SHL

”Varje gång dom smetar senap på en korv tjänar Loob pengar”

ANNONS

AIK har hamnat på efterkälke i SHL-tabellen och Djurgården har svårt att utmana topplagen i Hockeyallsvenskan. Stockholmshockeyn står inför en hel del problem. Hockeysverige.se tog hjälp av Radiosportens hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson för att reda ut vari problematiken egentligen ligger.
– AIK har ett underskott när det gäller biljettintäkterna på fem miljoner så man lever i misär. Djurgården skär inte heller guld, säger Jansson.

Kan det gå så illa att Stockholm kommer att vara utan lag i SHL nästa säsong? Hur kan det ha gått så fel för två av svensk hockeys mest klassiska hockeylag? Frågetecknen är många givetvis när det gäller AIK och Djurgården. Hockeysverige.se bollade vidare frågeställningarna till Radiosportens hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson. Han har varit involverad i båda klubbarna när de blomstrade som mest och han har även varit ordförande i Stockholms Ishockeyförbund.

Hockeysverige.se fick en pratstund med honom om AIK:s kräftgång och om just varför Stockholmshockeyn inte lyckas behålla sina talanger i främst AIK och Djurgården.

L-G, varför ligger AIK sist i SHL?
– Därför att man inte har tillräckligt bra spelare.

Har AIK underskattat SHL då man tagit in en helt oprövad sportchef i Daniel Rudslätt och en tränare, Rikard Franzén, som inte haft något jobb som head coach på den här nivån tidigare?
– Man har inte underskattat SHL utan man har fått rätta munnen efter matsäcken. I dagens läge gäller det inte bara att ha ett bra powerplay, boxplay, uppspel, nedspel och allt vad det heter. Du måste ha en bra plånbok också. Dom möjligheterna har man inte haft och heller inget annat Stockholmslag har haft samma ekonomiska möjligheter.
– Intäktskällorna när AIK och Djurgårdens spelar, oavsett om det är i Globen eller på Hovet, är ganska ringa. Det är mest Arenabolaget som tar pengarna och inte som i exempelvis Färjestad. Jag brukar säga det att varje gång dom smetar senap på en korv tjänar Håkan Loob pengar.

Den senaste tiden har AIK tappat två av sina finska spelare, Teemu Ramstedt och Esa Pirnes (bilden ovan). I framför allt skilsmässan med Pirnes tror L-G Jansson att det påverkat laget mycket negativt.
– Klart att det är negativt. Jag vet att spelarna, ledarna och alla runt AIK, framför allt när det gäller Pirnes, reagerat starkt. Ramstedt vet jag inte eftersom det var ganska tyst när han lämnade och där fanns det nog ingenting man kunde klandra.
– I Pirnes fall vill man hävda att, muntligt i alla fall, man hade en överenskommelse med honom att pensionspengarna som inte var utbetalda i tid skulle komma vid ett senare datum. Det hade han godkänt enligt vd:n Peter Birath, men hans agent hade sagt att det inte går. Nu har Pirnes flyttat hem till Kärpät och dom leder väl finska ligan?
– Killarna och sportchefen Daniel Rudslätt är självklart förbaskade och man ska komma ihåg att Pirnes har varit bra. Han har nog varit genomgående bästa AIK:are i och med att Mattias Janmark varit så mycket skadad.

Vem har annars överraskat på dig mest i AIK:s lag?
– Överraskat vet jag inte, men jag skulle kunna säga så här att det som överraskat på mig är att man bitvis har kunnat hålla spelet uppe. Daniel Larsson har räddat AIK många gånger. Jag skulle nog snarare säga att det är kollektivet och inte några enskilda spelare.
– Janmark Nylén har väl ändå överraskat men ändå inte. Vi alla visste om att det är en väldigt duktig spelare, Stocksund-kille från början. På det viset är det ingen överraskning och att han sedan har varit skadad har naturligtvis varit ett elände.

”MAN LEVER I MISÄR”
Det pratas väldigt mycket om att toppklubbarna inom Stockholmshockeyn har sämre förutsättningar än exempelvis HV71, Modo, Skellefteå och så vidare. Vi passade på att fråga L-G Jansson om han kan utveckla och vara mer konkret i hur det skiljer sig.
– Det är bra att du ställer den frågan. Rent ismässigt har Kinnarps Arena (Jönköping) fyra arenor, Skellefteå har tre och jag tror man håller på med den fjärde. Över huvud taget tillgängligheten. Man tränar väldigt mycket, men det gör även Stockholmskillarna. Men man kan inte träna mer än tiderna lagen har tilldelats i Stockholm. Det är inte förödande, men det är väldigt negativt för framför allt unga spelare. Sedan har vi det här med faciliteterna runt omkring med teknikrum, skottramper och så vidare. Allt sådant som har utvecklats mer och mer senaste åren. Det är inte längre bara ett omklädningsrum och sedan ut på isen. Utan det är även noggrannare förberedelser. Inför varje träning kör man exempelvis ett fyspass. Där har stockholmshockeyn jättedåliga förutsättningar. Det här kan man säga är det rent sportsliga som skiljer.
– Sedan har du ekonomin i AIK och Djurgården. När vi var på AIK mot HV 71 uppmanade speakern att alla måste komma på dom matcherna som är kvar: ”Nu är det allvar”. AIK har ett underskott när det gäller biljettintäkterna på fem miljoner så man lever i misär. Djurgården skär inte heller guld.
– Här kan jag undra lite ibland. AIK och Djurgården är två av svensk hockeys finaste varumärken, det går inte att komma ifrån oavsett vad man tycker och det är väl bara i Leksand man är mer engagerad än i Stockholmslagen. Detta stora upptagningsområde – 20 procent av alla lirare finns i Stockholm – och vi skulle bergis kunna ha två SHL-lag med spelare som är ute i landet men som är från Stockholm.
– För länge sedan sökte sig landsortsgrabbarna till Stockholm, men nu söker sig Stockholmsgrabbarna sig ut i landet. Vi kan ta den här nya backen Oliver Kylington som också varit i Stocksund, AIK och Nacka. När han skulle ta steget vidare var det ingen som kunde hantera det i Stockholm. Då hamnade han i stället ute i landet (Färjestad).

Är ekonomin det största problemet som du ser det?
– Ekonomin är självklart viktig. Klart att har man inget folk på matcherna har man inga intäkter, men med ett sådant stort näringslivsutrymme som finns i Stockholm kan jag tycka att det är lite barnsligt, klart att det är lätt att säga, att man inte har några stora sponsorer som håller klubbarna under armarna.
– AIK Fotboll har hur mycket folk som helst på sina matcher, men AIK Hockey har mindre än vad Djurgården har som ligger i allsvenskan.
– Det är komplext, men det handlar inte bara om att man måste kunna träna mycket och göra allting sådant. Jag tror att föreningarna måste, om det nu går, ta ett större ansvar för att jaga annan ekonomi än bara publikintäkterna.

Stockholmshockeyn blöder på ungdomssidan då det gället utflyttning till första hand Hockeygymnasium. Hur ska man få stopp på det?
– Jag jobbar en hel del i Nacka när jag inte längre är med i Stockholms Ishockeyförbund. I dagarna har alla föreningar i Stockholm skrivit på en avsiktsförklaring där man har för avsikt att inte värva spelare från varandra. Ledare och föräldrar får inte exempelvis värva spelare från Värmdö till AIK.
– När man kommer upp i 15-16 år måste man lämna och gå till storklubbarna, men det är en sådan turbulens i Stockholmshockeyn och det är därför som man söker sig ut i landet. Dom tycker helt enkelt att man inte har någonstans att ta vägen. Med Djurgården i allsvenskan och AIK på dekis i SHL tycker framför allt farsorna att här finns inga möjligheter. Huddinge vet vi inte om dom går upp i allsvenskan så under AIK och Djurgården har vi bara division 1-lag. Även Hammarby som också är ett starkt varumärke är i division 1.
– Det är en för dålig nivå för att behålla den här mängden av duktiga hockeyspelare som kommer fram.

Ett svårt och ganska stort problem att lösa med andra ord?
– Ja, och jag tror att klubbarna tillsammans måste ta ansvaret. Djurgården och AIK har nu insett att man måste börja jobba med klubbarna i distriktet och det verkar som alla klubbar har en mycket seriös inriktning när det gäller det.

Vad kan AIK mot Djurgården i en eventuell kvalserie innebära för Stockholmshockeyn?
– Det kan åtminstone kortsiktigt innebära att det kommer 13 850 åskådare till vår glob och att vi får bra matcher ute i landet, men framför allt här i Stockholmstrakten.
– Ungdomshockeyn i Stockholm blöder inte så till vida. Utan det är när man kommer upp och ska ut på gymnasium, när du är 16-17 år, som det börjar blöda. Men jag är rädd för att AIK och Djurgården kanske slår ut varandra, om nu Djurgården går dit vill säga.

Får vi se ett, två eller rent av noll lag från Stockholm i SHL nästa säsong?
– Om jag inte ska vara spontan utan tänka igenom vad jag ser så kan det max bli ett lag.

Dagens matcher
Skellefteå – HV 71 (C More)
Örebro – Leksand (C More)
AIK – Linköping (C More)
Frölunda – Färjestad (C More)
Luleå – Växjö (C More)
Modo – Brynäs (C More)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games