Schweiziska ligan

Robbans revansch: ”Matcher där jag kunde haft fem till tio poäng”

ANNONS

Två raka hjärnskakningar höll på att förstöra säsongen. Men nu är Robert Nilsson tillbaka för fullt och producerar för fulla muggar i den schweiziska ligan.
– Det känns som att jag gör någonting varje match liksom. Det är många matcher där jag känt att jag hade kunnat ha fem till tio poäng, säger Zürichspelaren till hockeysverige.se.

VM-spelaren från 2008, Robert Nilsson, lämnade Ryssland i våras efter att ha spelat tre säsonger i KHL. Ny klubbadress blev serieledarna i schweiziska förstaligan, Zürich. Men det har inte varit en helt smärtfri säsong även om han har poäng och spelmässigt visat hög klass när han varit på isen. I inledningen av säsongen drog han nämligen på sig två hjärnskakningar i rad. Det gick så långt att det talades om att hans säsong var över efter hans andra smäll mot huvudet.
– Jag är nöjd med säsongen så här långt. Jag missade två månader i början av säsongen, men annars har allting känts bra, säger Robert Nilsson till hockeysverige.se.

Berätta om varför du missade två månader av säsongen.
– Det är samma sorts skador, det vill säga att det varit hjärnskakningar båda gångerna.

Det talades till och med om att säsongen kunde vara över för Robert Nilsson, men det snacket håller han inte med om.
– Nej, så var det väl inte. Jag hade en först en hjärnskakning som höll mig borta länge. Sedan var jag tillbaka och var etthundra procent, men sedan krockade jag med en kompis i laget som inte skulle vara på isen, säger Nilsson med ett lätt skratt.
– Då fick jag en till hjärnskakning som gjorde att jag totalt var borta i två månader. Jag missade första 10-15 matcherna. Självklart var vår GM och coacherna lite nervösa eftersom det tog ett tag innan jag kom tillbaka.

Coach för Zürich är den i NHL ganska omstridda och ofta uppmärksammade Marc Crawford.
– Det som varit bra när jag spelat här är att vår GM, coach, doktor, alla egentligen förstod att det får ta den tid det tar. Eftersom jag kommer att vara kvar här i x-antal år är det onödigt att skynda sig tillbaka när jag ändå kan spela trettio matcher till bara den här säsongen plus slutspel.

Även om Robert Nilsson spelade 252 matcher i NHL för New York Islanders och Edmonton hade han aldrig Crawford som coach, men givetvis kände han till honom ganska väl från åren där borta. Han tycker dock inte att Crawford verkar vara samma typ av coach som han var då.
– Nej, det hade jag inte och tur är väl det kanske. Han är lite annorlunda här jämfört med hur han var borta i NHL.
– Han är mycket lugnare här och skriker inte lika mycket. I NHL kunde han nästan förstöra spelare, men här tycker jag att han är en grym coach.


FOTO: ALL OVER PRESS

”ETT IDIOTSYSTEM I OS”
Robert Nilsson spelade en kort period för Gottéron i NLA, som ligan i Schweiz förkortas, säsongen 2003/04. Men att jämföra ligan då med hur den är idag tycker han inte är enkelt.
– Det är svårt att säga eftersom det är tio år sedan jag spelade här och jag som spelare också har utvecklats mycket mer. Klart att det blivit bättre. Det räcker att man kollar på deras landslag.
– Importerna kanske inte har blivit mycket bättre här, men det är dom schweiziska spelarna som blivit mycket bättre.

Det låter som att du förstår varför Schweiz var i VM-final i våras?
– Ja. Dom spelar bra, men jag tycker man har otur här i OS. Man vinner två av tre matcher men får spela kval ändå. Jag tycker att man har ett idiotsystem i OS det här året där man kan torska tre matcher och sedan vinna en match och ändå gå till kvartsfinal.

Robert Nilsson har svarat för 31 poäng på 28 matcher så här långt och känsla är att det lossnat på allvar igen för 29-åringen.
– Det känns som att jag gör någonting varje match liksom. Det är många matcher där jag känt att jag hade kunnat ha fem till tio poäng. Även fast jag inte känner mig helt hundra så producerar jag fortfarande.
– På slutet har det varit lite svårt att motivera sig själv eftersom vi i våra senaste fyra matcher inte har behövt spela för någonting. Vi är redan klar etta, men nu är det slutspelet som gäller om några veckor.

Du var i KHL under tre säsonger, vad kan du sakna från den ryska ligan?
– Cash, skrattar Robert Nilsson innan han fortsätter:
– Alla som går dit vet att dom pröjsar bra. Eftersom jag varit där några år så var det mycket lättare för mig att skriva på här. Här är man mån om att man mår bra hela tiden, bor bra och ”quality of life” är grymt här. Man har ledigt lite här och där, man kan åka upp I bergen, du har fyra timmar med tåg till Paris och det är två timmar hem till Stockholm. Det går inte att jämföra.
– Första året jag var I KHL tyckte jag var grymt kul, men då hade jag Patrick Thoresen, min brorsa (Anders Nilsson) bodde där med mig och Thoresens bästa kompis bodde där. Då var vi ett gäng som man kunde umgås med. Annars blir det ganska ensamt där borta.

Hur ofta är du hem till din kusin Niklas Persson som spelar i Rapperswil?
– Jag är väl hem till honom varannan eller var tredje vecka. Oftare blir det inte eftersom vi inte har samma spelschema, men det är bara en halvtimma från dörr till dörr hem till Niklas. Vi försöker träffas så mycket som möjligt.

Robert Nilsson gjorde ett mycket fint VM 2008 där han på 9 matcher svarade för två mål och sex poäng, men spel i Tre Kronor är inget han funderar över för tillfället.
– Jag har inte tänkt så mycket på Tre Kronor eller VM. Om vi inte skulle gå till semi och final eller om vi inte skulle gå till slutspel skulle vi vara klara om en eller två veckor. Att sedan träna åtta eller nio veckor och inte vara säker på en plats från början gör att det skulle vara ett svårt beslut för mig att ta.

Har du haft någon kontakt med Pär Mårts under säsongen?
– Jag hade kontakt med honom när jag var på väg tillbaka, men jag hade bara spelat en vecka då och kände mig inte redo för att gå in och spela i Tre Kronor då. Annars har väl Mårts haft fullt upp med OS så jag har inte hört så mycket från honom.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL