Nyheter

Ett nytt svenskt radarpar: ”En väldigt bra kedja”

ANNONS

”En av NHL:s bästa tredjekedjor.” Så har Boston Bruins coach Claude Julien beskrivit sin formation med Loui Eriksson, Carl Söderberg och Chris Kelly.
– Vi har ett enormt djup i det här laget, säger Loui Eriksson till hockeysverige.se.

NEW YORK (HOCKEYSVERIGE.SE)
De spelade tillsammans i juniorlandslaget för tiotalet år sedan. Sedan dess har Loui Eriksson och Carl Söderbergs karriär tagit väldigt skilda vägar framåt. Loui stack till Nordamerika tidigt, tog sig till NHL via spel i AHL och blev ganska tidigt en stjärna i Dallas Stars. Söderberg drabbades tidigt i karriären av en otäck ögonskada och blev kvar hemma i moderklubben Malmö länge och väl innan han via två starka säsonger med Linköping i elitserien slutligen tog steget över till NHL i fjol.

Nu har de båda 28-åringarnas vägar korsats i NHL och den senaste månaden har de till och med varit kedjekamrater i vad Bostons Bruins coach Claude Julien har kallat ”en av NHL:s bästa tredjekedjor. Den ursprungliga tanken var att Loui Eriksson skulle bilda en andraformation med Patrice Bergeron och Brad Marchand. Hans frånvaro efter de otäcka smällarna mot huvudet han fick tidigare under säsongen gjorde att en annan spelare som följde med Loui från Dallas till Boston i Tyler Seguin-trejden i somras tog den platsen. Reilly Smith, yngre bror till Detroitbacken Brendan Smith, har imponerat på den positionen.

I stället har Eriksson parats ihop med Söderberg och veteranen Chris Kelly i en tvåvägskedja som både kan producera och hålla rent. När hockeysverige.se är på plats i Madison Square Garden för att se mötet mellan New York Rangers och Bruins har trion en stark match. Eriksson spelar fram till två av målen i 6-3-vinsten, Söderberg svarar för ett av dem.
– Det är därför Boston är så bra. Vi har så många spelare som kan spela i alla situationer. Våra tre första kedjor är ju riktigt bra. Det rullar bara på, konstaterar Loui Eriksson efter matchen.

Han får medhåll av Carl Söderberg som trivs extra bra nu när han inte längre behöver spela på kanten.
– Det har funkat jättebra. Vi har spelat ihop i tio matcher nu och jag har fått spela center nu också. Det är min naturliga position, så det har varit bra att få spela där. Vi är en väldigt bra tredjekedja, tycker Söderberg.

”EN VÄLDIGT UNDERSKATTAD SPELARE”
Loui Eriksson gläds åt att Söderberg slutligen tog steget över till Nordamerika. Hans spel är som klippt och skuret för NHL-hockey, och inte minst sättet som tunga Bruins spelar på, menar han.
– Jag är riktigt imponerad, han har gjort det bra. Han är en stor spelare med bra skridskoåkning som gör bra och smarta val ute på isen. Han gör en del mål också.

Tredjelänken i kedjan, Chris Kelly, kanske inte är något hushållsnamn. Men 33-åringen har en gedigen NHL-karriär med uppåt 650 matcher för Ottawa och Boston och vann Stanley Cup med Bruins 2011.
– Jättebra spelare som är väldigt underskattad. Han har haft ett par 40-poängssäsonger i NHL och är en väldigt stark, hårt jobbande forward. Han kompletterar oss jättebra, berömmer Carl Söderberg.

För Loui Eriksson har omställningen från spel i Dallas till spel i Boston varit stor på många olika plan. I Dallas var han ”the go-to-guy” som skulle vara med och leda förstakedjan. I Boston har han fått en roll längre ned i hierarkin, men får samtidigt uppleva ynnesten att spela i ett topplag. I Dallas gjorde han sin senaste slutspelsmatch 2008.
– Det är mycket skönare och stabilare att ligga några poäng före de andra lagen. Det gör det lättare att föra spelet i matcherna när man vet att man har de extra poängen däruppe, säger Loui.
– Det är ett lite annat system här och det tog ett tag att komma in i det. Sedan har inte hjärnskakningarna hjälpt heller. Jag har ju varit borta ganska mycket. Men det känns som Bruins har ett bra koncept. Vi vinner matcher och har ett lag där alla kan spela. I Dallas var det mer att vi hade ett lag med några bra spelare, men inte samma djup.

Hjärnskakningarna har kommit att forma Loui Erikssons säsong. Han fick ta emot tacklingar i huvudet av både Buffalos John Scott och Pittsburghs Brooks Orpik under loppet av knappt två månader. Det tvingade honom att missa totalt 20 matcher. Han beskriver det som en frustrerande upplevelse, men hoppas att det inte ska påverka honom ute på isen.
– Jag försöker att inte tänka så mycket på det, men självklart gäller det att hålla uppe huvudet. Jag har ju inte fått sådana där tacklingar tidigare. Det är bara den här säsongen känns det som. Det har varit väldigt olyckligt och tråkigt, säger Loui Eriksson som ser ut att vara på väg mot rätt håll efter att ha kommit i gång mer och mer under OS i Sotji.
– Just nu mår jag bra. Det var jäkligt kul att vara i väg på OS. En silvermedalj är inte dumt. Det var roligt att komma i väg och träffa alla svenskar. De hade gjort det bra där i Ryssland.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Lettland - USA VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM