Nyheter

Björklövens mörka tid: ”Supportrarna lider”

ANNONS

Elva raka förluster har förvandlat Björklöven från en playoff-kandidat till allsvensk jumbo. Inför slutspurten av grundserien är förutsättningarna glasklara för nykomlingen: börja vinn eller förberedd er på en kvalserie. 
– Klart att våra supportrar lider av situationen. Det är alltid skönare att vara med och slåss i toppen, säger lagkaptenen Mats Lavander till hockeysverige.se.

 

Utan att överdriva kan man påstå att säsongens nykomlingen i HockeyAllsvenskan har en uppförsbacke framför sig för tillfället. Björklöven, som av många tippades slåss om en förkvalplats, ligger just nu sist i serien, har gjort minst mål och har släppt in flest. Just nu stoltserar laget med en mindre smickrande svit på elva raka förluster och ingen seger över huvud taget under 2014.

Men vad är det som inte kuggar i hos den svenska mästarklubben från 1987? Lagkaptenen Mats Lavander värvades från Brynäs inför årets säsong och hockeysverige.se skickade den frågan vidare till honom.
– Det är som du säger, vi har släppt in för mycket mål och gjort på tok för lite mål framåt. Egentligen kan man säga att det är en brist på både offensiv och defensiv.

Kan du peka på varför ni brister i båda ändar så att säga?
– Det där är alltid svårt att svara på, men vi måste ha trafik och vara starkare framför kassarna. Det är väl framförallt det. Trots allt är det där som det till slut avgörs. Vi har varit lite för veka där.
– Sedan har vi haft ganska tuffa förutsättningar med alla skador som vi haft. Det är egentligen helt sjukt hur mycket folk vi har haft borta. Kanske inte hela säsongen, men i alla fall stora delar av den. På så sätt har det inte varit någon enkel säsong.

”ETT TUFFT LÄNGE – MEN INTE KÖRT”
Björklöven hade en relativt bra inledning av säsongen och mycket tydde på att man skulle vara med och slåss om topp sju-placeringarna. Men något hände och Björklöven föll som en ganska tung sten genom tabellen.
– Vi spelade bra i början, men förlorade ändå väldigt mycket matcher. Sedan kom vi in i ett stim där vi egentligen vann väldigt många. Då vann vi med ofta med uddamålet mot i början då vi brukade förlora med uddamålet.
– Vi lyckades minimera misstagen och vara lite mer effektiva framåt vilket ofta var det som avgjorde matcherna och gjorde så att vi kunde vinna med ett mål i stället för att förlora med ett. Det såg ganska bra ut ett tag.
– Nu är det som du säger ett tufft läge, men det är inte kört på något sätt.

Mats Lavander spelade förra säsongen i elitserien med Brynäs och har totalt sju elitseriesäsonger bakom sig. Vi bad honom titta tillbaka på dom säsongerna och ge sig på en enklare analys av vad som saknas i Björklöven för att man ska vara med och slåss i toppen av HockeyAllsvenskan.
– Vi har saknat stabilitet såklart och inte vara konsekventa hela tiden. Sedan har vi pendlat alldeles för mycket i våra prestationer. Klart att vi har haft mycket skador, men det är så jäkla lätt att skylla på det. Vi har presterat för dåligt i för många matcher.

Så här långt har Lavander själv svarat för tre mål och fyra poäng på 29 matcher. Något som han givetvis inte själv är nöjd med.
– Jag har haft det jättetufft kan man väl egentligen säga. Jag missade hela försäsongen när jag bröt foten och gick i gips en och en halv månad. Man kan väl säga att jag tappade två månader helt medan dom andra gnuggade på.
– Sedan har jag haft ganska mycket annat strul där jag varit tvungen att kliva av sex eller sju matcher då jag haft lite andra skavanker. Självklart ska jag kunna spela och prestera bättre ändå, inget snack om det. Det låter som dåliga ursäkter, men det gör sitt ändå.

Att förlora en försäsong betyder trots allt ganska mycket på den här nivån antar jag?
– Klart att vissa är bättre på att hantera skador och vissa är sämre. Vissa behöver kortare tid för att komma tillbaka i bra form medan andra behöver lite längre tid. Det där är lite olika från spelare till spelare, men jag har inte fått det att stämma riktigt ännu.

”VI HAR DOM RÄTTA KARAKTÄRERNA”

Hur tänker ni i gruppen inför avslutningen av HockeyAllsvenskan?
– Det enda vi egentligen har framför oss är att vi måste börja vinna matcher och då handlar det alltid om nästa match. Det gäller att hålla hög nivå på träningen så det inte blir några häng-skallar.
– Vi ska se till att göra det bästa vi kan med förberedelser, träning, maten, sömnen och allting. Då finns det hopp om livet. Det har också sett bra ut på träningarna så det gäller att ta den första segern och sedan fortsätta vinna matcher.

I våras var det fest i Umeå när laget gick upp i HockeyAllsvenskan, hur är tongångarna i hockeystaden idag?
– Jag är inte mycket ute på stan faktiskt. Klart att supportrarna hade väntat sig mer. Speciellt eftersom vi hade en bra trend i höstas vilket gjorde att supportrarna fick upp lite förhoppningar också.
– Klart att våra supportrar lider av situationen. Det är alltid skönare att vara med och slåss i toppen och hoppas på lite roligare kvalsammanhang än det som väntar om vi blir kvar på den platsen vi ligger på just nu.

Ni hade ändå en skaplig klack på plats under er senaste träning har jag förstått.
– Det var ganska häftigt. På ståplats var det ett ganska stort gäng som sjöng ramsor och hejade på oss. Klart att sådant värmer för oss spelare. Kan det ge oss en extra procent i energi så kan det vara skillnaden i matcherna. Häftigt att vi har det stödet trots att det gått trögt mot slutet.

Ikväll ställs Björklöven mot seriefyran Malmö. Ett Malmö som Mats Lavander blivit imponerad av tidigare under säsongen.
– Vi fokuserar på att göra en jättebra match. Jag tycker att vi spelade rätt bra där nere senast där vi förlorade med 3-1. Malmö gjorde sista målet i tom kasse.
– Klart att Malmö är ett bra lag och jag tycker att dom varit väldigt duktiga tidigare under säsongen när vi möts. Man är ett riktigt topplag med stabilitet bakåt och många duktiga spelare. Det blir en jämn och jättesvår match, men den ska vi ta.

Vad talar för att Björklöven undviker den negativa kvalserien?
– Vi har dom rätta karaktärerna i laget och det är ingen som viker ner sig. Vi har haft våra brister men jag själv, men jag vet att även grabbarna känner likadant, att det inte är på något sätt omöjligt. Vi ska göra det här tillsammans och det tror jag stenhårt på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM