SHL

Huokko: ”Tar han inte rekordet ska jag skälla på honom”

ANNONS

Patrik Hersleys tunga bössa har skottat in honom i rekordboken. I går sköt leksingen sitt 21:a mål för säsongen och tangerade därmed Jan Huokkos backrekord. Nu hoppas Huokko att Hersley klarar av att slå rekordet också.
– Tar han inte det här rekordet med dom förutsättningarna han har så ska jag åka ner och skälla på honom, säger Huokko till hockeysverige.se med ett gott skratt.

Den 11 mars 1999. Per-Erik Eklund och Magnus ”Sigge” Svensson passar fram till Jan Huokko som gör sitt 21:a mål för säsongen. Platsen var Leksands Isstadion, För motståndet stod Brynäs med Johan Holmqvist i målet. Matchen vanns av hemmalaget med 4-3, men det var Brynäs som blev svenska mästare under Roger Melins ledning samma säsong.

Målet som Leksandsbacken Janne Huokko gjorde kom att betyda målrekord för backar i elitserien. Ett rekord som kan slås i morgon då Leksand möter Luleå i Coop Norrbotten Arena eftersom Leksandsbacken Patrik Hersley med sina två mål mot Linköping tangerade Huokkos målrekord.

Jan Huokko själv ser det bara som något positivt om Hersley nu skulle kunna ta rekordet ifrån honom.
– Hur jag tänker kring det? Ingenting egentligen. Det är kul givetvis. Tar han inte det här rekordet med dom förutsättningarna han har så ska jag åka ner och skälla på honom, skrattar Huokko.
– Rekord är till för att slås och det hoppas jag att han kommer göra. Lite överraskad är jag att rekordet har hållit så pass länge, men samtidigt är det ingenting som man går omkring och tänker på.

Kan du se likheter mellan dig och Patrik Hersley som spelare?
– Ja, men vi gillar ju att skjuta bägge två så det är väl likheten. Sedan är Patrik större än vad jag är.

Hur ser du på Patrik Hersleys säsong?
– Inte en aning. Jag har inte följt hockeyn över huvud taget. Jag kollar ju resultaten och så där men inget mer än så. Man höll på med det i så många år, men nu är det annat som gäller i mitt liv.
– Jag är inte fanatisk så jag följer med tittar och läser allt som står. Klart att jag sedan tittar på resultaten i SHL, HockeyAllsvenskan men även i division 1 och så vidare.
– Av det jag har förstått har Hersley i alla fall gjort en bra säsong i Leksand.

Hur minns du själv säsongen 1998/99 då du satte det här rekordet?
– Oj, det var ju så länge sedan så det kommer man nästan inte ihåg någonting av, men det rullade väl på bara, säger Huokko med ett skratt och fortsätter:
– Det var inte så mycket snack om det i laget. Det var mycket mål i PP. Jag hade ”Sigge” med mig på andra sidan och alla såg ju till så att inte han fick skjuta. Man kan väl säga att jag fick bra med utrymme.

Och Sune Bergman, Leksands coach, gav fria tyglar antar jag?
– (Skratt) Det var aldrig fria tyglar med Sune. Jag spelade med ”Masken (Anders Carlsson), Per-Erik (Eklund) och dom i PP har jag för mig. Det var bara att åka och se till att du hade fri yta så fick du passning på bladet så det bara var att skjuta.

Leksand ligger just nu på en sjundeplats i SHL och även om Jan Huokko inte följer med hur det ser ut spelmässigt för laget är han imponerad av deras insats den här säsongen.
– Jag har bara tittat på resultaten, men inte sett några matcher. Tittar jag bara på resultaten så tycker jag att dom gjort det mer än godkänt. Jag menar, Leksand är nykomlingar och det är tufft.
– Man har fått ihop det bra med tanke på ekonomin och den biten så jag tycker att Leksand har gjort det riktigt bra.

Du själv tränar Kramfors i division 2, hur fungerar det?
– Ja, precis. Jag håller på lite grann på hobbynivå bara. Det är grabbar som håller på för skoj skull och det är väl vad en annan också gör.

Hoppar du in och spelar ibland också?
– Nej, för fasiken. Det gör jag inte och det känner jag inte alls för. Jag spelar inte ens med veteranerna. Allt det där ligger på hyllan numera, avslutar Janne Huokko med ett skratt.

Det återstår att se om Jan Huokko får sätta sig i bilen hemma i Kramfors för att åka ner till Leksand och hylla Patrik Hersley – eller om det blir så att han får skälla lite på den skånske masen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL