SHL

OS – ett skyltfönster för Olimb

ANNONS

Han gör sin kanske bästa säsong i karriären för Frölunda. För Mathis Olimb blir OS i Sotji inte bara en häftig hockeyupplevelse, det ger honom även chansen att visa upp sig i det skyltfönster som vinterspelen innebär.
– Jag har lust att åka över och prova i NHL igen, säger den norska stjärnan till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mathis Olimbs SHL-säsong har varit en enda lång framgångssaga. Efter fjolårets skadehelvete har norrmannen studsat tillbaka starkt och varit Frölundas bästa poängplockare den här säsongen. Oavsett om han har spelat med Robin Figren och Andreas Johnson eller Dick Axelsson och Magnus Kahnberg har poängen trillat in.

När det i kväll är OS-premiär för norrmännen mot Kanadas stjärnlag har han därför en bra känsla i kroppen.
– Jag känner mig i jättebra form, men vi möter bra lag så det är mycket som ska stämma för att det ska gå bra nu också, säger Olimb som förväntas få välbekant sällskap i sin kedja i dag.
– Jag har alltid lirat ihop med Anders Bastiansen (Färjestad) i landslaget och kommer säkerligen att spela med honom nu också. Sedan blir det nog Mats Rosseli Olsen (Frölunda) som spelar med oss.

Bastiansen och Rosseli Olsen är kanske mest kända för sina defensiva färdigheter i SHL, men Olimb menar att de har fler strängar på sin lyra.
– ”Basse” gjorde faktiskt flest mål i landslaget förra säsongen så han har många offensiva kvalitéer. Jag tycker det är samma sak med Rosseli också. Jag tror att vi kan vara både en offensiv och en defensiv kedja och det är bra, vi ska vara en tvåvägskedja, säger Olimb.

Vad ska man förvänta sig av Norge i OS?
– Jag tycker vi har ett bra lag och jag hoppas att vi kan överraska. Målet är att överraska och visa att vi har många bra hockeyspelare i Norge.

”HAN MINNS NOG INTE VEM JAG ÄR”
Norge gjorde ett bra OS i Vancouver för fyra år sedan och pressade Slovakien i matchen om en kvartsfinalplats. Nu tror Olimb att det kan gå ännu bättre.
– Vi gjorde det okej då, men jag tycker att vi har tagit ytterligare ett steg sedan dess och blivit ett bättre lag, säger han.

Ni möter Kanada i premiären, ett lag ni förlorade mot med 8-0 för fyra år sedan. Känns det som en övermäktig uppgift?
– Äh, man har mött dem på VM och vet att de är människor de också. Det är ingenting man tänker för mycket på. Det är bara att åka in och spela.
– Men naturligtvis är det häftigt, det är ju världsstjärnor man möter och man får energi av att möta dem. Samtidigt får man inte vara rädd och nervös, man ska bara spela.

Du spelade med Kanadas stjärna Corey Perry som junior i London Knights i OHL. Har ni någon kontakt fortfarande?
– Haha, nej, jag tror inte ens att han kommer ihåg vem jag är. Men han var en skön kille och han har ju gjort jättesuccé i NHL så det är jättekul för honom. Det ska bli kul att möta honom, men även Matt Duchene som var här i Frölunda förra året.

Mathis Olimb inser att OS inte bara är en möjlighet att mäta sig med de bästa i världen, det ger honom även chansen att visa upp sig inför klubbar i andra, större ligor. Olimb testade på spel i Nordamerika säsongen 2010/11 när han skrev på för Chicago Blackhawks. En svår axelskada satte käppar i hjulet och det blev enbart spel i AHL för norrmannen. Den upplevelsen har inte avskräckt honom från att ta chansen igen – om den kommer.
– Jag har lust att åka över och prova, men det är mycket som ska stämma för att det ska hända. Det ska finnas klubbar som är intresserade också, men visst finns det en lust att prova igen under rätt omständigheter.

Risken att hamna i AHL lockar inte?
– Nej, det gör den inte. AHL är en bra liga och är man ung så utvecklas man säkert bra där också, men nu är jag 28 år och då känns det inte riktigt rätt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM