OS 2014

Experten om Zätas ersättare: ”Han är ingen försvagning”

ANNONS

Med Henrik Zetterberg borta förväntas Patrik Berglund få en mer framträdande roll i Tre Kronor. Det är en lösning som Radiosportens expert Magnus Arvedson ser positivt på.
– Jag tror att han kan bli en riktig outsider, säger Arvedson om Berglund till hockeysverige.se.

Sveriges lagkapten Henrik Zetterberg är tvungen att kasta in handduken på grund av sin ryggskada. Att det blir ett avbräck för Tre Kronor råder inget tvivel om, men hur stort blir det egentligen?.

Hockeysverige.se fick tag på Radiosportens expertkommentator Magnus Arvedson på plats i Sotji och frågade honom om vad Zetterbergs skada kommer att betyda för laget i resten av turneringen.
– Klart att det är tufft när lagkaptenen försvinner. Han är en stöttepelare och en av dom största stjärnorna. Självförtroendet sänks en del i laget och respekten från dom andra lagen sjunker en hel del så klart.
– Det har hänt förr att stjärnor har gått sönder. Det brukar innebära att andra stegar fram och tar tag i spelet och tar vara på chansen så att säga. Vi får hoppas att det blir så.

Pär Mårts har byggt sitt lag väldigt mycket kring själva laget och inte kring att en eller ett par spelare ska producera och bli matchvinnare. Med Johan Franzén, Henrik Sedin och Henrik Zetterberg borta kan man säga att det var en klok satsning från förbundskaptenerna?
– Ja, visst är det väl så. Men nu börjar dom här som ska producera försvinna för mycket. Vi hade i alla fall kanske tre producerande kedjor förut. Sedan har Johan Franzén, Henrik Sedin och Henrik Zetterberg gått sönder och det är tre tunga namn.
– Nu tror jag att det bara blir våra två första kedjor som kommer att producera när det blir tuffa matcher mot toppnationerna. Då gäller det verkligen att powerplay och boxplay fungerar. Där har vi superbra med Erik Karlsson som har imponerat stort här. Med honom och Daniel Alfredsson som skyttar har Tre Kronor ett hot hela tiden.

Vilka ser du som Tre Kronors naturliga ledare när lagkaptenen försvinner?
– Alfredsson kommer ta ett större ansvar, det är jag helt säker på. Niklas Kronwall har jag hört och förstått att han tar mycket ansvar. Han var kanske Sveriges bästa spelare i första matchen. Även vid sidan av tar han tag i taktpinnen och kommer dessutom att bli kapten nu.

Allt talar för att Patrik Berglund går in i kedjan med Alexander Steen och Gabriel Landeskog. Även om inte Berglund är en lika skicklig spelare som Zetterberg så tror inte Arvedson att det kommer innebära en så stor försämring.
– Jag sa innan turneringen att det är ingen som pratar om Patrik Berglund. Jag tror att han kan bli en riktig outsider som nu dessutom får en ännu större roll och jag tror att det är bra för Patrik att han får vara med i en av dom producerande kedjorna här.
– ”Zäta” gjorde en väldigt bra match mot Tjeckien, men har man ont i ryggen så är inte Patrik Berglund en försvagning. Alltså på grund av att ”Zäta” haft problem och då ändå inte skulle kunna vara på topp.
– Annars är ”Zäta” en av dom bästa spelarna i världen, men har man ont i ryggen så gör man sig inte rättvis.

Hur mycket tror du att det här kommer påverka laget i dagens match mot Schweiz?
– Det är väl lite grann att man får börja om. Första matchen är alltid lite oviss, var står vi, hur ser det ut och hur kommer det att kännas? Nu är det lite nytt igen med Marcus Johansson som förmodligen går in som center. Då får man börja om lite grann och prata ihop sig.
– Är det något som vi svenskar är bra på så är det att spela ihop oss som ett lag och ställa upp för varandra. Det kanske är så att det är flera som stegar upp och ta för sig nu så att det blir ännu mer ett lag.

Hur slutar Sverige mot Schweiz?
– Jag tror att det blir jämt. Schweiz är ändå mer van med stor rink jämfört med svenskarna. Vi spelade VM-final mot varandra för inte så länge sedan och då var Sverige flera storlekar bättre, men Schweiz är svårspelade. Jag tippar ändå att det blir 5-2 till Sverige.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 15 maj
16:20 Tyskland - Lettland VM
16:20 Tjeckien - Danmark VM
20:20 Schweiz - Storbritannien VM
20:20 Slovakien - Polen VM
torsdag 16 maj
02:00 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM