OS 2014

Rysk premiärseger – men utan briljans

Ryssland startade inte direkt upp OS-turneringen övertygande. Men det blev en tämligen säker seger mot Slovenien med 5-2 till slut utan att man bjöd publiken på det förväntade godiset i någon större utsträckning.

Ryssland öppnade OS-turneringen starkt. I fyra minuter. Då hade Aleksandr Ovetjkin och Jevgenij Malkin med var sina mål och assist sett till att ge laget en tidig 2-0-ledning mot Slovenien.

Men den förväntade utskåpningen blev aldrig av. Istället blev ryssarna lite övermodiga under resten av perioden och överarbetade det mesta för att i andra perioden inte ens göra det. Istället kom Slovenien in i matchen två gånger om i perioden.
Žiga Jeglič, den tidigare SSK-spelare, reducerade till 1-2 och satte även 2-3 strax efter att Ilja Kovaltjuk gjort 3-1 i slutet av perioden.

Det var bara ett mål upp inför tredje perioden, även om ryssarna aldrig såg pressade eller skakade ut utan tycktes ha saker och ting under.
Och ryssarna gick snabbt ut och punkterade tillställningen i perioden. Unge Valerij Nitjusjkin pressade sig in på mål och fick in 4-2 efter fyra minuter och lika många minuter senare satte backen Anton Belov 5-2, som också blev slutresultatet.

Jevgenij Malkin hade utöver sitt mål två assist och var poängbäst i det ryska laget. Aleksej Teresjtjenko hade två assist och var tillsammans med Ovetjkin (mål och assist) näst bästa ryska poängplockare.