Växjö Lakers HC

Här är Ottossons toppar och floppar

ANNONS

I dag startar SHL om efter OS-uppehållet. Hockeysverige.se bad Radiosportens expert Kristofer Ottosson ge sin syn på årets säsong genom att utse sina toppar och floppar.

Äntligen lägger vi OS-hockeyn bakom oss och blickar fram mot omstarten av SHL och SM-slutspelet. Men hur såg det ut innan serien pausade för OS? Att Skellefteå leder serien minns vi alla ganska väl och att AIK och Örebro tycks hamna i kvalserien verkar tyvärr också klart redan. Men vilka var seriens mest framstående spelare, vilket lag har överraskat mest och hur slutar SM-slutspelet?

Hockeysverige.se sökte svaren på några av dessa frågor hos den tidigare elitseriespelaren med Djurgården som i dag jobbar som expert på Radiosporten, Kristofer Ottosson.

Vilket lag har överraskat mest på dig positivt, Kristofer?
– Leksand skulle jag nog säga. Jag tycker att dom har visat upp ett riktigt disciplinerat lagspel. Framför allt då i defensiven vilket också har gjort att man har tagit så pass många poäng redan nu så att man säkrat kontraktet och är med och strider om en topp-sexplats.

Vilket lag har överraskat mest på dig negativt?
– Det är väl laget jag ska se idag, Linköping. Jag hade också höga förväntningar på det laget och man har stundtals visat upp ett riktigt fint och effektivt spel. Men jag tycker inte att man har samma lagspel där man offrar sig för varandra, är disciplinerade och vinner matcher genom det. Det ska till att deras förstalina får tid och får spela powerplay, men blir det obekvämt så vinner dom inte så mycket matcher vilket överraskat på mig. Med ingredienserna man har i sitt lag tycker jag att man ska kunna vara med i toppen.

Vem har varit den mest värdefulla målvakten?
Linus Ullmark i Modo givetvis. Han räddar mycket och har gjort så att Modo, trots att man haft svårt att göra mål, kan vinna matcher. Trots att han är så pass ung har han varit bra i match efter match. Det ser ut på Modo som Ullmark är en målvakt som man litar på och kan släppa till skott på ur vissa vinklar. Jag kan jämföra med Micke Tellqvist som vi hade i Djurgården. Vi litade fullt på att han tog i princip alla skott från vissa vinklar. Det ger en trygghet i försvarsspelet och det tycker jag att Ullmark har gett i Modo.

Vem har varit den mest värdefulla backen?
Cory Murphy i Växjö. Han tycker jag har imponerat varje gång som jag sett honom spela. Jag tycker att han är bra både offensivt och defensivt. Det gör honom till, i mina ögon, SHL:s mest värdefulla back så här långt.

Vem har varit den mest värdefulla forwarden?
Jocke Lindström i Skellefteå, även fast han inte toppar poängligan. Han har förmågan att ta pucken från försvarszonen ner i anfallszon. Han kan leverera ett bra förstapass som kan sätta igång och öppna upp anfallsspelet. Plus att han gör mycket mål och assist. Jag håller honom strax före Simon Hjalmarsson och Pär Arlbrandt.

Vilken coach har stuckit ut mest under säsongen?
– Jag tycker att det är kul att Sam Hallam har fått ihop Växjö och tagit dom till toppen. Jag känner honom inte, men han det jag har hört honom säga ger ett kunnigt och sympatiskt intryck. Trots att han är ung och kanske inte har så mycket meriter så är det till stor del hans förtjänst att få ihop den här blandade gruppen med många nationaliteter. Där måste han och hela Växjö-staben gjort ett väldigt bra jobb.

Vilka sex lag går direkt till kvartsfinal?
– Det blir Skellefteå, Frölunda, Växjö och Luleå. Så långt är det ganska så säkert. Sedan tror jag att Modo, som ligger femma idag, klarar det, men inte Leksand som idag ligger sexa. Linköping och HV 71 har för långt upp tycker jag nog, men jag tror att Brynäs passerar Leksand.

Vilka två lag går till SM-final?
– Skellefteå går till final. Sedan tippade jag innan säsongen att Luleå skulle vinna SM så då måste jag säga Luleå. Jag får hoppas att Linus Omark gör att man kan lyfta sig lite mer. Det tror jag också att man kan göra om han kommer in på rätt sätt och får upp moralen samtidigt som man får in ytterligare en kreativ spelare. Man behöver inte hela tiden luta sig mot Linus Klasen och Niklas Olausson. Så det blir Skellefteå mot Luleå i år igen.

Kvällens matcher:
SHL
Växjö – Modo (C More)
Färjestad – AIK (C More)
Linköping – Skellefteå (C More)

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL