv namn, Erik Christensen, William Karlsson och Toni Rajala, som gör att man någonstans, även om det slagits i spillror under säsongen, som gör att man ändå har en stark offensiv. Jag tror HV 71:s chans är att trycka på att man har namn och offensiv spets.
– Det negativa är, helt klart, att väldigt många har spelat under sin förmåga och att man helt enkelt har tappat självförtroendet i och med det starten man hade. Det är ett lag i spillror defensivt, till och med ännu värre än Linköping. Man har inget boxplay som fungerar och när man får tryck mot sig i egen zon när man spelar fem mot fem blir det kaos.

Petter Rönnqvist profil i HV 71:
– William Karlsson. Han har varit med hela säsongen. Anssi Salmela kanske har varit bästa back i hela SHL, men han kom till HV 71 under säsongen. William Karlsson har varit bra även när man förlorade mycket i början.

Leksand:
– Det positiva är den balans man har mellan defensiven och offensiven. Det spelar ingen roll om man spelar hemma eller borta, man kör samma spel och är otroligt konsekventa i det man gör. Det finns ett lag till som agerar liknande och det är Växjö. Dom två lagen tycker jag har en väldigt fin avvägning med det material man har. När man går till anfall gör man det när man har läge, verkligen balanserat. Sedan är det en tajt defensiv. Sedan har man så klart Oscar Alsenfelt. Det är han och Linus Ullmark som varit bäst i SHL den här säsongen.
– Helt klart är målskyttet det negativa. Det hör ihop lite grann med det material man har så jag har kanske svårt att egentligen vara kritisk mot det. Klart att det ändå är en nackdel att har man gjort minst mål i ligan så är det så klart ett aber. Hade man gjort mer mål, om man säger, så tror jag att man kanske inte hade grejat det här eftersom man då hade släppt in betydligt mer.

Petter Rönnqvist profil i Leksands IF:
Oscar Alsenfelt. Det är han och Linus Ullmark som sticker ut och det är därför som jag väljer dom två målvakterna som profiler. Det har studsat Alsenfelts väg samtidigt som han har jobbat för det hårt och han har varit enormt duktig. I en del matcher har han bärgat tre poäng för sitt lag.

Så här slutar matchserien mellan HV 71 och Leksand:
– Jag tror att Leksand vinner, men det är väldigt svårtippat. Det är ändå tveksamt med Leksand. Trots att HV 71 varit så dåliga så tänker jag – men fan det är ju HV ändå. När det gäller Linköping och Modo känner jag att det verkligen är två lag som vill gå vidare eftersom dom ännu inte känner någonting för den här säsongen. Leksand hade som mål att vara kvar i SHL och det är dom. Jag förstår att dom är taggade och alla vill vinna, men hur pass taggade är dom egentligen? Samma med HV, tänker dom – låt nu bara den här säsongen ta slut eftersom det varit ett fiasko för oss.

KVÄLLENS MATCHER

Play in
Linköping – Modo (C More)
HV 71 – Leksand (Kanal 9)

Play off
Karlskrona – Rögle (Viasat Hockey)
Karlskoga – Mora (Viasat Sport)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL