HockeyAllsvenskan

Ge fan i att värva gamla favoriter

ANNONS

Jag funderar lite på den här värvningscirkusen som håller på att dra igång. Verkar det riktigt klokt att värva floppande spelare från floppande lag bara för att det är gamla favoriter?

Jag tror att de allsvenska tränarna och sportcheferna ska akta sig väldigt noga för att på ren slentrian plocka åt sig spelare som de tidigare haft att göra med bara för att det smidigt. Ge fan i att värva gamla favoriter helt enkelt.

Det som får mig att fundera i de här banorna just nu är tre lag i någon sorts ganska komisk stegformation. Se bara här….

Malmö plockade in Stefan Nyman som sportchef. I stort sett det första han gjorde var att plocka in sin gamla polare Strumpan Strömberg som tränare (mina tankar om det minns ni härifrån: http://hockeysverige.se/b…). När tränaren väl är på plats ryktas det nu att Malmö vill värva Tomas Kollar och Daniel Hermansson. Två spelare som kommer ifrån ganska misslyckade säsonger i Leksand, men som spelade under…tada Strumpan och Nyman i dalaklubben förra säsongen (och som dessutom har samma agent som de två ledarna).

I Leksand, där tog Tommy Salo över sportchefsrollen under säsongen efter lite så där halvskumt spel bakom kulisserna. Det första han passade på att göra var att värva Stefan Gråhns som i samma veva sparkades av IKO. När samme Salo för några dagar sedan presenterade sitt första nyförvärv för nästa säsong, Joonas Rönnberg, ja då hade han naturligtvis varit och hämtat honom i Oskarshamn. Dessutom rullar ryktena om att Oskarshamns Johan Ryno kan tänkas vara aktuell för Leksand. I det här sammanhanget är det värt att påpeka att ingen av de här spelarnas säsonger var dålig, men laget gick ju inget vidare.

Oskarshamn då. Jo Salo lämnade ju sportchefspositionen och nyligen ersattes han av Roger Jönsson från Olofström. Nu verkar det som att han ämnar ersätta tränaren Lasse Ivarsson med Fredrik Söderström som i två säsonger tränat…tada, Olofström. Och skulle det bli så kan ni slå er i backen på att Söderström kommer plocka med sig ett par spelare han diggar från division ett-klubben till sitt nya hem. Olofström som också gjorde en ganska slät figur säsongen som gick.

Man kan förstås ha moraliska åsikter om att det är fult att lämna en klubb och sen dessutom sno med sig deras spelare, men det är jag inte särskilt mycket för. Det tillhör på sätt och vis dagens bransch så länge det inte görs med en massa fulspel. Men känns det inte som ett uttryck för lättja?

”Äh de här killarna har jag ju sett och de var ju i alla fall inte helt kass så jag tar och värvar dem så slipper jag åka på en till scoutingresa” – typ. Att låta horder av spelare som dessutom inte varit helt lyckosamma följa i ens egna fotspår känns så där. Slentrianmässigt. Dessutom kommer ju problematiken med tränare som har sina favoritspelare och skapar dassig stämning som ett brev på posten på det här sättet.

Jag kan på rak arm (därmed inte sagt att de inte finns) inte komma på ett enda exempel där en tränare/sportchef plockat med sig sina favoritkillar från ett ställe till ett annat och blivit särskilt lyckosam. Kan ni fylla i?

Text: Mikael Mjörnberg

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL