OS 2014

Puh, vilket supermöte – som gynnade Tre Kronor

Det blev tungviktsmötet, det första i turneringen, som slutade med att Tre Kronor var den stora segraren. USA-Ryssland spelade oavgjort efter full tid vilket öppnade för en högre slutspelsrankning för Tre Kronor. Men vilken match det var, som USA vann med 3-2 efter straffar.
– Vi har inte gjort något ännu. Vi vann på straffar, men vi kan ju inte vara nöjda med det, säger amerikanske backen Ryan Suter till TV3.

Det blev som väntat en högdramatisk match mellan USA och Ryssland. Den första tungviktsmatchen i OS-hockeyn.
En match som hade det mesta i intensitet och kamp, men framförallt en hel del dramatik i den tredje perioden.

Aleksandr Radulov åkte ut för en onödig offensiv utvisning, hans andra onödiga utvisning i matchen (den första gav 1-1) halvvägs in på tredje perioden. Den slutade med att Patrick Kane med en läcker sidledspass kunde ge Joe Pavelski öppet mål att göra 2-1.

När Dustin Brown sedan tog en lika onödig utvisning han fick Radulov revansch. Han parkerade framför Jonathan Quick i det numerära överläget och skymde förtjänstfullt när Pavel Datsiuk pricksköt kvitteringspucken.

Därefter kom dramatiken in på allvar. Fjodor Tiutin sköt vad som alla trodde var 3-2 till Ryssland med fem minuter kvar. Men efter videogranskning kunde Marcus Vinnerborg köra flygplanet till den ryska publikens förtret.
Målet dömdes korrekt bort sedan målburen sedan länge varit några centimeter ur sin position.

USA fick sedan en jättechans att vinna matchen i slutminuten när man fick spela PP sista 1.32, men utan att lyckas överlista Sergej Bobrovskij.

Istället avgjordes matchen efter ett episkt straffdrama som gick till USA där T.J. Oshie sköt sex av åtta amerikanska straffar och satte fyra, och blev matchvinnare sedan Ilja Kovaltjuk bränt i åttonde rundan för Ryssland. Två rundor tidigare kunde Kovaltjuk varit matchvinnaren istället, men då sköt Oshie sin straff via ribban och på Bobrovskij och in i mål för att förlänga straffläggningen.
– Vi har inte gjort något ännu. Vi vann på straffar, men vi kan ju inte vara nöjda med det, säger amerikanske backen Ryan Suter till TV3 apropå segern.

Resultatet, den delade poängen efter ordinarie tid, var en lyckoträff för Tre Kronor som nu bara behöver slå Lettland på ordinarie tid ikväll för att som sämst säkra en andrarankning inför slutspelet nästa vecka och därmed slippa att möta en grupptvåa i sin kvartsfinal på onsdag.

För USA och Ryssland innebar matchen att båda lagen troligen går direkt till kvartsfinal. Förutsatt att de slår Slovenien respektive Slovakien imorgon. I övrigt  kan bara ett oavgjort resultat efter ordinarie tid mellan Finland och Kanada imorgon kan ändra på det.