OS 2014

Hyllar OS-motståndarens bragd: ”Bland det bästa jag har sett”

ANNONS

57 skott på mål, men bara två passerade den lettiske målvakten Kristers Gudlevskis. Efter sin bragdartade insats i kvartsfinalen mot Kanada höjs 21-åringen till skyarna av motståndarmålvakten Carey Price.
– Det var en av de bästa målvaktsinsatser har sett på väldigt länge, säger Price till iihf.com.

Det var veteranen Edgars Masalskis som låg bakom Lettlands avancemang till OS-kvartsfinal. 33-åringen storspelade i kvalmatchen mot Schweiz och letterna ställde till med en mindre sensation när fjolårets VM-finalist överraskande blev utslagna.

Men trots Masalskis fina form valde förbundskaptenen Ted Nolan att satsa på den tolv år yngre keepern Kristers Gudlevskis, som släppte in fem mål i letternas gruppspelsförlust mot Sverige. Det visade sig vara ett bra val. Gudlevskis gjorde sitt livs match när han stoppade 55 av 57 skott och gav sitt lag chansen att skaka om Kanada ordentligt. Ett sent powerplay-mål från Shea Weber gjorde att Kanada vann med 2-1.

”HELT FANTASTISK”
En som imponerades av Kristers Gudlevskis spel var Kanadas målvakt Carey Price. Han var full av beundran för den lettiske puckmotaren efter matchen.
– Deras målvakt spelade helt fantastiskt, sade Price till iihf.com efter matchen.
– Det där var en av de bästa målvaktsinsatserna jag har sett på väldigt länge. Han gjorde en sjujäkla match.

Själv försökte Gudlevskis, som tillhör Tampa Bay Lightnings organisation, först tona ned sin insats. Men efter att journalisternas frågor blivit mer och mer intensiva erkände ynglingen att han antagligen hade gjort sitt livs match.
– Det här är den högsta nivån vi kommer att spela på, till och med högre än NHL. Om du kan spela och konkurrera här kan du spela var som helst. Det betyder mycket för mig, säger han till den olympiska nyhetsbyrån.

Kristers Gudlevskis gör sin första säsong i Nordamerika och har hunnit göra det mesta redan nu. Den här säsongen har han spelat i ECHL, AHL och dessutom varit uppkallad till NHL – dock utan att få speltid. Nu lämnar han Sotji, en meriterande OS-erfarenhet rikare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Poland - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM