OS 2014

Vilade förstakeepern – på grund av tidsomställning

Han satte sin uttalade förstamålvakten Ondrej Pavelec på läktaren – för att han skulle få anpassa sig till tidsomställningen. Det var ett drag som visade sig ödesdigert för Tjeckiens förbundskapten Alois Hadamczik. Hans startande målvakt Jakub Kovar läckte som ett såll och Tjeckien förlorade premiären mot Sverige.
– Vi förlorade inte på grund av målvaktsspelet, hävdade Hadamczik efter förlusten.

Han är en mysteriernas man, Tjeckiens coach Alois Hadamczik. Inför OS valde han att peta flera starka NHL-namn, exempelvis Jiri Hudler, Roman Polák och sin egen svärson Jan Hejda. Inför premiären mot Sverige i går hade han dessutom placerat centern Martin Hanzal, som upplever sin genombrottssäsong i NHL, på läktaren – tillsammans med den uttalade förstamålvakten Ondrej Pavelec.

Just målvaktsvalet kom att leda till en hel del debatt efter matchen. Hadamczik satsade på KHL-målvakten Jakub Kovar, Avtomobilist Jekaterinburg, ett val som straffade sig ordentligt. Kovar byttes ut till förmån för Alexander Salak 51 sekunder in i den andra perioden. Då hade Henrik Zetterberg just skjutit 3-0 på Sveriges tionde skott i matchen.

Efter matchen, som slutade 4-2 till Sverige, förklarade Alois Hadamczik att han ville låta Ondrej Pavelec få tid att vänja sig vid tidsomställningen och att det var därför han hade hamnat på läktaren i premiären. Tidsomställningen hindrade däremot inte Hadamczik från att ge flera andra av sina NHL-spelare mycket istid. Backen Marek Zidlicky, New Jersey, spelade exempelvis nästan 27 minuter.
– Men målvaktsspelet var inte det som gjorde att förlorade, sade Hadamczik till den olympiska nyhetsbyrån efter matchen.
– Jag tyckte att vi såg bra ut och jag är övertygad om att vi kommer att ta oss till kvartsfinal.

Pavelec förväntas starta när Tjeckien ställs mot Lettland i morgon.