SHL

”Magnus och Niclas kommer att spela för LHC”

ANNONS

Stor intervju med Johan Hemlin

Fiaskosäsongen är lagd till handlingarna. Nu försöker Linköping se framåt – med hjälp av två backveteraner. Nu står det nämligen klart att båda Magnus Johansson och Niclas Hävelid fortsätter till hösten.
– Både Magnus och Niclas kommer att spela i Linköping nästa säsong, säger sportchefen Johan Hemlin till hockeysverige.se.

Många trodde att Linköping skulle vara med och nosa på SM-guldet i slutet av årets säsong. Nu fick östgötarna koncentrera sig på att säkra sin plats i elitserien, utan att hamna i en stressande kvalserie. Ett till synes lyckat tränarbyte där Harald Lückner ersatte Hans Särkijärvi fick tillräcklig fart på spelarna i LHC för att säkra klubbens elitseriestatus säsongen 2012/13.

Sportchef i Linköping HC är Johan Hemlin, 39. Hockeysverige.se tog pulsen på honom inför kommande säsongens lagbygge.

Många talar om att Linköpings äldre spelare blev ifrånåkta av dom andra lagen i elitserien, hur ser du på den kritiken?
– Vi hade ett lag med en äldre struktur än vi tänkte oss från början. Linköping har inlett en generationsväxling, men ett antal bakslag gjorde att vi var tvungna att ta in några spelare som höjde medelåldern i laget. Nu ser vi fram mot nästa säsong och där kommer vi fortsätta vår generationsväxling.
– Jag instämmer inte i kritiken att vi skulle bli ifrånåkta. Däremot blir det en annan typ av hockey när man har en äldre ålderstruktur i laget. Jag tycker vi hade väl så skickliga skridskoåkare, dock inte i alla lagdelar, i Linköping som övriga lag i serien.

Blev det en oro med alla skador under första halvan av säsongen?
– Tittar man i stort över hela säsongen så var vi för ojämna. Dels i matcherna, men även om man ser det från match till match.
– Vi har dragit ner ganska rejält på spelarkostnaderna vilket givetvis påverkar truppens utseende. Sedan får vi en långtidsskada på Carl Söderberg och en lång avstängning på Sebastian Karlsson och i en så pass jämn serie som elitserien är så märks det givetvis.
– Vi har varit i slutspel åtta år i rad. Nu missade vi att ta oss dit den här säsongen, men det innebär inte att allt var ”kasst” den här säsongen. Vi tar med oss dom bra saker, tar lärdom av det som inte var lika bra in till förberedelserna inför nästa säsong.

Vilken förändring i ledarskapet ville ni ha när Hans Särkijärvi fick lämna över tränarjobbet till Harald Lückner?
– Det uppkom i en situation där vi behövde ge gruppen ny energi. Vi ville bryta den negativa resultattrenden och få in ett nytt ledarskap.
– Hasse har gjort ett jättefint jobb här i LHC och han kan och ska gå med högt huvud med tanke på vad han presterat i Linköping. Men vi behövde en förändring och lite justeringar i det taktiska och för att åstadkomma det förändrade vi det som gick att förändra just då.

Är Harald Lückner kvar som tränare i Linköping kommande säsong?
– Det är i dag inte klart vem som tränar Linköping nästa säsong även om det just nu spekuleras en hel del.
– Harald kommer inte vara head coach i Linköping kommande säsong, så mycket är i alla fall klart. Vi vet hur vi vill att det ska se ut, men det ska gå rätt väg inom klubben innan vi går ut med det.

Kommer ni satsa på flera tränare kommande säsong?
– En head coach och en assisterande är det vi först och främst jobbar med. Sedan kommer vi titta på det här med vem som kommer att vara målvaktscoach, videocoach, fystränare och så vidare och vilka uppgifter varje ledare ska ha.
– Magnus Hävelid och Johan Schillgard finns kvar i organisationen, men i vilka roller dom kommer att agera kommande säsong är inte klart.

Johan Hemlin är i alla fall kvar som sportchef?
– Jag är sportchef 2012/13.

Varför lyckades ni inte få fart på Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac under säsongen?
– Det är alltid komplicerat med spelare på artistavtal. Vi har fått det att fungera tidigare men i år blev situationen tyngre. Flera av våra spelare har underpresterat den här säsongen, inget snack om det. I Jannes och Hlinkas fall har jag inget bra svar på varför dom inte kom upp i normalstandard.
– Trots allt kom Janne upp i 23 poäng på 37 matcher och slutade femma i interna poängligan och Hlinka sexa. Året innan det var Hlinka etta och Janne trea. Deras prestation den här säsongen är icke godkänd, men det är de inte ensamma om.

Ser vi Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac i Linköping även nästa säsong?
– Vi för en diskussion om hur vi vill att truppen ska se ut nästa säsong. Jag är jag inte något stort fan av artistkontrakt, men ibland är det nödvändigt. Ska vi använda oss av det ska det kanske i första hand vara i slutet av säsongen och inte tvärtom och framförallt som komplettering.
– På frågan om Hlavac och Hlinka framtid kommer svar inom kort.

På målvaktssidan har ni Fredrik Norrena och Axel Brage under kontrakt även nästa säsong.
– Det stämmer, men vi för även en diskussion med ”Crille” (Christian Engstrand).
– Just nu är vi inne i en fas där vi har samtal med samtliga spelare i Linköping där vi gör utvärderingar av säsongen som varit. Att man kan göra det redan nu är den enda fördelen av att ha spelat klart tidigt, men den fördelen hade jag gärna varit utan.
– Innan vi har gjort klart om vi förlänger med spelare eller inte vill vi att det går rätt väg innan vi kan gå ut med det officiellt.

Magnus Johansson och Niclas Hävelid är två viktiga spelare i Linköping, men ingen står idag under kontrakt. Hur går tankarna där?
– Både Magnus och Niclas kommer att spela i Linköping nästa säsong, det kan jag säga i dag.

Klas Dahlbeck?
– Klas har redan tidigt deklarerat att han kommer att satsa på spel i NHL eller AHL i första hand så vi räknar inte med honom till nästa säsong.
– Däremot har vi tagit hem Linus Hultström som varit utlånad till Oskarshamn under säsongen där han gjort en väldigt bra säsong.

Tony Mårtensson har deklarerat att han inte kommer spelar i Linköping framöver, men hur ligger det till med Mattias Weinhandl?
– Jag har valt att inte räkna med Mattias inför någon säsong. Hittar vi däremot en överenskommelse med honom om hemkomst till LHC ser vi naturligtvis till att ordna en plats för honom.

Vilka spelare är klart redan i dag att ni släpper?
”Musse” Håkanson, Patrick Yetman, Michael Holmqvist och Mark Hartigan har alla fått beskedet att dom inte får kontrakt med Linköping kommande säsong. Sedan för vi en dialog med Pontus Petterström, Kalle Olsson, Robin Persson, Christian Engstrand och med flera om kommande säsong.
– Det finns även spelare som vi har kontrakt med som vi för dialog med om hur situationen, istid och roll kommer se ut i LHC inför kommande säsong.

Lyfter ni upp några juniorer i A-truppen till kommande säsong?
– Vi har bra juniorer med bland andra Sebastian Ottosson, Mattias Bäckman och Linus Hultström. Dessutom har vi Joachim Nermark och en rad andra spelare.
– Det finns en individuell plan för varje spelare där vi ser till vad som är varje individs bästa. Här finns det flera olika exempel. Om vi tittar på Erik Lindhagen så släppte vi honom till Växjö utan något avtal med honom till Linköping, men hela tiden höll vi hans utveckling under uppsikt.
– Ett annat exempel är som i Hultströms fall där vi lånade ut honom till Oskarshamn med ett bindande avtal till Linköping.
– Om vi tar ett exempel från J20-laget där vi har en killar som Marcus Högberg, Marcus Modigs, Claes Nordén, Christopher Fish, Jonatan Nielsen, Jesper Pettersson med fler. Det finns kanske fyra eller fem olika alternativ, men vilket är det bästa? Pendla mellan A-lag och J20? Spela i ett topplag i division 1 och så vidare. Vi måste hela tiden se till spelarens utveckling.

När ser vi Linköping som svenska mästare?
– Mycket snart hoppas jag. Vårt mål är att alltid gå till slutspel. Tar vi oss dit har vi i alltid chansen.

Text: Ronnie Johansson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM