Videocenter

VIDEO: Här blir Lidas odödlig i Detroit

ANNONS

Ett fullpackat Joe Louis Arena hyllade i natt en av de största svenska hockeyspelarna genom tiderna. Snart två år efter att ha avslutat karriären fick Nicklas Lidström sin tröja pensionerad av Detroit Red Wings inför matchen mot Colorado Avalanche.

Jublet ville aldrig ta slut. Nicklas Lidström höjde gång på gång handen för att få ordet, men tystades om och om igen av fansen som såg honom utföra ett backspel av perfektion på Detroit Red Wings blålinje i mer än 20 år.
– Våren 1991 var första gången jag besökte Joe Louis Arena. Jag hade min agent Don Meehan med mig och var här för att skriva mitt första kontrakt. Jag visste inte mycket om historiken bakom laget, jag visste bara att Steve Yzerman var kaptenen och att han hade spelat här länge. När materialförvaltaren frågade mig vilket nummer jag ville ha sa jag att jag hade nummer nio i Sverige och att det vore kul att fortsätta ha det. Han sa bara: ”Grabben… Det kommer inte att hända”, sade Lidström med ett leende i sitt tal i natt, syftandes på att en viss spelare vid namn Gordie Howe redan då hade sin tröja med nummer nio upphängd i taket på arenan.
– När jag kom tillbaka till hösten höll jag truten och fick nummer fem tilldelat till mig. Just därför är det speciellt att femman åker upp i taket intill de andra spelarnas däruppe.

Alla dagens Detroitspelare bar varsin Nicklas Lidström-tröja med nummer fem på ryggen under ceremonin. På plats i arenan fanns flera av de profilstarka lagkamrater som hjälpte den svenske backen att bli Stanley Cup-mästare inte mindre än fyra gånger och dessutom ta hem Norris Trophy som ligans bästa back vid sju tillfällen.

I sitt tal passade Lidström på att hylla den tidigare storspelaren och kaptenen Steve Yzerman som en av de mest inflytelserika spelarna han hade spelat med, en spelare som framför allt hade lärt honom vad som krävs för att vinna. Han hedrade även minnet av sin första backpartner Brad McCrimmon, som gick bort i den tragiska flygolyckan utanför Jaroslavl i september 2011.

Lidström gav även ett speciellt omnämnande till sin gode vän och landsman Tomas Holmström, som han vann alla sina Stanley Cup-titlar med.
– Homer, jag vet inte hur många av mina skott du täckte eller hur många av mina mål som blev bortdömda för att du stod i målgården, men jag vet att om Homer inte hade stått där så skulle jag inte ha gjort så många mål. Så tack, Homer!

Se hela Nicklas Lidströms tal här:

 

Här lyfter tröjan till taket:

 

Här är hyllningsvideon till Lidström:

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games