Toronto

Draftettan ger Calder Trophy-vibbar

När San José Sharks tjeckiske succérookie Tomas Hertls säsong tog slut blev kampen om Calder Trophy plötsligt helt öppen igen. En som har tagit fasta på det är förra sommarens draftetta Nathan MacKinnon.

I natt sköt 18-åringen sitt Colorado Avalanche till seger i hemmamötet med Minnesota Wild. MacKinnon gjorde det matchvinnande 5-3-målet i 5-4-vinsten och hade även en assist i matchen. Därmed toppar han nykomlingarnas mål- och poängliga i NHL med 19 mål och 37 poäng på 53 matcher.

MacKinnon frispelades av den tidigare Sdertäljebacken André Benoît med 2.25 kvar av den tredje perioden. Han dribblade Minnesotakeepern Niklas Bäckström sönder och samman innan han lyfte in pucken.

I Colorado noterades Gabriel Landeskog för en assist. Han förlängde därmed sin poängsvit till fyra matcher.

*****

Pittsburgh Penguins gav formsvaga Los Angeles Kings ytterligare en förlust i natt. Men det var varken Jevgenij Malkin eller Sidney Crosby som var den stor segerorganisatören. I stället klev finländaren Jussi Jokinen fram och gav Penguins ett lyft.

Den OS-aktuella forwarden sköt ett mål och hade två assist i 4-1-segern. Han var också den som fick Jonathan Quick i Los Angeles kasse utbytt ttill förmån för Martin Jones efter sitt 3-1-mål i powerplay i den första perioden. Då hade Quick bara stoppat tre av de sju första skotten han hade ställts inför.

Malkin hade mål och assist i matchen medan Sidney Crosby plockade en passningspoäng, hans 75:e poäng för säsongen.

*****

Nazem Kadri fortsätter att vara stekhet i Toronto. I natt svarade den 23-årige centern för tre assist när Maple Leafs körde över Florida Panthers med 6-3 i Air Canada Centre. Kadri har därmed sju poäng (2+5) på sina fyra senaste matcher, ett facit som kanske kan lugna de trejdrykten som har cirkulerat kring honom den senaste tiden.

Phil Kessel fortsätter ckså att vara produktiv i Toronto. Hans två assist i natt förde upp honom på sjätte plats i NHL:s poängliga. 26-åringen har mäktat med 57 poäng (27+30) på 56 matcher för Leafs.