OS 2014

Nu går de för bronset: ”Vi kööör!”

ANNONS

Det blir alltså spel om medaljerna mot Schweiz under torsdagen för Damkronorna. Svenska tjejerna gjorde en bragdliknande match mot Finland i kvartsfinalen där man vann med 4-2, men i semifinalen mot USA var man chanslösa. Nu har man dock släppt den matchen och blickar fram emot bronsmatchen.
– Vi stängde matchen tillsammans på förmiddagen idag (tisdag) och vi blickar nu bara framåt. Först och främst för en bra träningsdag imorgon och sedan tar vi torsdagen efter det, berättar backen Sofia Engström för hockeysverige.se.

Kan man plocka med sig några positiva bitar från USA-matchen in i medaljmatchen eller släpper man den helt?
– Vi hämtade upp oss och gjorde det bra under andra halvan av matchen. Vi krigade hela vägen och gav aldrig upp. Sådana bitar är viktiga att ta med sig i nästa match.
– Sedan finns det andra detaljer vi kan göra bättre. Som till exempel att vara i skottlinjen som vi vet att vi kan riktigt bra när vi gör det.

Ni har två fantastiska målvakter, Valentina Lizana Wallner och Kim Martin Hasson, kan ni som backar jobba ungefär likvärdigt oavsett vem som står?
– Vi har tre (även Sara Grahn reds. anm.) riktigt bra målvakter och de sprider alla en otrolig trygghet i laget. Bra kommunikation och tydliga i sina ageranden. Så jag skulle säga att vi alla kan jobba på samma vis oavsett vem som vaktar buren.

Sofia du ska spela om bronset i OS, kan du klä ord på den känslan?
– Känslan i gruppen är bra och vi trivs med varandra. Sedan att få spela, kanske vår livs match tillsammans, ska bli otroligt roligt och vi är förberedda och kommer att ha bra träningsdagar nu fram till nedsläpp. Vi ser fram emot en bronsmatch.

Schweiz spelade i den så kallade A-gruppen i grundserien där lagen spelade enbart om positioner i slutspelet. I semifinalen mot Kanada gjorde man en riktigt bra match och höll spelet väl uppe. Kanadas segersiffror skrevs tillslut till 3-1.
– Om jag skulle beskriva Schweiz som lag så har dom blivit bättre och bättre. Schweiz har några spelare som sticker ut. Dom är bra på att försvara och hålla sina motståndare utanför och sedan gå på kontringar. Det är väl den uppfattningen jag fått av dem så här långt.

Ni har många utvisningar tidigare i turneringen, hur har ni pratat kring det?
– Vi har ett antal utvisningsminuter, som vi såklart försöker hålla ner. Men sedan har vi också haft ett riktigt bra boxplay när vi hamnat i sådana situationer.

Sofia Engström spelar till vardags i Leksand men kommer ursprungligen från Surahammar. Ett Surahammar som bland annat fostrat spelare så som Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson, Per Bäckman, Daniel Rydmark, Mikael Karlberg, Tommy Salo med flera. Men under åren i Leksand lärde hon känna en av Tre Kronors backar, Oliver Ekman Larsson.
– Jag har bytt några ord med Oliver och det var riktigt roligt att få se honom igen. Sedan blir det väl mest småsnack när man stöter på varandra vid måltider eller vid boendet. Mest om ishockey såklart, hur läget är och så vidare.

Får vi se två svenska hockeymedaljer i årets OS?
– Det vore väl något det. Det vore grymt, riktigt grymt. Jag tror vi har goda chanser. Vi kööör!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games