Nyheter

23 år och redan en veteran

ANNONS

Hon är bara 23 år gammal, men ändå en veteran i landslagssammanhang. Leksands forward Cecilia Östberg är en av spelarna som måste spela på topp i Sotji om Damkronorna ska ha chans på en medalj. 
– Det är inte så att bara för man kommer med till ett OS är man nöjd. Utan det är medaljerna som man vill ha, säger hon till hockeysverige.se.

I dag fortsätter hockeysverige.se Damkronornas uppladdning inför OS-hockeyn i Sotji.

När OS-turneringen 2010 spelades i Vancouver tog sig svenskorna fram till match om tredjepris mot Finland. Där förlorade man dock i sudden death. En av spelarna som var med redan då var Cecilia Östberg från Leksand. I dag tillhör 23-åringen lagets mer rutinerade spelare.

Foto: Bildbyrån

Hockeysverige.se fick en pratstund med Östberg och började med att fråga hur stämningen och förväntningen i gruppen är nu då det börjar närma sig avresa till Sotji.

– Stämningen är sjukt bra. Vi har haft bra träningar här i Norrtälje och alla är verkligen på tå och fokuserade. Vi jobbar vidare med det vi har tränat på under säsongen så vi får alla pusselbitar på plats.

Vad har ni lagt fokus på träningarna som ska få pusslet helt?
– Fokus har varit på att finslipa det vi har tränat på under säsongen. Nu handlar det mer om att formtoppa och träna för få allting att sitta på plats.
– Under hela säsongen har vi tränat in det som vi ska leverera nu under OS. Man kan väl säga att vi just finslipat på allting som vi grundat.

Blir det någon tuff fysisk träning också eller handlar det mest om lite lättare träning?
– Vi ligger på och kör ganska tufft här och trycker på hårt så vi får igång pumpen och så där inför turneringen. Men ändå är det på en nivå så vi kan återhämta oss på ett bra sätt.

Cecilia Östberg spelade OS 2010 men har även spelat med Damkronorna i VM. OS och VM är ganska långt ifrån samma sak om man ser det till inramningen menar Östberg.
– För det första är det helt andra publiksiffror. Vi är inte vana att spela inför så mycket folk. Under OS, i alla fall i Vancouver, var det riktigt mycket folk på plats och kolla vilket är lite speciellt för oss.
– Sedan är det mycket mer media runtomkring samtidigt som ett OS är väldigt stort.

Hann du göra något annat än att spela hockey när du var i Vancouver?
– Jag kollade inte på någon annan idrott, men jag var på herrarnas OS-final. Vi får se om man hinner kolla på något annat också, men i första hand har man fokus på sitt eget så att man inte ger sig ut på någonting som gör att man behöver stressa själv.

Vad är ditt starkaste minne från turneringen i Vancouver?
– Det största minnet är väl första matchen när man kliver in på arenan och hörde publiken samtidigt som man tittade upp på läktaren och såg alla supportrar. Jag hade aldrig varit med om det trycket innan. Sedan var ju även invigningen häftig att fått vara med om.


Foto: Bildbyrån

”Det är medaljen som betyder någonting”
Sverige slutar fyra i turneringen efter att ha förlorat turneringens sista match efter förlängning mot Finland.
– Det var en riktigt jämn match och vi hade otur med studsen när Finland gjorde sitt mål i sudden. Pucken gick på någons klubba och in i mål. Det var ganska mycket otur och det kunde lika gärna ha varit vi som vunnit så det var en tung förlust.

Vad skulle en OS-medalj betyda för dig personligen?
– Jättemycket! OS är en stor turnering, men har du inte presterat och inte har någon medalj därifrån så är det faktiskt inte så mycket större än något annat. Det är medaljen som betyder någonting.
– Det är inte så att bara för man kommer med till ett OS är man nöjd. Utan det är medaljerna som man vill ha.

Sverige vann silver 2006 i Turin och Cecilia Östberg tror att ny medalj i Sotji skulle betyda mycket för damhockeyn i Sverige.
– Det tror jag skulle betyda sjukt mycket. Det kommer att var en tuff väg dit och tuffa matcher eftersom alla lag har toppat och är där för att vinna.

Den här säsongen har Cecilia Östberg svarat för 14 mål och 34 poäng på 24 matcher i Riksserien. På det slutade hon på en nionde plats i den totala poängligan.
– Säsongen har varit helt okej. Jag har haft någon småskada så jag har fått stått över några matcher. Annars tycker jag att säsongen varit bra.
– Med laget har det väl varit lite upp och ner. Vi har ett ganska ungt lag så det har blivit lite berg och dalbana, men det har fungerat bra mot slutet och det känns bra inför slutspelet.

Östberg är inte ensam OS-representant från Leksand. Även Lina Wester och Sofia Engström finns med i truppen.
– Sofia Engström är en spelskicklig back men även en stark skridskoåkare med bra spelsinne och som kan slå bra passningar.
– Lina Wester är en hårt jobbande center. Hon är bra över hela banan och gör sällan några misstag. Det är tryggt att ha henne på isen.

Säsongen 2011/12 tog Cecilia Östberg ett uppehåll från hockeyn eftersom inte motivation riktigt fanns där.
– Inte förra säsongen men säsongen innan det spelade jag inget alls. Jag hade lite motivationssvårigheter och kände att jag behövde ta ett uppehåll för att få tillbaka motivationen.
– Jag hade egentligen lagt av helt där och tänkte egentligen inte fortsätta. Sedan satte jag på mig skridskorna och då fanns känslan där igen.

Om du skulle plocka ut ett par spelare som svenska folket ska titta lite extra på under OS, vilka skulle det bli?
– Erika Grahm som är en väldigt stark forward som spelar med mycket hjärta och en tjej som är bra på att visa vägen. Hon kan gå in och göra det där avgörande.
– Emma Eliasson. Hon är en väldigt spelskicklig back och som kan göra dom här mest oväntade sakerna. Det är riktigt kul att kolla på henne när hon spelar hockey.

Vad talar för att Sverige spelar OS-final i Sotji?
– Vi kommer ta det match för match så får vi se hur långt det bär. Det är i två matcher som det gäller och har vi en bra känsla i gruppen kan allt hända.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL