OS 2014

Målkalas i tredje perioden – Sverige till OS-semi

40 nervösa minuter. Sedan lossnade det för Tre Kronor. Kvartsfinalen mot Slovenien slutade med en klar 5-0-seger. Nu väntar vinnaren mellan Finland och Ryssland i semifinal på fredag.

”Bara” 1-0 efter två perioder. Tre Kronor hade svårt att få spelet att lossna  i sin kvartsfinal mot Slovenien. Tempot var lågt, passningarna satt inte där de skulle och avsluten var tama. Det starka spelet i numerärt överläge blev en tidig räddningsplanka för svenskarna som tog ledningen när Alexander Steen rafsade in en sargretur i spel fem mot fyra sent i den första perioden.

Spelet blev bättre efter hand, men det skulle dröja länge och väl innan Sverige fick utdelning igen. När målet väl kom var det Daniel Sedin som äntligen kunde få stopp på en lång måltorka. Veteranforwarden, som inte hade gjort mål sedan slutet på december, slog till direkt på en passning från Loui Eriksson 1.42 in i tredje perioden.

Det visade sig vara ett förlösande mål. Loui Eriksson spräckte sin OS-nolla med ett rappt skott som susade förbi huvudet på den slovenska målvakten Robert Kristan. Därefter var det Carl Hagelins tur att kliva in i turneringen på allvar. New York Rangers-forwarden sköt sina två första landslagsmål, efter snygga passningar av Jimmie Ericsson respektive Erik Karlsson, och fixade slutresultatet till 5-0.

I målet stoppade Henrik Lundqvist 19 skott och plockade upp sin andra OS-nolla.

Efter den programenliga vinsten väntar en semifinal mot vinnaren i kvartsfinalmötet mellan Finland och Ryssland senare i dag. Semifinalerna spelas på fredag, bronsmatchen på lördag och finalen på söndag.