OS 2014

Här är er motståndare, Tre Kronor

Det blir Slovenien som blir Sveriges motståndare i morgondagens tidiga OS-kvartsfinal i Sotji. I sin kvalmatch mot Österrike tog slovenerna en imponerande 4-0-seger efter att stjärnan Anze Kopitar lett vägen.

Slovenien har svarat för en synnerligen imponerande OS-turnering i Sotji. De inledde med att pressa Ryssland i premiären och besegrade sedan överraskande Slovakien i gruppspelet.

På tisdagen kom nästa fina skalp. I kvalmötet med Österrike blev det vinst med 4-0, ett resultat som gör att slovenerna ställs mot Tre Kronor i morgondagens kvartsfinalI bräschen för slovenerna gick Anze Kopitar, med ett förflutet i både Södertälje och Mora. Los Angeles Kings-centern inledde målskyttet i powerplay och spelade i princip vartannat byte tidigt i matchen. 2-0 kom från en annan Sverigebekanting i första perioden. Jan Urbas, tidigare i Malmö och Växjö, ökade ledningen i numerärt underläge efter att ha ryckt sig loss från de österrikiska backarna och prickat nätet bakom Mathias Lange. 3-0 kom sedan i andra perioden när Sabahudin Kovacevic bombade in pucken från sin position på blålinje.

I den tredje perioden spelade slovenerna lugnt av matchen. De få gånger Österrike skapade något stod duktige Robert Kristan i vägen. Han motade totalt 30 skott och höll sin första OS-nolla. Jan Mursak, CSKA Moskva, avslutade målskyttet med att lätta in 4-0 i tom kasse,

När slutsignalen gick var Sloveniens största framgång som hockeynation ett faktum. I morgon bitti, 09.00, kommer flera av lagets spelare att göra sin hittills största match i karriären, en kvartsfinal mot Tre Kronor.