Alla hatar Avery

Han rör upp känslor var han än visar sig.
Antagonisternas antagonist, Sean Avery, var i sitt esse när hans New York Rangers bortabesegrade Toronto Maple Leafs med 3-2 efter straffar i natt.
– Han går alltid över gränsen, säger ärkefienden Darcy Tucker.

Sean Avery förnekar sig inte. Sedan 27-åringen återvände till isen efter sin axelskada har han varit rubrikernas man för Rangers.

I comebacken mot New Jersey försökte han få Martin Brodeur ur balans redan på uppvärmningen. Ett par dagar senare var det Pittsburghs veteran Gary Roberts som tappade fattningen när Avery vädrade munlädret. Och i natt Darcy Tuckers tur att stånga huvudet blodigt mot Rangers retsticka.

Under uppvärmningen gjorde Avery sitt bästa för att snacka hål i skallen på Tucker. Den verbala duellen slutade med att spelarna började svinga sina klubbor mot varandra, innan deras lagkamrater särade dem åt.

När matchen sedan kom igång dröjde det inte många minuter innan kombantanterna åter var i luven på varandra. Halvvägs in i första perioden utbytte de knuffar utanför Leafs avbytarbås. När den följande tvåminutaren var avtjänad hade de bara varit på isen i åtta sekunder när handskarna rök.

Måttligt road Tucker

Mats Sundin och Darcy Tucker.

I pausen mellan första och andra perioden fick Tucker frågan vad de båda spelarnas meningsskiljaktigheter grundade sig i. Veteranen gjorde sitt yttersta för att slippa besvara frågan, men kunde slutligen inte hålla sig.

– Han går alltid över gränsen, kommer fram och yttrar sig kring saker han inte borde, sade Tucker till CBC.

Är saken utagerad nu när ni har slagits?
– Det kommer den aldrig att vara …

När den andra perioden sedan drog igång drog Sean Avery igång Rangers. Inom loppet av 42 sekunder spelade han fram Brendan Shanahan till 1-0 och satte själv 2-0. Bägge gångerna efter mediokert backspel av Torontos tjeck Pavel Kubina.

Toronto kom tillbaka i slutet av perioden och gick fram till 2-2 efter mål av ukrainaren Alexei Ponikorovsky. Det andra efter framspelning av Mats Sundin.

Lundqvists ersättare vass

Brendan Shanahan.

Det var de enda målen som föll under ordinarie matchtid. Rangers fick inleda förlängningen i spel fyra mot tre sedan Darcy Tucker klumpigt tvingas dra omkull Marcel Hossa i slutsekunderna av tredje perioden. Rangers powerplay var emellertid infertilt och hemmalaget kunde utan problem döda det numerära underläget och ta matchen till straffar.

Där var det dock Rangers för hela slanten. Stephane Valiquette, som gav en sliten Henrik Lundqvist en efterlängtad kväll i avbytarsbåset, stoppade både Nik Antropovs och Mats Sundins straffar medan Brendan Shanahan och Marcel Hossa satte sina på Vesa Toskala.

Seger för Rangers – men framför allt för Sean Avery i den heta duellen med Darcy Tucker.

Text: Uffe Bodin

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL